Baetulonis schola MMXVIII A.D: Novus annus, nova Magna

Sembla mentida que ja hagi passat un any des que donàvem el tret de sortida de la Magna 2017. Els 55 comentaris que va rebre l’article anunciaven que altre cop els alumnes us oferiríeu a participar-hi i demostraríeu que estàveu disposats a dedicar el vostre temps, gratis et amore, a la divulgació i difusió del món clàssic.

I així va ser. Després de la deguda preparació, al Museu i als centres, la Baetulonis Schola va tornar a encisar petits i grans, i els va transportar a un passat no tan llunyà. El profit de l’experiència es va fer palès en articles posteriors en aquest mateix bloc i en el Vaixell d’Odisseu.

Fotografia de les dues escoles que van participar a la Magna Celebratio un cop acabada la celebració el diumenge 30 d’Abril. [Fotògraf: Alfonso Campo]

Arriba ara la XIV edició d’aquest festival de reconstucció històrica i nosaltres hi tornarem a ser, no ho dubteu, amb la nostra Baetulonis Schola i als Ludi Romani. El cap de setmana del 28 i 29 d’abril tenim, doncs, una nova cita amb el món romà. Recordeu-ne els detalls:

 • Hi ha tres torns possibles de participació, dissabte al matí, dissabte a la tarda i diumenge al mati, la qual cosa no exclou que pugueu optar a dos o tots tres. Vosaltres feu la vostra proposta i tot dependrà del nombre de sol·licituds a cada torn. Aquí teniu la programació general i algunes dades importants referents a l’organització.
 • Els àmbits de participació són quatre:
  • Les tres etapes de l’Schola: ludus litterarius (on s’ensenya a escriure en llatí i inclou el joc dels llatinismes), ludus grammaticus (on s’escriu amb alfabet grec) i ludus rhetoricus (que comprèn una petita representació interactiva amb el públic per explicar als visitants el sistema educatiu romà i especialment l’ensenyament d’oratòria i retòrica). Mireu aquí el guió de la representació, a veure si us animeu a fer algun paper.
  • Els ludi Romani, que a la vegada comprenen la Ludoteca, per als més petits, i l’espai de jocs per a més grans.

Com cada any, en aquest article de sortida anunciem les novetats, una vegada consolidades les innovacions d’edicions anteriors.

 • Sembla que els companys de l’Escola Vedruna han preparat un nou joc de taula, aquesta vegada d’etimologia grega. A veure si té tant d’èxit com el de les llatinismes!
 • El Museu proposa el govern i la gestió de la ciutat romana com a eix temàtic central d’aquesta edició, tot aprofitant la magnífica Tabula hospitalis que allotja la sala d’exposicions del jaciment.

[Font: Museu de Badalona]

En la sessió preparatòria que fa uns anys ens ofereix el Museu, els de 4t tornareu a gaudir de l’oportunitat d’entrar en contacte amb els jocs dels infants romans, per tal de preparar-vos per fer jugar a la romana els nens i nenes badalonins. D’altra banda, als de batxillerat l’arqueòloga del Museu, Clara Forn, us desvetllarà els secrets d’aquesta magnífica taula de bronze trobada per Joaquim Font i Cussó el 1934. En ensenyarà com interpretar aquest pacte d’hospitalitat entre els baetulonenses i Quint Licini Silvà Granià, un dels prohoms de la ciutat, una porta oberta als secrets de l’epigrafia, tan present en totes les ciutats antigues i eina clau per a la interpretació històrica.

Doncs apa, ja sabeu, deixeu un comentari amb els vostres oferiments de torn i àmbit, però també amb propostes, suggeriments, consells dels veterans per als que s’hi incorporen de nou… La vostra veu és important, discipuli discipulaeque, perquè sense vosaltres no hi hauria Schola, per molt que els magistri  i la magistra  ho volguéssim.

Vos exspectamus!

TERESA

Etiquetes:, , , , ,

Comentaris: 27

 1. Celia De los Heros 3 d'abril de 2018 - 10:38 Contesta

  Salve!
  Sóc la Cèlia De los Heros de 4B2. Jo assistiré a la Magna i estaré als torns de dissabte al matí i dissabte a la tarda a l’àmbit dels ludi Romani, que comprenen la Ludoteca, per als més petits, i l’espai de jocs per a més grans.
  Fins dissabte!!!

 2. Lidia Herrera 3 d'abril de 2018 - 10:39 Contesta

  Salve!
  Sóc la Lidia Herrera de 4B2. Jo assistiré a la Magna, dissabte en els dos torns i estaré en el àmbit de participació del ludi Romani, que a la vegada comprenen la Ludoteca, per als més petits, i l’espai de jocs per a més grans. Amb les meves companyes Paula Cruz i Cèlia De los Heros.
  Us esperem dissabte!!

 3. Paula Cruz Martínez 3 d'abril de 2018 - 10:41 Contesta

  Salve!
  Sóc la Paula del 4B2. Jo assistiré a la Magna dissabte, a les sessions de matí i tarda, al Ludi Romani, De segur que serà divertit!!
  Fins dissabte companys!!!

 4. Guangzhen Ye 3 d'abril de 2018 - 10:44 Contesta

  Jo sóc una de les persones que es van presentar per a voluntària en la “Magna Celebratio” i vaig escollir el torn de diumenge pel matí i en l’àmbit de Els “ludi Romani”, que a la vegada comprenen la Ludoteca, per als més petits, i l’espai de jocs per a més grans.
  Vull participar ja que és una activitat i una experiència nova que no es pot fer tots els dies, a més, en una altra assignatura farem una cosa semblant en una escola propera i això em pot proporcionar més informació a l’hora d’explicar un tema i així saber una mica més del que parlo.

 5. Nerea Pérez 3 d'abril de 2018 - 10:48 Contesta

  Salve!
  Jo no he anat mai a la Magna però si que havia sentit parlar d’ella. Aquest any que m’han donat l’oportunitat de poder anar no he dubtat en acudir-hi. Aniré el diumenge 29 pel matí i estaré a la part de ” Ludi ” ja que m’agrada les activitats amb nens i sembla força divertit i interessant saber com eren els jocs romans i com es jugava amb ells.

 6. David Plana Capitán 3 d'abril de 2018 - 10:52 Contesta

  A mi m’agradaria participar-hi en el ludus litterarius ja que així podria estudiar per a l’examen de llatí , també he de dir que em seria impossible participar en el ludus rhetoricus perquè la interpretació no es el meu punt fort.

 7. Lidia Herrera 3 d'abril de 2018 - 11:12 Contesta

  En el nostre àmbit de participació podem observar que hi ha jocs com per exemple:
  – Jocs de psicomotricitat i d’imitació del món adult per als més petits
  -Jocs d’equilibri
  -Jocs de punteria i atzar
  – Jocs de moviment i resistència…
  També hi havien nines, tabes, sacs per fer curses, una baldufa, dos pals llargs amb un tros per posar el peu i caminar, necessites molt d’equilibri i un cercle per fer girar.

 8. Laura V 3 d'abril de 2018 - 11:15 Contesta

  M’agrada l’idea de conèixer més coses de com vivien i que feien a l’antiga Roma,de com era la seva vida quotidiana ,he escollit el torn del diumenge

 9. maite 3 d'abril de 2018 - 11:15 Contesta

  Des de que conec la magna sempre e pensat igual, crec que es un festival bastant interessant per el fet de que podem gaudir de les experiències antigues. L’ho mes divertit e interessant per mi son els jocs amb els nens
  Les tres etapes de l’Schola: ludus litterarius (on s’ensenya a escriure en llatí i inclou el joc dels llatinismes), ludus grammaticus (on s’escriu amb alfabet grec) i ludus rhetoricus (que comprèn una petita representació interactiva amb el públic per explicar als visitants el sistema educatiu romà i especialment l’ensenyament d’oratòria i retòrica). Mireu aquí el guió de la representació, a veure si us animeu a fer algun paper.
  Els ludi Romani, que a la vegada comprenen la Ludoteca, per als més petits, i l’espai de jocs per a més grans.
  Poder ensenyar o transportar als nens es una cosa increïble, per això aquest any ami m’agradaria fer aquesta tasca a l’hora de participar.
  També així aprendre coses noves.

 10. Marcos sánchez 4 d'abril de 2018 - 15:53 Contesta

  salve!
  Yo soc Marcos Sánchez de 4A , i estic molt a favor de realizar aquestes activitas,per tal de que fins els més grans, fins als petits puguin disfrutar d’aquesta experiencia,de saber lo que feien a la seva vida quotidiana,a que destinaven el seu temps lliure…

 11. Marias Sorribes 5 d'abril de 2018 - 13:11 Contesta

  Salve!

  Jo no podré participar a la Magna perquè aquest any corresponen amb les meves pràctiques d’estada a l’empresa i hauré d’estar fent a la Magna altres tasques que m’encarregara el Museu de Badalona.
  Em sap greu no poder participar perquè l’any passat vaig aprendre molt i vaig gaudir molt.

  L’escola romana constava de tres etapes:

  La primera etapa constava dels 7 als 12 anys on hi anaven tant com nois com noies.
  Allà hi aprenien les lletres i els números i la llengua llatina.
  Els nois i noies hi escrivien amb tauletes de cera asseguts a una mena de tamburet i el “magister” en una “cathedra”.

  L’etapa educativa on s’incorpora el grec com a llengua és el “Ludus Grammaticus” on només estudiaven els nois que tenien 12 anys i estudiaven gramàtica, història, geografia, mitologia, geometria, …

  En aquesta etapa els alumnes ja no estaven a l’edifici pròpiament on estava la “schola” o el “ludus” sinó que estan en una galeria al fórum on hi ha quadres i estàtues de gent important.

  Després tenim l’etapa on els nois que vulguin cursar una magistratura, és a dir un “cursus honorum”estan fins quasi els 20 anys.
  Ena aquest ensenyament s’apren la retòrica i la oratòria necessàries per el noi romà que es vulgui dedicar posteriorment a la política.
  Aquests estudis acabaven amb una estada a Grècia per posar en pràctica les competències i coneixemnets adquirits.

  La “tabula hospitalis” és un document de patronatge de la ciutat de “Baetulo”.
  En aquest document es tenia constància de les activitats econòmiques i polítiques de “Baetulo”.

  Això és tot nois,

  Bonam fortunam omnibus!
  Bona sort amb la Magna!

  Valete omnes!

 12. Albert Muñoz 5 d'abril de 2018 - 13:27 Contesta

  Hola!

  Sóc l’Albert Muñoz del curs 1.2, he de dir primerament que jo abans vaig anar a veure la magna fa uns anys quan la meva germana ho va fer, i es una activitat molt productiva i que em fa il·lusió fer-la jo ara. Jo faré el torn de dissabte a la tarde, i estaré a la part del ludus grammaticus, ajudant a la gent a escriure el seu nom en grec. Us esperem el dissabte per la tarde a la Magna.

  El text del rhetoricus m’ha semblat que té una estructura molt bona, i que han treballat bastant per tenir aquest resultat, i crec que serà molt interessant, i que la gent entengui i segueixi bé la representació, es molt important.

 13. Clara Campos 5 d'abril de 2018 - 13:28 Contesta

  Hola!
  L’any passat no vaig participar i aquest any si que podré gaudir de l’experiència. Crec que és un festival molt interessant i que està molt bé perquè tothom pugui aprendre i veure com era la vida en l’època romana. Estaré en el torn del dissabte a la tarda en el ludus grammaticus.
  El text del Rhetoricus està molt ben plantejat perquè tant com nens i adults el puguin entendre i seguir-lo sense aburrir-se.

 14. Laura Pacheco 5 d'abril de 2018 - 13:32 Contesta

  Salve!
  L’any passat no poder participar en la Magna, però aquest vaig amb moltes ganes. M’agradaria poder participar en el ludus grammaticus, aquest era la segona etapa de l’educació romana a partir del 12 anys, a qui s’estudiava el frec i es on m’agradaria ser-hi.
  El text Rhetoricus em sembla bastant senzill i clar, es breu que cec que la gent no s’aburrirà i podran veure com es comportaven el magistri i el discipuli en l’antiga Roma, però jo no estic feta per l’actuació.
  Vaig anar a una excursió sobre a aquesta Tabula però no vaig acabar d’entendre el conceptes que ens va explicar la Clara, encara que considero que va ser molt bona. Lo poc que us puc dir es que estava feta de bronze, però un bronze que mes suau per poder escriure millor. També que abans d’escriure posaven una mena de pols blanca per no equivocar-se i que feien totes les mateixes lletres al mateix temps, es a dir totes les O, després totes les P.

 15. Sebastián Lindo Azañero 5 d'abril de 2018 - 13:41 Contesta

  Salve.
  He vist els vídeos i m’han agradat bastant, especialment el de la Magna de MMXII A.D. Jo m’encarregaré de fer el vídeo d’aquest any a la meva classe i he de dir que segur que em costarà d’estar a l’altura dels anteriors vídeos. També serà la primera vegada que vagi a la Magna Celebratio, serà una bona experiència i tindré l’oportunitat de gravar-ho.

 16. Cristina Tamashiro 6 d'abril de 2018 - 8:11 Contesta

  Salvete!
  Sóc la Cristina Tamashiro de Vedruna Gràcia, cursant 2n de Batxillerat Humanístic.
  Fa dos anys que hi vaig participar, tot i que l’any passat no vaig poder, així que aquest any no hi faltaré i aniré el diumenge pel matí a gaudir de la Magna Celebratio! Ja tinc ganes de que arribi el gran cap de setmana, ja que són uns dies divertits i entretinguts, a més de veure la gent emocionant-se fent les activitats és una gran satisfacció. Ens veiem!

 17. Laura 6 d'abril de 2018 - 18:10 Contesta

  Salve!
  Sóc la Laura de 2n de Batxillerat de l’Escola Vedruna Gràcia i encara que segurament no participi aquest any a la Magna, he participat anteriorment i m’agradaria animar a qui tingui dubtes a participar. És una experiència memorable i molt divertida, doncs t’ho passes molt bé ensenyant a la gent com escriure el seu nom en grec, explicant les seves costums i moltíssimes més activitats.

 18. Ana Martínez 7 d'abril de 2018 - 11:12 Contesta

  Salvete omnes!
  Sóc l’Ana Martinez i curso 2n de Batxillerat humanístic a l’escola Vedruna Gràcia. Aquest serà el meu tercer any a la Magna Celebratio i ben segur que el viuré amb tanta il·lusió que els passats dos anys. Estaré a la zona del Ludus Litterarius, Ludus Grammaticus i Ludus Rhetoricus. Tinc moltíssimes ganes de tornar a viure l’experiència i veure com grans i petits gaudeixen de les activitats i et contagien aquesta felicitat constantment!

 19. Emma 7 d'abril de 2018 - 11:13 Contesta

  Salvete!
  L’any passat va ser el meu primer cop en col·laborar amb la magna i em va encantar la idea. Per això aquest any repetiré i amb més ganes. Aquest any estaré a la part de ludi romani amb els nens jugant. Crec que aquestes activitats que oferim serveixen tant per aprendre com per gaudir. Així que a divertir-se.

 20. Teresa Devesa i Monclús 7 d'abril de 2018 - 23:07 Contesta

  Ja tenim les primeres visites de l’alumnat de la Vedruna de Gràcia. M’encantarà retrobar-vos!
  De ben segur, Sebastián, que en sortirà una bona producció audiovisual, atès el teu interés pel món audiovisual. Si algú vol participar-hi com a presentador/a, no dubteu a deixar-ho en comentari.
  Laura, potser el que no et va quedar tan clar és el contingut de la tabula, però has explicat bé alguns detalls formals de la seva confecció.
  Maria, on no podràs participar és a l’Schola, de la Magna no te n’escapes, eh! Estigues ben atenta a les indicacions de la teva tutora del Museu.
  Als de 4t, que hi participareu per primera vegada, us diré que estic segura que us agradarà l’experiència.

 21. Carmen 8 d'abril de 2018 - 13:01 Contesta

  Salvete!
  Quina alegria que ja estigui a punt d’arribar el dia de tornar a gaudir de la Magna. Sóc alumna de l’escola Vedruna-Gràcia i l’any passat va ser el primer que vaig participar en la Baetulonis Schola. M’ho vaig passar d’allò més bé! De fet només vaig poder assistir a un torn però em vaig quedar amb les ganes de quedar-m’hi tot el dia! És el lloc perfecte per aprendre de primera mà com era la vida dels joves romans. El meu lloc va ser al “ludus grammaticus”, i aquest any repetiré, perquè em va encantar!! Estic segura que aquest any ens ho passarem tan bé o millor que el passat. Ja tinc ganes que hi ha arribi el dia!
  Valete!

 22. Bernat Pareja 8 d'abril de 2018 - 13:08 Contesta

  Salvete

  Sóc el Bernat Pareja de l’escola Vedruna Gràcia i aquest any serà el segon que particpi ja que l’any passat ja em vaig estrenar !! La veritat és que m’ho vaig passar molt bé i per tant aquest repetiré sens dubte !! La magna és una experiència molt profitosa per aprendre noves coses, fer nous amics però sobretot, per gaudir del què els romans ens van deixar ara fa tant anys al costat de casa nostre

  Visca les humanitats i visca la Magna

  Valete

  • Teresa Devesa i Monclús 8 d'abril de 2018 - 18:25 Contesta

   Que bé, Bernat, ja veig que t’has tornat a oferir com a presentador. Fantàstic!

 23. Meritxell Pajuelo Tous 9 d'abril de 2018 - 10:39 Contesta

  Salvete!

  Ja en res s’apropa la magna quina il·lusió!
  Sóc la Meritxell Pajuelo de l’escola Vedruna Gràcia de 1r de Batxillerat, donar les gràcies per aquesta experiència tan bona i didàctica en la que vam poder gaudir amb gent molt simpàtica i que ens va ensenyar moltissim. Va ser una estona per a gaudir profundament com a romans durant unes horetes d’aquell matí.
  Vaig trobar l’excusió una activitat molt interessant en la que vam apendre tots moltíssimes cosses.

  Valete, gràcies!

 24. Ainhoa Buendía 25 d'abril de 2018 - 12:55 Contesta

  Salvete omnes!
  Sóc l’Ainhoa de l’escola Vedruna Gràcia i estic fent el 1r de Batxillerat Humanístic. Tinc moltes ganes de tornar a la Magna i que en no res ja estarem una altra vegada allà, amb les nostres vestimentes d’esclaus i ensenyant a tots els visitants que tenen un petit interés per les humanitats en general o que volen portar als seus fills a veure una experiència diferent. Espero que aquest any torni a ser igual de divertit que l’any passat i que també no me’n penedeixi d’anar a tots els torns que hi ha!
  Valete i ens veiem en uns dies!

 25. ona centella pla 14 de setembre de 2018 - 13:31 Contesta

  Hem sembla molt interessant que l’institut faci activitats relacionades amb el mon roma, perquè d’aquesta manera et pots integrar mes en l’època.

 26. Claudia 14 de setembre de 2018 - 13:37 Contesta

  Salve!
  Jo mai he anat a Magna, però em sembla molt interessant l’idea de conèixer noves coses sobre l’antiga roma i m’agradaria poder-hi participar, sembla divertit.
  He llegit que hi han molts tipus d’activitats.
  Tinc ganes de gaudir d’aquesta activitat i m’agradaria ensenyar als mes petits sobre l’antiguetat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *