AD MMXVII: In Baetulonis Museo pueri puellaeque ludunt!

Tal com anunciàvem a l‘article que donava sortida a la Baetulonis schola AD MMXVII, dimarts 4 d’abril vam anar al museu a tenir un primer contacte amb els jocs que compartirem amb els infants al taller de Ludi Romani.

Allà vam poder comprovar que hi havia jocs per a totes les edats i gustos:

 • Jocs de psicomotricitat i d’imitació del món adult per als més petits
 • Jocs d’equilibri
 • Jocs de punteria i atzar
 • Jocs de moviment i resistència…

Per tal que recordem la jornada, aquí tenim un recull d’imatges que ens servirà també com a punt de partida per preparar-nos millor.

[Fotografies: Alfonso Campo. Muntatge: Teresa Devesa. Fons musical: Carlinhos Brown-Maria Caipirinha]

Sembla que ens ho vam passar bé oi? Doncs ara toca reflexionar-hi i aprofundir una mica més en les activitats a dur a terme amb els visitants.

 1. Feu una descripció de com es va desenvolupar l’activitat, tot fent referència a les imatges del muntatge fotogràfic.
 2. Comenteu les imatges en què apareixeu vosaltres i expliqueu-les des del vostre punt de vista.
 3. Segons les tipologies de jocs establertes més amunt, trieu tres jocs de tipus diferents i expliqueu el seu funcionament segons les indicacions que trobareu en aquest dossier del Camp d’aprenentatge de Tarragona.
 4. Us van quedar dubtes? Teniu algun comentari a fer sobre els Ludi? Deixeu-los en comentari i mirarem de resoldre’ls.

TERESA

Etiquetes:, , , ,

Comentaris: 30

 1. Clara Campos Rovira 18 d'abril de 2017 - 11:03 Contesta

  Hola!
  L’activitat va començar amb una explicació general dels jocs i ens anaven ensenyant com era cada un d’ells, després vam poder jugar amb tots.
  Hi havia diferents tipus de jocs: un eren uns pals que es llençaven i es tenen d’agafar un a un sense moure la resta, aquest joc avui en dia es diu ‘micado’, un altre era el tres en ratlla i un altre de més gran. Hi havia nines, tabes, sacs per fer curses, una baldufa, dos pals llargs amb un tros per posar el peu i caminar, necessites molt d’equilibri i un cercle per fer girar.

  Els jocs amb les nines pertanyen en els jocs d’imitació del món adult per als més petits, reproduïen la vida adulta i es posaven en el lloc del personatge representat
  El joc del cèrcol pertany a jocs de psicomotricitat i servien per despertar la motricitat i descobrir el món del nen i els seus sentits o possibilitaven el domini i l’exercici d’un joc i del control del seu cos.
  Les tabes eren jocs d’atzar.

 2. Maria Argudo 18 d'abril de 2017 - 11:08 Contesta

  Salve!
  El primer joc és PLOSTELLVM/ ARROSSEGAR: l’objectiu és estirar amb la corda alguna joguina, Els jugadors decideixen un circuit en el qual assenyalen una línea de sortida i de arribada, la persona estira la figura amb una corda, i es desplaçarà amb el moviment de les rodes i guanyarà qui acabi el trajecte sense que es tombi la joguina.

  El segon joc és ANIMALS / BESTIARI: l’objectiu és fer els animals i jugar-hi. Amb fang o fusta, les persones han de fer les bèsties o animals. Un cop fetes les classificaran segons les espècies i els faran un tancats amb els bastons i la palla.

  El tercer joc és PLAVTRVM / LA CARRETA: l’objectiu és desplaçar la carreta
  Una de les persones puja a la carreta i una o dos persones més intenten arrossegar-los per un camí amb tots els jugadors. Si la carreta és més petita, els nois/es carreguen la carreta amb diversos objectes i la desplacen tot el trajecte que poden.

 3. Biel Cussó 18 d'abril de 2017 - 11:12 Contesta

  Salve!
  1.Feu una descripció de com es va desenvolupar l’activitat, tot fent referència a les imatges del muntatge fotogràfic.
  -Al principi ens van fer la presentació de l’activitat que anàvem a fer, i l’organització de la magna, com funcionen els nens i que es el que més els hi agrada. També la presentació de les activitats i quins eren el jocs, a part de com funcionen, tot seguit, ens van deixar provar-los i palpar els materials dels jocs.

  2.Comenteu les imatges en què apareixeu vosaltres i expliqueu-les des del vostre punt de vista.
  -Jo surt-ho per el fons jugant amb diferents jocs, i provant el cercle, però la veritat és que són molt complicats de fer anar, i necessiten molta pràctica, el conjunt de l’excursió, va estar bé.

  3.Segons les tipologies de jocs establertes més amunt, trieu tres jocs de tipus diferents i expliqueu el seu funcionament segons les indicacions que trobareu en aquest dossier del Camp d’aprenentatge de Tarragona.
  -Pupa:Una nina convencional
  Cercol:És un cercol, que amb un pal s’utilitza per fer-lo rodar.
  Pila:Una pilota convencional.

  4.Us van quedar dubtes? Teniu algun comentari a fer sobre els Ludi? Deixeu-los en comentari i mirarem de resoldre’ls.
  -Respecte als dubtes, em va quedar tot bastant clar.

  Vale!

 4. Jhon Campaña 18 d'abril de 2017 - 11:14 Contesta

  L’activitat va ser de bastant profit de cara a la Magna Celebratio. Ens van explicar moltes coses relacionades amb els jocs i quins tipus de jocs hi havien. Va estar molt bé explicat i amb els jocs davant va quedar molt mes clar cadascú.
  En les imatges veiem com provem tots els jocs que hi havien disponibles i quin era el seu funcionament. Crec que poder provar els jocs abans d’anar a la Magna es necessari perquè ensenyar algú una cosa que no has provat a vegades pot ser difícil.

  · Jocs de psicomotricitat i d’imitació del món adult per als més petits:
  La nina, construccions de casetes i els jocs de rols.
  · Jocs d’equilibri:
  El cèrcol, les baldufes i saltar la corda.
  · Jocs de punteria i atzar:
  Els daus, les tabes i parells o senars.
  · Jocs de moviment i resistència:
  Jocs de pilota, cursa de sacs i estirar la corda.

  No hem va quedar cap dubte de l’explicació que van fer ja que crec que va ser molt bona.

 5. Laura Barroso 19 d'abril de 2017 - 18:52 Contesta

  Salve!

  Al principi ens van explicar diferents coses sobre la Manga i els seus jocs, una mica com ens organitzaríem i finalment vam poder provar aquests jocs. Crec que poder provar-los va ser molt divertit!
  En la imatge que surto podem veure les pupes, és a dir, les nines de l’època. En el fons s’assemblen molt a les actuals.

  Tropa: Un joc on s’han d’encertar les tabes en un recipient i comptar les que han caigut.
  Duplum molendum: Joc on s’han d’alinear quatre fitxes unides per les línies del tauler.
  Par impar: Per grups s’ha d’encertar si el nombre de pedres amagades en les mans és parell o senar.

  No em va quedar cap dubte respecte l’explicació, crec que va ser molt entenedora.

 6. Ana Martínez 19 d'abril de 2017 - 21:08 Contesta

  Salvete omnes!
  L’activitat que vam realitzar el passat 4 d’abril va obrir-se amb una introducció sobre el tipus de jocs que els nens romans tenien a la seva disposició per a jugar i sobre els materials dels que estaven fets i, a continuació, nosaltres vam poder provar-los i ens vam divertir bastant.
  Apareixo en un parell d’imatges. Per una banda, surto agafant unes boletes de fang que els nens romans utilitzaven per a jugar al tres en ratlla. En l’altra fotografia, estic jugant amb unes nines de drap amb les que les nenes romanes jugaven com si fossin les seves mares, vestint-les i desvestint-les.
  Els jocs que he escollit són:
  MORMOLYCION/DONAR ENSURTS (joc de moviment i resistència) –> consisteix en espantar els companys i companyes.
  PVPAS LVDERE/JUGAR A NINES (joc de psicomotricitat i d’imitació del món adult per als més petits) –> consisteix en vestir i despullar les nines de drap amb vestits romans.
  KONTOPAIKTES/EL BASTÓ (joc d’equilibri) –> consisteix en subjectar un bastó amb un dit.

  Ens veiem a la Magna!

 7. Marina Bernardo 22 d'abril de 2017 - 11:30 Contesta

  Salvete!
  Primer es vam reunir al museu de Badalona, allà vam pujar a la sala del l’explicació dels jocs i ens vam asseure en rotllana.

  Quant als ossets o talus, varen ser objecte de nombrosos jocs citats per Homer, Marcial, Ovidi, Suetoni,… Els més coneguts són: el joc dels cinc ossets, el del cercle,
  el de parells o senars …
  Les nous, tan comunes en molts jocs romans, es van utilitzar primerament per a obsequiar als parents o amics amb l’ocasió de les festes Saturnals on es distribuïen en grans quantitats.
  Nombroses són també les al∙lusions als jocs de pilota.

  Valete!

 8. Santi García 12 de desembre de 2017 - 10:41 Contesta

  M’ha semblat molt interessant com jugaven a la època dels romans i que avui en dia encara seguim jugant amb les mateixes costums.

 9. Rita Traver 12 de desembre de 2017 - 10:43 Contesta

  En el vídeo, primer es veu com tots els alumnes estan tots asseguts escoltant, segurament, alguna explicació. Després comencen a mostrar alguns jocs per nens fets amb fusta. Primer es veu una mena de bastó amb una roda, que em recorda a una joguina que tenia jo de petita. També he vist al vídeo unes curses de sacs i uns jocs amb pals petits, però el que m’ha semblat més divertit i el que m’agradaria provar son els dos bastons als quals alguns dels nois del vídeo pujaven, i intentaven caminar amb ells.

 10. Sonia 12 de desembre de 2017 - 10:48 Contesta

  Hi han jocs tradicionals els quals jugava jo quan era petita i uns altres que no, sembla una bona activitats per els nens més petits i educatius ja que estan relacionats amb el món de la cultura clàssica.

 11. marcos sanchez 12 de desembre de 2017 - 10:52 Contesta

  Sembla molt interesant com heu aplicat aquests jocs mes antics a la gent jove,sense duda sembla que ho heu passat molt bé

 12. Miriam Martín 12 de desembre de 2017 - 10:56 Contesta

  Salve!!
  Jo hi el meu grup de classe no hi érem a l’excursió però podem explicar una mica què hem vist al vídeo i què hem entès.
  Els nois van anar al Museu de Badalona i es van reunir tots en una sala on unes persones explicaven diversos jocs mentre asseien en rotllana i després van poder jugar amb tots.
  Al vídeo apareixen imatges sobre els nois provant tots els jocs i sembla que es divertien bastant. He pogut saber quin tipus de joc era algun com per exemple el ”micado” on es feien servir bastonets de fusta o les xanques, que bàsicament eren dos pals de fusta amb un tros que sobresortia per col·locar els peus i mantindre l’equilibri per intentar caminar amb elles i he de dir que sembla bastant difícil de provar…
  Trobem com a jocs femenins: les nines, la fireta, les botiguetes, les cuinetes, jocs suaus de pilota, gronxadors, salts a la corda, etc
  I com a jocs masculins: els jocs de pilota més violents, els cèrcols, la baldufa, parells o senars, la morra, tirar monedes, la construcció, els patinets, estirar cavalls de fang, carretes, etc
  El joc de les tabes: és un joc d’atzar que també apareix al llibre de llatí en una de les narratios que es basa en fer llançaments d’ossos (o tabes) com si fossin daus a terra o sobre una taula amb la particularitat de que, a diferència del dau, les diferents cares de la taba son de diferents formes i per tant hi ha possibilitat de treure més resultats.
  és una activitat lúdica molt interessant i entretinguda i espero poder assistir-hi alguna vegada!!
  Vale!! ^^

 13. David Plana 12 de desembre de 2017 - 10:57 Contesta

  Save!
  Aquesta excursió sembla ser molt interessant ja que ensenyen els jocs que van tenir els nostres avant passats. Es una excursió que m’agradaria fer perquè em sembla molt divertit aprendre la cultura i els antics passa temps de altres èpoques. El treball de fotomuntatge està molt bé realitzat ja que es original i explica amb un bon suport visual tota l’excursió

 14. Paula Gómez Rodríguez 12 de desembre de 2017 - 11:02 Contesta

  En aquest vídeo pel que he vist , s’han realitzat tres jocs :
  – El primer joc , tot i que no ho he entès , sembla ser un joc divertit.
  – Després, l’altre joc consisteix en pujar a les xanques i amb equilibri desplaçar-se, sí que el coneixia i em sembla el més divertit dels que han fet i dels que he vist al vídeo.
  -I l’altre joc ha sigut el de una taula amb quadradets en el qual hi jugaven amb unes peses que no hem sembla un joc molt divertir , amb les imatges tampoc he pogut entendre el sistema de l’activitat. , per això tampoc em crida molt l’atenció .

 15. Celia De los Heros 12 de desembre de 2017 - 11:03 Contesta

  Salvete! Trobo molt interessant aquestes activitats, ja que demostren que jugant es poden aprendre moltes coses. M’enrecordo que a l’escola fèiem activitats amb xanques i curses de sacs. Les tabes es poden fabricar amb ossos (astràgal) de les potes d’animals com ara el xai. En les civilitzacions més antigues ‘utilitzaven per endevinar. Ja els romans jugaven a tabes, tot i que es creu que el seu origen és asiàtic. M’agradaria que aquest any es tornessin a fer aquestes activitats perquè semblen molt divertides.
  Valete!

 16. erika luque 12 de desembre de 2017 - 11:07 Contesta

  Està molt bé que puguem veure aquest vídeo per tal de saber com us ho vau passar i el que vau fer allà. Pel que es pot veure a les imatges sembla ser que va estar molt bé fer-ho, és un treball molt interessant i divertit.

 17. Lidia Herrera 12 de desembre de 2017 - 11:08 Contesta

  Salvete! Aquestes activitats quan jo anava al col·legi, en algunes festes que es feien recordo que vaig jugar al joc del sac, i també a educació física vaig fer les xanques. Aquest vídeo m’ha recordat a la meva infància.
  Les tabes es poden fabricar amb ossos (astràgal) de les potes d’animals com ara el xai. En les civilitzacions més antigues ‘utilitzaven per endevinar. Ja els romans jugaven a tabes, tot i que es creu que el seu origen és asiàtic.
  No hi havia només un joc de pilota, un d’ells és el joc de pilota romana (pila lvdi) :Passar-se la pilota sense perdre-la. Necessitem Una pilota, un pal i una corda per marcar dos cercles concèntrics al terra d’1.5 i 6.1 metres, respectivament.
  Es juga en un indret obert, de terra.
  Es poder jugar 5 o més, fins arribar a 12.
  S’hi juga: Tots els jugadors es troben se situen a la part exterior del cercle més gran i poden estar parats o corrent. Per començar el joc s’escull un jugador/a qui agafa la pilota,
  de mida mitjana, amb la mà i la fa rebotar al cercle central, perquè l’agafi un altre
  noi/a de l’equip.
  Cada cop que es perd una pilota o que el rebot no es produeix dins del cercle petit
  o central, el participant que l’ha llançada s’anota 1 punt.
  Guanya el primer jugador/as que aconsegueix 21 punts.

 18. Celia De los Heros 12 de desembre de 2017 - 11:10 Contesta

  Salvete! De jocs de pilota en tenien molts però un d’ells era el datatim pila lvdere (passar-se la pilota sense perdre-la).

  Què necessitem?
  Una pilota no gaire dura ni pesada, per parella.
  On juguem?
  En un indret obert, preferiblement de terra.
  Quants hi poden jugar?
  2 o més jugadors.
  Com s’hi juga:
  Es disposen els jugadors i les jugadores en dues files enfrontades i a una distància
  convinguda, aproximadament a uns dos metres. Els nois i les noies s’envien la pilota
  sense deixar-la que toqui a terra, però procurant enganyar al contrincant i agafar-lo
  despistat. Poden enviar-la a la seva parella o bé es pot enviar a qualsevol jugador de
  la fila del davant sense que li coincideixin dues pilotes alhora. Cada vegada que a un
  jugador li cau la pilota al terra, queda eliminat. Guanya el jugador o la jugadora que
  més ràpid llança i que no li ha caigut la pilota al terra.

 19. Belen Romero 12 de desembre de 2017 - 11:10 Contesta

  Aquesta sortida sembla que va estar molt divertida, com jugaven els nens en a l’antiga Roma. S’assemblen molt als jocs que jo jugava al classe o a casa de petita. El joc que sembla divertit es el de les xanques.

 20. Angelina Billar 12 de desembre de 2017 - 11:11 Contesta

  Salvete!
  En aquest video surten uns dels meus amics i em van dir que ho van molt be, i recomanen moltíssim anar a la Magna Celebratio. Molt d’aquests jocs els jugava de petita amb amics, però hi ha alguns que no, igual semblen divertits i estic emocionada per poder jugar-los.

 21. Paula Cruz 12 de desembre de 2017 - 11:12 Contesta

  Salvete! Quan anava a primària, a les festes com, per exemple, a final de curs o a Sant Jordi, sempre jugava a jocs semblants a aquests (més actuals, és clar), però , bàsicament eren iguals. Jugava a les tanques, a les carreres de sacs…Em sembla interessant, com, joguines que vaig utilitzar a l’escola, pot ser, nens de l’antiga Roma van jugar-hi també.
  Les tabes consistien en ossos (astràgal) de les potes d’animals com ara el xai. En les civilitzacions més antigues ‘utilitzaven per endevinar. Com he vist abans, els romans jugaven a tabes, tot i que es creu que el seu origen és asiàtic.

  Existeixen moltíssim jocs que es poden practicar amb unes quantes pedres o tabes: jocs de punteria, jocs de xarranca, jocs de tabes, jocs de taula…

  A l’època romana,es jugava a pilota aixì: tots els jugadors es troben se situen a la part exterior del cercle més gran i poden estar parats o corrent. Per començar el joc s’escull un jugador/a qui agafa la pilota, de mida mitjana, amb la mà i la fa rebotar al cercle central, perquè l’agafi un altre noi/a de l’equip.
  Cada cop que es perd una pilota o que el rebot no es produeix dins del cercle petit
  o central, el participant que l’ha llançada s’anota 1 punt.Guanya el primer jugador/as que aconsegueix 21 punts.

 22. Tania Mongares 12 de desembre de 2017 - 11:12 Contesta

  Salve!
  Pel que he vist no es van avorrir, em embla una manera molt lúdica de apropar-nos a la cultura romana mitjançant els seus jocs i passatemps. D’aquesta manera en s podem fer una idea de com podia ser la seva vida quotidiana.
  Alguns d’ells avui dia encara es juguen només que els han modernitzat als tremps actuals, d’altre banda també hi ha que s’han quedat més oblidats.
  És una visita que també m’agradaria fer, crec que no sóc la única.

 23. Miriam Martín 12 de desembre de 2017 - 19:34 Contesta

  2. El joc de les tabes (tali): és un joc d’atzar que també apareix al llibre de llatí en una de les narratios que es basa en fer llançaments d’ossos (o tabes) com si fossin daus a terra o sobre una taula amb la particularitat de que, a diferència del dau, les diferents cares de la taba son de diferents formes i per tant hi ha possibilitat de treure més resultats.
  El joc de la pilota (pila): la pilota es feia servir sobretot en jocs de moviment i resistència. Es necessitava una pilota, un pal i una corda per marcar dos cercles concèntrics al terra d’1.5 i 6.1 metres, respectivament i es jugava en un indret obert, de terra. Podien jugar 5 o més, fins arribar a 12 jugadors. Com es juga: Tots els jugadors es troben se situen a la part exterior del cercle més gran i poden estar parats o corrent. Per començar el joc s’escull un jugador/a qui agafa la pilota, de mida mitjana, amb la mà i la fa rebotar al cercle central, perquè l’agafi un altre noi/a de l’equip. Cada cop que es perd una pilota o que el rebot no es produeix dins del cercle petit o central, el participant que l’ha llançada s’anota 1 punt. Guanya el primer jugador/as que aconsegueix 21 punts.
  Lapides svpra svmman aqvam resilire (Fer rebotar pedres sobre l’aigua): Es necessitava pedres llises o petits còdols i es jugava prop d’un riu o mar. Podien jugar 5 persones. Com es juga: Hem de buscar un riu, un estany, una bassa o bé un toll molt gran. També podem jugar a la platja quan la mar està molt calmada. Cada jugador/a llençarà la pedra sobre l’aigua, procurant que reboti. Guanya el que aconsegueix que la pedra doni més bots seguits damunt de l’aigua. Es pot repetir la jugada tantes vegades com es vulgui i tampoc hi ha límit amb el número de jugadors.

 24. Mònica Luque 14 de desembre de 2017 - 19:45 Contesta

  Semblen uns jocs bastant divertits. Segons el video van realitzar unes cinc activitats, que són les següents:
  En primer lloc, van jugar amb unes xanques. Havien d’intentar caminar una mica i mantenir l’equilibri.
  En segon lloc, estava el tres en ratlla. Tenien com una mena d’escaquer i jugaven amb boletes de fang o amb pedres simulant les fitxes.
  També, Havien sacs, on els alumnes havien de ficar-se dins i intentar desplaçar-se ràpidament. Havien també nines de drap, el joc del “micado” i un altre joc amb un pal i un cercle, amb el qual l’havien d’intentar girar.

 25. Nerea Pérez 19 de desembre de 2017 - 11:05 Contesta

  Jo no vaig estar en aquesta exurssió.
  En el vídeo s’observen diversos nois i noies jugant a jocs de psicomotricitat,equlibri,punteria i atzar,entre d’altres,imitant el jocs de l’època clàssica.

  – El joc de tabes és el nom que reben diferents jocs infantils i d’atzar que consisteix en llençar una sèrie d’ossos o tabes fent com si fossin daus al terra o sobre una taula i a diferència d’un dau les cares de la taba son irregulars i hi ha més probabilitats de que surti una cara o altre.

  – Els romans jugaven a molts jocs de pilota i la majoria tenien uns noms específics

  – Un dels altres jocs que surten al vídeo son els sacs on els nois es ficaven per intentar desplaçar-se.

 26. Guangzhen Ye 8 de gener de 2018 - 18:31 Contesta

  Salve!
  Lea tabes: són diferents jocs infantils i d’atzar que consisteixen en el llançament d’uns ossos a manera de daus.
  Des de l’antiguitat s’utilitzen les tabes d’alguns animals, particularment les de les potes del darrere del be, per a la pràctica de diferents jocs. Tots es basen en el llançament de la taba a manera de dau, a terra o sobre una taula, amb la particularitat que, a diferència del dau, les diferents cares de la taba té formes diferents i per tant diferent probabilitat de sortir. En alguns d’aquests jocs es realitzaven apostes. El joc més simple consisteix en llançar la taba, guanyant una o quatre unitats apostades si queden les parts que surten de l’os cap amunt, o perdent altres tantes si queden les parts enfonsades a la cara superior.
  En el vídeo he vist que va sortir el joc de les xanques i m’ha semblat molt graciós com aquestes dues persones intentaven mantenir l’equilibri.
  -Els romans jugaven a la pilota dibuixant 2 cercles concèntrics al pis, de 5 peus i 20 peus (1,5 i 6,1 metres) de diàmetre respectivament. Els jugadors eren de tres o més, podien parar-se o córrer en qualsevol lloc fora del cercle més gran. La pilota habia de rebotar en el cercle interior, la “zona de llançament”, i passar més enllà del cercle exterior. Si la pilota no és atrapada i cau al pis, el tirador guanya un punt. El jugador que atrapa o aconsegueix tornar la pilota, és el primer a tirar-la. El primer jugador que arriba a 21 punts guanya el joc.

 27. Helen Martínez 25 de gener de 2018 - 22:21 Contesta

  Aquests jocs els he practicat a la primària i encara podria gaudir d’aquests com a la infància. Quan em muntava a les xanques fèiem competicions per veure qui donava més passos, qui aguantava més l’equilibri, fèiem curses (encara que no fèiem un recorregut molt llarg).
  També jugava al micado, un joc que requeria principalment molta atenció per estar alerta de quin és el pal que sobresurt més o que sigui més fàcil d’agafar sense moure cap altre i així no perdre el torn. Puc afegir que l’any passat vaig tenir la sort d’assistir a una citació de delegats i delegades a Badalona que una de les activitats era aquesta. L’únic que canviava era la mida dels pals que va augmentar y cada un portava escrita una paraula la qual havíem d’explicar (ràbia, amor, culpabilitat, tristesa…).
  El joc de la carrera de sacs és el més perillós tenint en compte que portem mitg cos dintre d’un sac on podem bolcar i fotre’ns un cop. La cordinació és imprescindible en aquest cas.

  Un detall que cal esmentar és que el video m’ha semblat d’allò més ben editat i la musicalitat és una animació de regal que ens heu oferit.

 28. Angelina Billar 13 de març de 2018 - 11:15 Contesta

  Salve!
  Tali (tabes): eren uns ossets o astràgals amb diverses modalitats de joc. Una d´aquestes consistia a llançar-les des de certa distància i intentar desplaçar les peces del company. Amb el temps, els tali començaren a fer-se amb altres materials (cristall, ònix), però mantenien la forma originària.

 29. Mireia valencia 16 de març de 2018 - 16:06 Contesta

  Salve!
  No he anat a l’excursió aquesta pero sembla divertida
  Els hi ensenyen a l’hora que aprenen. Alguns jocs els he probat a l’escola, com per exemple les potes de fusta,es un joc on has de aguantar l’equilibri o els sacs, amb els que feiem carreres, i d’altres jocs no n’havia sentit parlar mai pero semblan divertit,encara que d’altres ara en tenim de molt semblants ja que molts han sigut modernitzats. Els Romans tenien bastants jocs pel que sembla per entretenir-se en el seu temps lliure.

 30. Paula Gómez 9 d'abril de 2018 - 16:06 Contesta

  M’ha agradat molt com s’entretenien jugant a l’epoca dels Romans , era una forma de passar l’estona molt divertida .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *