Magna celebratio MMXVI AD: Quanta satisfacció i quants projectes!

Com cada any, un cop acabada la Magna, és l’hora de reflexionar, valorar i i plantejar-se nous reptes per a la propera.

Què vam fer a priori?

A l’Institut Isaac Albéniz, l’escola Vedruna de Gràcia i l’institut Premià de Mar ens vam preparar de valent per a aquesta dotzena edició. Fins al dia 30 d’abril, l’alumnat va anar exercitant-se a consciència per al magne esdeveniment.
 • Els estudiants de 4t de l’Albéniz van visitar l’exposició temporal de jocs romans del Museu de Badalona i van poder comprovar com els ludi  eren molt presents en l’existència dels ciutadans romans i s’anaven adequant a cada etapa de la seva vida. Van poder contemplar peces arqueològiques certament interessants i vam prendre consciència del que caldria explicar als infants que s’apropessin al taller de Ludi Romani .
20160223_163224

[Foto: Teresa Devesa]

 • La participació a l’escola venia precedida per una immersió en el sistema educatiu romà per part de tots nosaltres. L’Alba i l’Anna del Vaixell d’Odisseu, per exemple, ens ho explicaven en aquest article.
 • A Premià de Mar van fer un taller d’escriptura amb calamus que de ben segur els va ajudar a dirigir els traços dels nens i nenes que se’ns acostaven amb la il·lusió endur-se un tros de paper pergamí amb el seu nom.
 • La crida a la participació oficial la vam fer des d’aquest mateix bloc, amb la increïble resposta de 51 comentaris amb oferiments de participació la majoria d’ells. No obstant, el veritable poder de convocatòria el tenen articles com el de la Mireia a l’Aracne fila i fila, que va aconseguir engrescar alguns companys de Premià de Mar, després de dues edicions de sequera. i la seva professora els ho recordava des d’El Fil de les clàssiques. No fos que se’ns passés una data tan assenyalada.

Complim les expectatives in situ?

Les novetats de cada any són les que generen més dubtes i incertesa. Tant d’esforç, preparació i creativitat hauran servit d’alguna cosa? Caldrà comprovar-ho.

 • Hem de confessar que la nova ubicació dels Ludiallunyada de l‘Schola i sota les directrius de la Roser, voluntària del Museu, ens provocava una certa basarda, als professors, no perquè desconfiéssim dels nostres alumnes, sinó per no saber si els havíem instruït correctament , tot i la sessió preparatòria que vam fer conjuntament al Museu. Finalment, puc dir amb gran satisfacció que tot van ser elogis per als nois i noies gràcies als quals va ser possible tirar endavant el taller. Felicitats i gràcies discipuli discupulaeque!
 • No cal dir que la novetat que suposava va ludoteca, amb els jocs de rol per als més petits, va ser tot un èxit i va ser una sort que per primera vegada hi tinguéssim accés.
Magna Celebratio 2016. Ludoteca romana.

[font: Museu de Badalona]

 • A lScholael joc de llatinismes, millorat, va tornar a ser un èxit, i el pseudo-pergamí de lletres gregues, refet, va presidir altre cop l’espai del Grammaticus. Els textos explicatius de cada etapa de sistema educatiu romà, tot i que caldrà millorar-los, s’ha demostrat que són molt útils, fins i tot per la presentadora, quan es refereix a cada ludus.
13086767_1091838927526249_678081737242488639_o

[Foto: Margalida Capellà]

 • La presentació i el Rhetoricus són una aventura incerta, però com sempre, l’experiència dels que repeteixen i la il·lusió dels principiants, sumades, comporten inevitablement satisfacció i èxit, especialment aquesta edició, en què la interrelació i unió entre participants dels diferents centres ha estat més intensa que mai. De ben segur que l’any vinent n’hi haurà que faran el salt als papers estel·lars de Presentador i Rètor.
 • Alguna visita il·lustre, com la de l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va afegir un toc de sorpresa a una edició de la Magna que malgrat el mal temps, hem tornat a percebre com a rodona. I perquè constí, enguany tothom rebrà certificats oficials de participació emesos pel Museu de Badalona.
alcaldesa

[Foto: Jordi Rincón]

I què farem a posteriori?

Els reportatges audiovisuals i articles sobre la jornada no s’han fet esperar: Un dissabte a la romana, de la Marta i Magna Celebratio MMXVI: plou i fa sol… de la Kènia, totes dues de Barcelona; Els alumnes de l’IPM a la XII Magna Celebratio, del Miguel Ángel i les altres alumnes de Premià, en són un bon exemple, així com els muntatges fotogràfics i els vídeos que els il·lustren.
 • Ve’t aquí les fotos de la Patrícia, de Vedruna Gràcia:
 • I el vídeo, com sempre impecable, de la Margalida:

Companys i companyes, això no ha estat res. Tot just hem acabat i el cap ens torna a bullir d’idees per a la propera edició, en molts casos suggeriments vostres que els professors i professores hem anat recollint per veure com podem dur a la pràctica:. Refer els cartells explicatius de cada ludus, obrir un procés participatiu per reescriure el guió, especialment del Rhetoricus, tot simplificant-lo, però sense reduir-lo excessivament, intentar fer assajos conjunts per millorar la compenetració dels actors i actrius, aquests són alguns dels nous projectes, però d’aquí a la primavera del 2017, de ben segur que en sorgiran de nous.

Ad proximum!

TERESA

Etiquetes:

Comentaris: 13

 1. Rafael Cantarero 7 de març de 2017 - 15:46 Contesta

  Salve!
  Jo mai he anat a veure la “Magna Celebratio”. Aquests muntatges d’imatges em semblen bastant interessant. Aquest festival és bastant interessant i el que més m’agradaria provar seria la zona de “ludit” per poder veure com jugaven ells i si s’ho passaven igual o encara millor que avui en dia. En el vídeo he apres una cosa nova que no sabia que era que les dones al sortir al carrer s’havien de posar el “riquinium “en el cap perquè les dones havien d’anar amb el cap tapat. I per ultim també m’agradaria anar a provar la part dels llatinismes, encara que ja sé uns quants m’agradaria aprendre altres .

 2. Mikela Urciuoli 7 de març de 2017 - 16:04 Contesta

  SALVE!
  M’agradat molt la bona representació que fan, sembla que estiguessis en la Antigua Badalona, s’ho prenen molt enserio. També m’agrada molt el pentinat de les noies, i la seva vestimenta. M’agradaria veure l’actuació del soldats i el del jocs.

  • Teresa Devesa i Monclús 12 de març de 2017 - 23:33 Contesta

   Mikela, benvinguda la nostre espai digital. M’alegro molt que ja t’animis a fer servir les salutacions romanes. Rafael, es nota que has mirat amb atenció el vídeo i en destaques coses interessants. Segur que enguany també anirà molt bé. Maria, el teu entusiasme segur que s’encomana als més petits que ens visitin.

 3. Maria Sorribes 10 de març de 2017 - 18:44 Contesta

  Salvete omnes!
  Sí vull participar en al Magna celebratio a la part de l’escola romana, perquè m’agradaria parlar en llatí.
  M’agradaria haver tornat al 2016 i tenir 16 anys l’any passat perquè hagués anat a veure l’exposició de joguines romanes, m’ho hauria passat molt bé.
  Aquest festival té boníssima pinta, mira que no haver anat mai en ma vida però aquesta any per nassos serà el primer any que hi vaig i a sobre des de dins!
  La veritat que al veure aquests articles sobre magna celebratio, t’entren ganes de participar-hi .
  El sistema educatiu romà i l’actual no es diferencien gaire, però tenen algunes diferències en comú com per exemple l’educació per els noies era bàsica només podien accedir als estudis superiors els homes patricis però el què contiua fins ara és l’estructuració del sistema : ensenyament obligatori i estudis superiors, de pagament.
  M’ha agradat veure eles fotos del ludus, ja m’imagino fent de magistra o de discipula.
  Jo pensava que la magna no era un festival tan important, complert i maco, però la meva opinió ha canviat en veure el vídeo, m’han entrat ganes de participar-hi.
  Visca la magna!
  Viva la magna!
  Long live to magna!

 4. Pol Fernández 29 de març de 2017 - 22:29 Contesta

  SALVE!
  No sé si participaré en el Magna celebratio, encara no tinc molt clar en quina part hi participaria.
  Altres anys hi he anat i es veia molt divertit, interessant, ple de gent i amb activitats molt variades. La que més recordo és una on ensenyàven com es fabricava una moneda romana.
  M’agrada molt com esta organitzat i com esta decorat, de forma greco-romana, fet que fa que cridi molt l’atenció i atregui el públic.

 5. Clara Campos Rovira 23 de maig de 2017 - 11:09 Contesta

  Salve.
  Crec que fa dos anys vaig anar a veure la “Magna” i vaig escriure el meu nom en grec, i ara encara el tinc. Quan vaig anar-hi no sabia que era el que feien i tampoc vaig fixar-m’hi gaire, però al veure l’article i quan els meus companys em van explicar tot sobre el dia que van participar-hi, em va fer enveja perquè m’hagués fet il·lusió participar-hi.
  En aquests llocs sempre pots aprendre moltes coses útils.

 6. Maria Argudo 29 de maig de 2017 - 15:12 Contesta

  Mai he anat a la magna, pero més o menys se de que tracta. M’ha semblat molt interessant com participaven els meus companys, lo que no m’agrada es la vestiments i el peinat que duien les noies pero en general está molt bé, i allà segur que s’aprenen moltes coses noves que no sabem.

 7. Saúl Hervás 13 de juny de 2017 - 15:57 Contesta

  Salve!
  Jo personalment mai he anat a la ”Magna Celebratio” encara que se més o menys de que tracta. Aquestes imatges em semblen interessants i les vestimentes i peinats no em desagraden.

 8. Joan Navarro 13 de juny de 2017 - 23:30 Contesta

  Vaig anar fa temps a veure la magna amb amics i em va sorpendre per què m’ho vaig passar bastant bé, sembla que de veritat estiguis a la Badalona antiga. I tambè m’agrada com anaven vestits i el estil. Ho que més em va agradar són el piler de activitats que es poden fer.

 9. Saül Elvira 19 de juny de 2017 - 15:13 Contesta

  Salve!
  He anat altres anys a la ”Magna Celebratio” però simplement com espectador, i semblava molt divertit i educatiu. M’ha agradat els petits detalls que es presenten cada any, com la vestimenta, pentinats, la cura del envoltant, i el bon tractament a les persones.

 10. Meritxell 20 de juny de 2017 - 13:35 Contesta

  Salve!
  Malauradament no vaig poder participar a la Magna Celebratio perquè tenia diversos assajos de músicaels dos dies sencers. M’hagués encantat participar-hi,ja que era el primer any que tenia la oportunitat de fer-ho. El que sí vaig poder fer és donar un cop d’ull a la Magna després de l’assaig del conservatori, i la veritat és que em va agradar molt. Mai hi havia estat, i em va sorprendre com estava estructurat tot.

 11. Celia De los Heros 19 de setembre de 2017 - 11:16 Contesta

  Salve!

  Fa uns anys vaig poder anar a la Magna Celebratio, i només fent-li un cop d’ull es podia observar la il·lusió i les ganes que els alumnes hi posaven. Realment, amb els vestits que portaven, podies arribar a creure que estaves en aquella època. Les activitats que s’hi fan estan molt ben pensades, perquè a part de que t’ho passes d’allò més bé, es una molt bona manera per aprendre les coses bàsiques del llatí. M’agradaria molt participar-hi algun any.

 12. Paula Cruz Martínez 19 de setembre de 2017 - 11:18 Contesta

  Salve!

  He anat altres anys a la Magna Celebratio, i la veritat, vaig gaudir de estar nomès uns minuts en un altre època, època que m’agrada molt per la seva cultura. El que més m’agrada són les vestimentes que porta tothom i les diferents instal·lacions de l’època, també penso que en traslladar-nos a aquella època ens fa saber perque són com són les coses ara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *