Què és la reconstrucció històrica?, molts de vosaltres us preguntareu. Doncs bé, la reconstrucció o recreació històrica és una manera d’apropar-se al passat, a una época concreta, intentant experimentar al màxim la realitat de l’època en qüestió. En el nostre cas, les alumnes de Cultura clàssica de 4ESO de l’Institut Isaac Albéniz, vam aplicar-ho a l’època romana en els espais de jocs, educació i el coneixement del déu Bacus, per crear un nou taller per a la Magna Celebratio: Bacus per un dia.

Cartell de la Magna 2019. Foto: Ajuntament de Badalona.
El procés va començar quan la nostra professora, Teresa Devesa, ens va fer la introducció teòrica sobre aquesta manera d’apropar i difondre la història, i vam començar a cercar informació sobre la reconstrucció per poder aplicar-ho a la pràctica a posteriori. Més endavant ens va presentar la Magna Celebratio (festival de reconstrucció històrica a Baetulo), quan es va crear, en què consistia i com va anar evolucionant a través dels anys; també va incloure la participació d’alguns grups com el Grup de reconstrucció històrica de Badalona i Barcino Oriens. Van ser precisament representants d’aquest últim que van venir a l’institut a fer un taller amb el propòsit d’explicar-nos com duien a terme ells la reconstrucció històrica i també ensenyar-nos la seva gran aportació a la Magna, que és la legio.

Taller de Barcino Oriens. Foto: Óscar Rodríguez i Arnau Saumell

Taller de Barcino Oriens. Foto: Óscar Rodríguez i Arnau Saumell.
Un cop ben informats, vam començar a preparar la participació del nostre institut Isaac Albéniz al taller dels ludi i schola. Aquesta part va ser més entretinguda, perquè vam començar a experimentar per nosaltres mateixos en què consistia. D’especial ajuda ens va ser el taller que vam realitzar al Museu de Badalona per preparar la Magna celebratio, perquè vam fer-nos-en una idea més precisa, tot veient les peces reconstruïdes, els vestits, els jocs… Aquest contacte directe, el fet de poder tocar i provar el material que utilitzaríem, va complementar l’experimentació que havíem fet prèviament amb les armes de la legio i del grup de reconstrucció Barcino oriens.
I després de tots aquests prolegòmens arriba el moment de veritat, la Magna ja és aquí. A part dels coneixements que havíem adquirit sobre el déu Bacus, també vam posar en pràctica la teoria de l’escola romana, apresa a Llatí, al taller anomenat Rhetoricus, on alumnes de l’institut Isaac Albéniz i del Vedruna-Gràcia vam fer una petita representació explicant el que es feia a cada etapa de l’escola romana, i a més a més, vam escriure amb els styli sobre papir en grec clàssic i antigues lletres llatines. I creiem que fer-ho d’aquesta manera va ajudar més els nens a posar-se en el paper de pueri et puellae a la schola.
Aquesta part va ser molt divertida, arribats al Museu ben d’hora, ens van presentar els alumnes de l’altre centre, l’Escola Vedruna-Gràcia, després vam anar cap a l’escola La Cultural per vestir-nos, sense oblidar deixar les joies i altres objectes perquè fos més semblant a l’època que reconstruíem. Cadascú tenía assignada una túnica i, a part, ens vam fer uns pentinats adients per a l’ocasió. Un cop enllestit això, vam preparar les carpes on anàvem a passar el dia, vam recollir l’esmorzar i ens vam llençar a l’aventura. En arribar l’hora de dinar, el museu ens va donar uns tiquets per poder agafar el menjar, durant aquesta estona va ser quan vam socialitzar més amb l’altre institut i quan ens vam fer més amics.
Durant la tarda vam continuar amb els nostres tallers del Rhetoricus et Ludi i també vam fer la representació de la schola i el taller de Bacus, que va ser tot un èxit. També va haver-hi temps per veure els altres tallers de la Magna i aprendre més. I en finalitzar, vam ajudar a recollir i vam tornar a la nostra domus.
D’aquesta experiència tan completa voldríem destacar el nostre taller sobre Bacus, creat ex novo a partir de la proposta de la Teresa de fer un nou taller tenint en compte que s’havia descobert un nou bust del déu Bacus a les excavacions del lateral de l’autopista, ben a prop del nostre institut.

El bust del déu Bacus trobat al lateral de la C-31. Font: “El Punt Avui.”
El primer que vam fer per la realització d’aquest nou taller va ser cercar informació sobre el déu, com la genealogia, la simbologia i els atributs. Després vam pensar com reflectir tot això amb una disfressa, i ens va ajudar molt el fet d’informar-nos i fer recerca iconogràfica sobre el déu. El primer que vam decidir fer va ser la barba (que va costar bastant, no sabíem com començar i vam haver de mirar vídeos per agafar idees), ja que el bust que s’havia trobat era el de Bacus adult. A posteriori vam reproduir alguns dels seus atributs com el tirs; en un principi necessitàvem fulles de vinya, però com que eren molt difícil troba-les, ens vam decidir per la corona de flors.
Posar aquest taller en pràctica va ser una mica més senzill, perquè ja sabíem més sobre el tema i teníem una littera del mateix Bacus. Disfressar els nens i llegir-los la littera va ser un treball meravellós, perquè podíem apreciar les ganes de conèixer aquest déu i ser Bacus per un día.
En la nostra opinió, realitzar aquests tallers va ser interessant, divertit i sobretot vam aprendre molt. Trobem que va ser una experiència molt bona i que fer-ho per nosaltres mateixes ens va ajudar molt més a entendre tot el que treballem a classe. A part, és molt gratificant haver pogut “ensenyar” d’alguna manera als nostres conciutadans i haver vist també la il·lusió a la cara, tant de nens com gent gran, en aprendre com escriure el seu nom en grec.
I aquí ens teniu a les dues, a hores d’ara alumnes de Grec i Llatí de Batxillerat, amb ganes de tornar-hi. Jo, l”Aida, formaré part de l’organització de la Magna com a part de les meves pràctiques d’Estada a l’empresa al Museu de Badalona. Trobo que aquest any serà diferent, sens dubte, però sé que tornarà a ser una gran experiència. I jo, la Paula, estic convençuda que tornaré aquest any a recolzar els meus companys a l’Schola.
Aida Gilbert L. i Paula Torres A.
1r de Batxillerat