Baetulonis schola MMXVII A.D iam hic est!

Ja la tenim aquí. Una nova edició de la Magna Celebratio, la XIII, s’està començant a gestar i, com no pot ser d’altra manera, allà ens tindran per dur a terme un any més la nostra Baetulonis Schola. Un cop mantinguda la primera reunió amb el Museu de Badalona, ja podem confirmar que enguany se celebrarà el 29 i 30 d’abril i ens han assegurat que hi haurà sorpreses i novetats remarcables. Haureu d’esperar per conèixer-les, no podem desvetllar-les ara, però creiem que us agradaran.

Molt ha plogut des de la darrera edició, però nosaltres no ens hem estat asseguts, sinó que hem fet difusió del nostre projecte, sobretot per la seva qualitat d’activitat educativa d’Aprenentatge Servei:

Cal destacar també que la passada edició va ser la primera que el Museu va reconèixer la nostra tasca amb un certificat oficial per a tot l’alumnat i els centres que hi vam participar. Sumat al que ens va donar el CRP de Badalona, vam acabar amb dos documents que valoraven la nostra tasca. Una agradable novetat que potser en alguna ocasió us pot fer servei…

nueva-imagen-4

I ara… Sant Tornem-hi.

Partim de l’estructura de sempre, recordem-la per als neòfits.

 • Hi tres torns possibles de participació, dissabte al matí, dissabte a la tarda i diumenge al mati. La qual cosa no exclou que pugueu optar a dos o tots tres. Vosaltres feu la vostra proposta i tot dependrà del nombre de sol·licituds a cada torn.
 • I quatre àmbits de participació:
  • Les tres etapes de l’Schola: ludus litterarius (on s’ensenya a escriure en llatí i inclou el joc dels llatinismes), ludus grammaticus (on s’escriu amb alfabet grec) i ludus rhetoricus (que comprèn una petita representació interactiva amb el públic per explicar als visitants el sistema educatiu romà i especialment l’ensenyament d’oratòria i retòrica).
  • Els ludi Romani, que a la vegada comprenen la Ludoteca, per als més petits, i l’espai de jocs per a més grans.

No obstant, com que no sabem estar-nos quiets i creiem que cada edició ha de ser una nova aventura, un repte engrescador, per a aquesta edició volem revisar alguns aspectes:

 • Després de dos anys fent el mateix text, potser és hora de retocar la darrera part del guió del rhetoricusQui agafaria el repte d’intentar actualitzar-lo i fer més proper i interactiu per al públic jove?
 • En el marc de la commemoració dels 2000 anys de la mort del poeta llatí Ovidi, que planteja també el Museu, estaria bé dissenyar alguna activitat relacionada amb aquest autor, amb les Metamorfosis, potser?

Edició anglesa de Les metamorfosis, 1632 [Font: Wikimedia Commons]

Com a novetat també significativa, el Museu ens ha comentat que per evitar la manca d’abillament romà per a tothom, només els participants a la representació del ludus rhetoricus aniran vestits de romans, mentre que tota la resta anireu amb una samarreta que us acreditarà com a participants de la Magna. L’objectiu és que el nombre de túniques no suposi una limitació per al nombre d’alumnat participant i que el visitant pugui distingir clarament les activitats de recreació històrica dels tallers més divulgatius o didàctics. Què en penseu? Digueu-hi la vostra.

Per anar escalfant motors i preparant la nostra participació, farem al Museu una sessió prèvia per entrar en contacte amb els jocs que haurem de compartir amb els infants i tenir un primer contacte amb la Clara i la Roser, les nostres referents del Museu i el Grup de Reconstrucció històrica de Badalona respectivament. Us en mantindrem informats!!!

20160223_165327

20160223_170436

[Fotos: Teresa Devesa]

I ara teniu la paraula vosaltres, si us animeu a compartir un cap de setmana amb el passat i el patrimoni i fer un servei a la ciutadania de Badalona i els altres visitants, deixeu un comentari amb el torn/torns que us van bé i els àmbits en que voleu participar. O si ho preferiu també us podeu oferir a fer tasques tècniques, com les fotos, un reportatge en vídeo o qualsevol altra tasca que cregueu que pugui ser d’utilitat. Tots hi sou benvinguts.

Ad proximum!

TERESA

Etiquetes:, ,

Comentaris: 55

 1. Aina Ortega 14 de març de 2017 - 10:49 Contesta

  Salve!

  Encara me’n recordo quan anava de petita a aquesta fira amb els meus avis. M’ha sobtat que una part estigués feta per alumnes de l’institut i de ben segur que em passaré a veure-la un any més.

  Respecte al tema de la commemoració dels 2000 anys de la mort del poeta Ovidi, personalment és un aspecte que m’agradaria veure ja què m’he llegit les metamorfosis i em van agradar moltíssim. Una bona idea per a realitzar una activitat relacionada amb el poeta i aquesta obra seria per exemple; agafar a bons lectors o gent de teatre i que en veu alta llegissin i representessin algun mite al públic.

  D’altre banda m’agradaria participar-hi fent tasques tècniques com un reportatge fotogràfic o de vídeo si més no per després tenir records d’una activitat tant divertida.

 2. Claudia Castro 14 de març de 2017 - 10:52 Contesta

  Salvete!
  La veritat és que mai he estat a la Magna Celebratio, però sembla força interessant, especialment el “ludus litterarius” i el ludi Romani”. Imagino que als nens petits els farà agradarà jugar amb joguines diferents de les que estan acostumats, i qui sap si es podria despertar el seu interès en la cultura clàssica.
  Pel que fa a participar, encara ho hauria de pensar, però sembla divertit. Si vaig, m’agradaria estar en el “ludus litterarius” o el “ludi Romani”.
  Si no m’equivoco, el joc de l’última foto és el cèrcol, “trochus” en llatí.

 3. Ainhoa Fernández 14 de març de 2017 - 10:57 Contesta

  Salvete!
  Primer de tot he de dir que em sap molt greu no poder anar-hi per motius familiars.
  Sincerament em sembla molt interessant això de la Magna Celebratio, mai havia sentit parlar sobre aquesta moguda!
  Algunes paraules de l’article que he pogut destacar que hem treballat a classe pot ser la paraula ”ludus” i ”shcola”, ja que estem estudiant i aprenent coses sobre les escoles romanes i fins quina edat estudiaven tant els nens com les nenes. També hem après les assignatures que hi estudiaven com la gramàtica, la retòrica i l’oratòria com bé he pogut llegir en aquest article.
  Penso que pot ser el joc que intenten practicar en la darrera foto de l’article seria el joc de la baldufa, ”turbo” en llatí.
  Espero que us ho passeu molt bé en la Magna Celebratio!

 4. Jhon campaña 14 de març de 2017 - 10:58 Contesta

  Salve
  M’agradaria participar en la Magna d’aquest any en el Ludi Romani el diumenge al matí. Podria ser una experiència bona i veient els comentaris positius doncs ja que està la oportunitat de participar, participo. 🙂

 5. Maria Argudo 14 de març de 2017 - 11:00 Contesta

  Salve!
  He decidit partincipar en el Magna en el torn del diumenge pel matí en l’àmbit Ludi Romani.

 6. Clara Campos Rovira 14 de març de 2017 - 11:00 Contesta

  Hola!!
  M’agradaria participar en la Magna, i si pot ser en el torn de diumenge al matí en l’àmbit Ludi Romani. 🙂

 7. Rafael Cantarero 14 de març de 2017 - 11:00 Contesta

  Salve!
  A mi no m’agradaria actualitzar la part del guió del ” rhetoricus”. També opino que estaria molt bé fer un activitat relacionada amb Ovidi. La nova proposta que han presentat el
  museu es molt bona, que solament la part del “ludus rhetoricus” portin els vestits de romans i els altres una samarreta identificativa ajudara molt a la gent a distingir els apartats i saber quins són els que participen. No reconec el joc al que intenten participar els alumnes a la darrera foto.
  A mi m’agradaria compartir aquest cap de setmana amb vosaltres però com a fotogràfic per després poder fer un reportatge de les fotos però en forma de vídeo i amb música de fons i editat perfectament.

 8. Aitor Artuñedo 14 de març de 2017 - 11:01 Contesta

  Salve!
  M’agrdaria participar el diumenge al matí, a l’apartat del ludi Romani. Estan jugant amb un aparell que es diu orbis.

 9. Martina Camps 14 de març de 2017 - 11:01 Contesta

  Salve!
  Jo penso que està molt be que vagin fent activitats d’aquests tipus. Eatà molt be que només els de ludus rhetoricus vagin vestits de romans i la resta amb una samarreta que acreditarà a cada u com a participant de la magna, així poden digtingir clarament les activitats de recreació històrica.
  La veritat es que després de dos anys fent el mateix text, potser és hora de retocar la darrera part del guió del rhetoricus, podrien fer alguna activitat relacionada amb la metamorfosis i tan els més petits com els més grans poguessin ampliar els seus coneixements.

 10. Nayara Egea Ruiz 14 de març de 2017 - 11:03 Contesta

  Ami m’agradaria participar a la magna celebatio , anar amb vestits de romans, mentre que tota la resta anès amb una samarreta que diguès que eren participants de la Magna.
  La veritat és que desprès de dos anys ami m’agradaria que retoquessin la darrera part del guió del rhetoricus. Estaria molt bé que fessin alguna activitat relacionada amb les Metamorfosis, i que els nens poguessin tenir mès coneixements.
  Com he dit al començament del comentari m’agradaria participar a la magna celebratio ja sigui fent fotos, videos o activitats a les paradetes.

 11. Mikela Urciuoli 14 de març de 2017 - 11:06 Contesta

  Jo participaria en el àmbit de la fotografia i també faria un reportatge en vídeo.

 12. Biel Cussó 14 de març de 2017 - 11:09 Contesta

  Salve!!
  -Despès de rumiar-ho bastant he decidit apuntar-me a la magna celebratio amb el torn de diumenge al matí i la facció de ludi romani.
  -Al que juguen els companys de l’institut es a l’orbis
  -Al veure aquest blog m’han vingut encara més ganes de participar-hi, crec que pot ser una activitat bastant didàctica a la part de que pot ser divertida.

 13. Sebastián L, 4rt C1 14 de març de 2017 - 11:15 Contesta

  Salve!!

  Sembla interessant com sempre la Magna Celebratio. No reconec el joc que juguen però conec als nois que hi participen perquè anaven a la meva classe. Felicitats pels reconeixements.

 14. Víctor García García 14 de març de 2017 - 15:45 Contesta

  A la “Magna Celebratio” vaig a anar més d’un cop quan era petit i ara que veig una mica com està tot compost crec que és una activitat molt interessant i divertida. Tanmateix encara no m’he decidit si hi participaré. Crec que fer el guió del rhetoricus més interactiu per els joves és una molt bona idea, ja que crec que això és una de les parts més importants en aquesta mena de festivals.

 15. Arnau Luque 14 de març de 2017 - 15:59 Contesta

  Salve!

  Ja fa uns anys que de la “Magna celebratio” no sé gran cosa ja que no hi he assistit aquests ultims anys, però de petit sempre solia anar-hi.
  Ara que s’em presenta l’ocasió de participar-hi m’agradaria molt formar part d’aquest festival. En temes de disposició, si no apareix cap inconvenient crec que podria anar-hi els 3 torns. Sobretot m’agradaria molt participar en els àmbits de la “ludus rhetoricus” i el “ludi Romani”.
  Jo crec que com a activitats aquestes que ja estan prou bé, però, jo crec que a els nens petits els hi poden cridar més l’atenció aquestes mateixes activitats però amb retocs com per exemple, que ells anessin vestits com els romans, ensenyar fotografies de com en realitat serien aquestes activitats fent una foto abans recreant-les, etc…
  Esperem que aquest any el festival surti molt bé, i ens ho passem bé igual!
  Vale!

 16. Albert Nuñez 14 de març de 2017 - 16:01 Contesta

  Salve !
  A mi m’agradaria molt participar a la “magna celebrato”, però ara mateix no se si podria anar perquè alguns dissabtes i diumenges tinc partit de futbol. Agafaria el torn de dissabte a la tarda i m’agradaria ajudar lo màxim possible. Penso que és una activitat divertida i entretinguda.

 17. Guillem Méndez Aura 14 de març de 2017 - 16:06 Contesta

  Després de llegir aquest article he vist que hi ha bones propostes com els tres “ludus” i el marc de commemoració del poeta llatí Ovidi. També he de reconèixer que desconeixia aquest taller que realitza el institut i m’ha sorprès ja que com he comentat hi ha bones propostes. Malgrat aixó, no crec que hi participi ja que jo curso en un itinerari de ciències i, per tant, el meu desconeixement sobre el llatí és bastant. Per acabar, m’agradaria felicitar als participants i organitzadors d’aquest taller pels reconeixements obtinguts per part del Museu.

 18. Emma Gázquez 15 de març de 2017 - 17:00 Contesta

  Salvete!
  Estic emocionadíssima per poder participar aquest any a la Magna Celebratio! És el meu primer any i espero que no sigui l’últim. Pel que he vist i he escoltat fa molt bona pinta totes les activitats que tenen pensat.
  Crec que és una bona ocasió perquè vinguin aprendre i que tu també aprenguis. I per descomptat la diversió i el treball cooperatiu.
  Valete!

 19. Teresa Devesa i Monclús 16 de març de 2017 - 0:20 Contesta

  Vaig prenent nota de tot el que dieu i dels vostres oferiments. Benvinguda especialment, Emma, la primera tripulant del Vaixell d’Odisseu que ha respost a la nostra crida. Un ocellet m’ha dit que sou molts els de Vedruna Gràcia que us animareu a venir…

 20. Jordi Rincón 16 de març de 2017 - 9:44 Contesta

  Espero que els comentaris vagin arribant, Teresa. Ahir els ho vaig comentar i em penso que estan engrescats. De moment anem organitzant els torns i els espais esperant el document oficial per apuntar-s’hi. Ja veig, Emma, que el teu entusiasme t’ha fet ser la primera en comentar. Feliciter!

  • Teresa Devesa i Monclús 16 de març de 2017 - 10:05 Contesta

   Doncs endavant, Jordi, pels comentaris ja veieu que aquí també hi ha força expectació.

 21. Laura Barroso 16 de març de 2017 - 16:09 Contesta

  Salvete!
  Tinc moltes ganes de participar en la Magna Celebratio! També és el meu primer any i espero aprendre moltes coses i passar-m’ho bé. Crec que és una experiència que no ens podem perdre.

  Valete!

 22. Carmen Ibáñez 16 de març de 2017 - 19:26 Contesta

  Salvete!
  Estic molt contenta i expectant perquè arribi el dia! És el meu primer any a la Magna i pel que veig no em defraudarà gens! A més em sembla una activitat molt interessant i gràcies a la qual tots, tant assistents com nosaltres mateixos, podrem aprendre moltes i moltes coses!! Jo m’he apuntat al grup de Ludus Grammaticus; estic desitjant poder comprovar jo mateixa l’entretinguda i enriquidora que és aquesta participació, com ja m’han comentat els companys que han estat presents en altres edicions. Ens veiem el tan esperat 29 d’abril! Valete!

 23. Olga Planes 16 de març de 2017 - 19:43 Contesta

  Salvete omnes!

  Malauradament l’any passat no vaig poder anar a la Magna, però aquest any estic impacient perquè arribi i poder participar-hi.
  Aquest any estaré al torn de dissabte al matí i em podreu trobar a l’àmbit de ludus grammaticus!
  Crec que és una gran oportunitat per poder aprendre i passar-ho bé a l’hora. Em fa molta il·lusió poder ensenyar a tot aquell que vingui el que sé sobre tot aquest extraordinari món.
  Ens veiem a la Magna i espero que tothom vingui amb moltes ganes!

  Valete!

 24. Daniel Gil Rafart 16 de març de 2017 - 21:13 Contesta

  Salvete tuti!

  Aquest és el primer any que participaré en la Magna Celebratio, i estic molt il·lusionat i amb moltes ganes de que arribi ja! Realment és una activitat molt interessant i enriquidora a nivell d’aprenentage i cultural, i segons m’han comentat els companys és molt divertit i engrescador. Ens veiem allà!

  Valete!

 25. Ana Martínez 16 de març de 2017 - 22:13 Contesta

  Salvete omnes!
  L’any passat vaig tenir la meravellosa oportunitat de participar i, sens dubte, va ser una experiència inolvidable que no puc esperar a tornar a viure. Per sort, aquest any puc acudir-hi tots tres dies i em mouré pel ludus litterarius, el ludus grammaticus i el ludus rhetoricus.
  Les novetats d’aquest any tenen pinta de ser insuperables i estic impacient per a saber el que ens teniu preparat. Desafortunadament, aquest any no portarem els vestits tots, però això no ens aturarà en aquest cap de setmana tan enriquidor i emocionant.
  Esperem que en aquesta edició es creïn tantes memòries com en el passat o, fins i tot, més!

 26. Carla Muñoz 16 de març de 2017 - 22:54 Contesta

  Salvete!
  Igual que l’Ana i altres companys, l’any passat també vaig participar a la Magna i va ser d’allò més emocionant! Una experiència que no tothom té la oportunitat de viure i que val molt la pena. Aquest any torno a anar-hi i ja en tinc moltes ganes, jo seré a la zona de ludi jugant i ensenyant-lis als nens com jugaven a l’antiguitat. Estic emocionada de que la gent nova del Vedruna i la que no hi va poder participar l’any passat, s’hagi animat a venir, ja que penso que els agradarà molt. Una pena això de la vestimenta, però com més siguem millor.
  Ens veiem aviat, valete!

 27. maria sorribes 17 de març de 2017 - 6:22 Contesta

  Salve!
  Jo vull participaral ludus literarius el diumenge al matí.
  Em sembla bé les samarretes,però que siguin boniques amb estampat o el logo de la magna.
  Amb el que estan jugant és amb les turbine=baldufes.
  Si no hi ha plaça 🙁 faria un reportatge.

  • Teresa Devesa i Monclús 17 de març de 2017 - 10:11 Contesta

   Magister magistraque multum felices sumus quia discipuli discipulaeque venire vultis. Εὐτυχεῖς διδάσκαλοι ἐσμέν!
   Anem recollint les vostres propostes i ben aviat anirem confeccionant la distribució definitiva i donant les instruccions més concretes. Tots sou benvinguts i no pateixis, Maria, que els clàssics teniu el lloc assegurat i encara més les que mostreu tant d’interès.
   Més d’un ha parlat de les Metamorfosis, estaria bé que concretéssiu propostes per poder valorar-les i aplicar-les si cal.
   Aquest any veig que tenim assegurats els reportatges visuals i estaria bé que en tinguéssim de cada torn, per tal que tothom hi aparegui en un moment o altre. En parlarem amb els que us heu ofert a fer-ho.
   Arnau, m’apunto això dels tres torns, perquè els que veniu cada dia teniu una visió de conjunt i la vostra experiència ajuda molt en l’organització.
   Guillem i Albert, les Ciències i l’Esport no són incompatibles amb el món clàssic, crec que a Cultura clàssica ha quedat ben clar, i a la part dels ludi s’hi pot participar sense saber llatí. L’Albert al final segur que trobarà la manera i tu, Guillem, si més no, ens vindràs a visitar, oi?

   I als tripulants del Vaixell d’Odisseu, què us he de dir… El vostre entusiasme l’heu anat demostrant, amb escreix, any rere any. Els que us conec d’altres anys estaré encantada de retrobar-vos, els nous, ja tinc ganes de conèixer-vos. Jordi, cuida-me’ls molt i tingueu-nos al corrent del que aneu preparant.

 28. Ángeles Torres 17 de març de 2017 - 21:04 Contesta

  Salvete omnes!
  M’entusiasma poder dir que aquest any torno a participar a la Magna Celebratio de Badalona. L’any passat vaig tenir la gran sort de poder gaudir i participar d’aquesta reconstrucció històrica tan meravellosa i, sens dubte, va ser una experiència molt enriquidora que mai oblidaré.
  En l’edició passada vaig ser-hi en el Ludi jugant i rient amb els nens petits, fins i tot, adults i gent gran que s’hi apropaven fins aquest espai per descobrir com jugaven els nens petits a l’antiga Roma. Aquest any hi seré dissabte pel matí, però aquesta vegada posant el meu granet de sorra en el Ludus Litterarius, un espai on estic segura que m’ho passaré molt bé.
  Estic convençuda que aquesta pròxima Magna serà extraordinaria!
  Valete!

 29. Mireia Cancio Adán 18 de març de 2017 - 16:30 Contesta

  Salvete omnes!

  Estic impacient per participar a la Magna Celebratio. Mai havia anat a aquesta gran commemoració a l’Antiga Grècia ni havia fet classe de grec. Per aquest i molts motius més estic segura de que aprendre moltes coses i, a part, podré transmetre els meus coneixements als més petits el dissabte durant tot el dia a la zona de ludi.

  Estic molt entusiasmada i segura de que aquest any serà especialment important, tant per nosaltres com per aquells que venen a participar. Ens veiem a la Magna!

 30. Agnès Gómez 20 de març de 2017 - 0:09 Contesta

  Salve!
  Amb moltes ganes de viure aquesta experiència, ja que l’any passat no la vaig poder gaudir, aquest any la gaudiré al màxim!
  Sobretot tinc motles ganes de compartir aquesta experiència amb gent nova, gent amb els mateixos gustos i transmetre els meus coneixements al públic, ja que crec que aquest esdeveniment, a part de donar la oportunitat de divertir-te, dóna la oportunitat d’aprendre.
  Ben preparada per donar-ho tot i divertir-me fins l’últim moment. Ens veiem aviat!

 31. Paloma Moscatelli 20 de març de 2017 - 19:19 Contesta

  salvete!

  Tinc moltissimes ganes de participar a la Magna Celebratio! És el meu primer any i espero aprendre’n moltes coses i passar-m’ho bé aprenent i, sobretot, ensenyat aquest maravellos món Classic als més petits. Crec que és una experiència molt enriquidora que no em perdria per res.

 32. Adrián López 21 de març de 2017 - 12:29 Contesta

  Salve!
  M’agradaria molt participar a la Magna Celebratio perquè em sembla una activitat molt interessant i que es per tots els públics, això ho dic perquè jo vaig anar-hi quan la meva germana feia llatí al institut i em va despertar molta curiositat, vaig passar per tots els tallers i vaig gaudir molt dels coneixements que em van explicar sobre tot el mon romà.
  Si pogués participar m’agradaria fer-ho en la secció de “ludus rhetoricus” o en el de “ludi Romani” perquè crec que serien els sectors en els que més podria aportar, ja que faig teatre i la civilització és potser el que se’m dona millor.
  L’únic problema que pot haver-hi potser és amb el tema torns, perquè al fer futbol no sé quan tinc partit fins una setmana abans o així, però igualment m’agradaria participar

 33. Iris Freixanet 21 de març de 2017 - 15:56 Contesta

  Salvete!
  Estic molt contenta de poder participar a la Magna aquest any i estic molt impacient esperant que arribi el dia! Estic segura de que m’ho passaré molt bé, i de que podré aprendre moltes coses.
  M’agradaria participar sobretot a la retoricus, i així aporta la meva passió pel teatre. Apart, també trobo molt interessant la zona del Ludus Litterarius. A més a més però, una de les coses que em fan més il·lusió de la magna és el poder conèixer a tots els altres estudiants de Llatí que també participin a la Magna.

  Ens veiem allà! Valete!

 34. Sofia Peris 21 de març de 2017 - 16:08 Contesta

  Salve!
  Jo sóc de l’escola Vedruna, nosaltres també hem estat preparant la Magna Celebratio, i tenim moltes ganes d’anar-hi. És una cosa nova per mi i crec que és molt interessant fer activitats així de tant en tant. De petita vaig anar a una celebració semblant, com a visitant, i en tinc molt bon record. Al final, al vespre, fins i tot vam fer un pícnic a l’estil romà, enlluernat per torxes.
  He vist al comentari de l’Aina Ortega que ha proposat fer una representació sobre algun mite d’Ovidi per celebrar el seu 2000 aniversari. A mi em sembla molt bona idea, crec que és una manera divertida de que els nens s’hi fixin i ho entenguin millor.

  A veure si ens trobem tots a la Magna! Vale!

 35. Ainhoa Buendia Becerra 21 de març de 2017 - 16:09 Contesta

  Salve!
  Quines ganes de poder anar ja a la Magna!! Em sembla una activitat molt original, que jo crec que es perfecta per fer conèixer a la gent com era l’antiga Roma. A mi m’agradaria molt participar en el ‘Ludus litterarius’ i en el ‘Ludus Rheroticus’, i segurament aniria en el torn de Dissabte pel matí i pot ser en el de Dissabte per la tarda.
  Tornar a escriure el guió del Rhetoricus ha de ser una cosa molt dificil, ja que tornar a escriure un guió que es fa servir des de fa temps no sembla una cosa senzilla i tenir que intentar afegir coses més “actuals” i que tot concordi es molt complicat.
  Espero que ens poguem veure allà!!

 36. Carla Verdú 21 de març de 2017 - 16:10 Contesta

  Salvete!
  Em fa molta il·lusió poder participar en la Magna Celebratio, trobo que és una gran i nova experiència amb la qual podré passar-m’ho bé, aprendre coses noves, fer noves amistats… Tots els apartats em semblen bé però trobo interessant veure com jugaves abans els nens i per això he decidit anar a l’apartat de ludi Romani i també, aprofitant que m’agrada el món de l’espectacle, també m’he apuntat en l’apartat de Rethoricus, el més probable és que vagi el dissabte pel matí però si puc anar el algun altre moment no dubtaré en anar-hi. Fins aviat!

 37. Laura 21 de març de 2017 - 16:11 Contesta

  Salvete!

  Tinc moltes ganes de participar a la Magna Celebratio ja que serà el meu primer cop i vui aprendre coses noves. Jo participare al torn de dissabte al matí en l’àmbit de Ludi Romani.
  Crec que serà una bona experiència per aprendre i conèixer nova gent.

 38. Ariadna Mateo 21 de març de 2017 - 16:13 Contesta

  Salve!
  Estic molt contenta de poder tenir la oportunitat de participar a la Magna!.
  Crec que és una manera de fer aprendre a la gent a partir de activitats originals sobre la cultura romana.
  A mi m’agradaria participar al “Ludus Rethoricus”, (ja que m’encanta actuar) i al Ludi.
  Jo suposo que vindria tots els dies que fem la magna.

  Vale!
  Ens veiem a la magna 😉 !

 39. Jan Gonzalez 21 de març de 2017 - 16:19 Contesta

  Salve!
  Tinc ganes de participar a la Magna Celebratio, encara que abans no havia sentit parlar sobre aquesta celebració. També tinc ganes ja que tinc amics més grans que ja han anat i m’han dit que es molt divertit, participar-hi.
  Sóc discipuli de l’escola Vedruna Gràcia.
  Vale!

 40. Cristina Martín 21 de març de 2017 - 16:20 Contesta

  Salve!!
  Aquest curs és el meu primer any en anar a la Magna Celebratio per gaudir d’un dia genial amb els meus companys i alhora ensenyar, aprendre i conèixer una mica més el món de l’antiga Roma.
  En el meu cas participaré en l’activitat de ludi Romani i ludus litterarius, faré tot el possible per fer-ho el millor possible per a que la gent ho gaudeixi i repeteixi molts anys més. Intentaré anar els tres torns perquè em fa molta il·lusió i crec que puc aportar molt ens les activitats que faré, ja que m’agraden molt els nens i la part de com s’escrivia en l’antiga Roma em sembla molt interessant.
  Segur que m’ho passaré molt bé i a veure si tinc la possibilitat de repetir un altre any!

 41. Bernat Fuentes 21 de març de 2017 - 16:21 Contesta

  Salvete!

  Sincerament tinc moltes ganes de saber que ens espera a Badalona durant la Magna, tinc ganes de participar-hi i posar el meu granet de sorra perquè tot sigui un èxit. Jo seré un dels encarregats del ludus literarius. Espero gauidir-la i viure una gran experència.

 42. Bernat Pareja 21 de març de 2017 - 16:53 Contesta

  SALVETE

  Aquest serà el meu primer any a la Magna, i estic realment entusiasmat. Des del dia que el Jordi ens va presentar la idea, vaig saber que volia participar. Per desgràcia, per uns compromisos, només hi podré ser el matí de dissabte. Tot i així, tinc ganes de conèixer el festival, ja que no el coneixia, i sobretot tinc ganes de participar-hi. Trobo que és molt important fer festivals de reconsrucció històrica, i més important és donar-los a conèixer. Coneixent el nostre passat és essencial per avançar cap al futur
  Els companys m’han comentat que t’ho passes d’alló més bé : n’estic segur.

  VALETE !

 43. Marina Bernardo 21 de març de 2017 - 19:16 Contesta

  Salvete!
  Aquest any serà el primer per a mi, en participar en aquesta gran festa, la “magna celebratio”.
  La veritat es que en tinc moltes ganes perquè he sentit a molta gent dir que és tota una experiència i que es gaudeix molt.
  Em fa il·lusió formar part d’un esdeveniment com aquest!
  Valete!

 44. Cristina Tamashiro 22 de març de 2017 - 0:46 Contesta

  Salvete!
  L’any passat vaig poder participar a la Magna Celebratio, una experiència única. Em va encantar poder transmetre els mejs coneixements al públic i comunicar-me amb gent nova. Quants records han quedat de l’any passat…i, per sort, aquest any en podré fer més ja que podré participar a quasi tots els torns i espero poder estar a tots els llocs on pugui. Tinc ganes de veure les noves activitats que farem aquest any en aquesta gran festa, tot i que és una pena que no tothom pugui vestir-se amb la roba romana. Tot i això, les ganes de que arribi el dia són immenses!

  Ens veiem!

 45. Maria Zarzoso 22 de març de 2017 - 8:33 Contesta

  Salvete!

  És tot un plaer poder participar en aquesta magnífica i interessant celebració inspirada en el gran món romà. Aquest és el meu primer any participant i estic força emocionada ja que desconec l’experiència. Per una banda, és una gran oportunitat per adquirir nous coneixements i assolir els ja coneguts prèviament. D’altra banda, també ens ofereix conèixer a alumnes i professors d’altres centres i ciutats.
  En el meu cas m´he inscrit al torn de dissabte a la tarda per col.laborar en l’àmbit de “ludi”.

 46. Claudia Tello 25 de març de 2017 - 18:59 Contesta

  Salve!!!

  És increïble com passa el temps! Recordo que de més petita anava cada any a la “Magna celebratio” amb al meu pare i el meu germà i participava en totes les activitats que altres joves realitzaven pels més petits. En aquell moment sí que m’adonava que era gent jove qui estava proporcionant les activitats, però no em pensava que jo algun dia arribés a estar allà, a l’altra banda, fent activitats per a altres infants que volen passar l’estona divertint-se i aprenent la nostra cultura antiga.
  Després de veure com s’ho van passar els alumnes del nostre institut l’any passat em faria moltíssima il·lusió participar!
  L’àmbit que més em crida l’atenció és el ludi romani i també el ludus litterarius i m’aniria bé el torn de dissabte a la tarda o diumenge al matí.

  Vale!!

 47. Francesc 12 d'abril de 2017 - 14:09 Contesta

  Salvete!

  Jo de petit anava cada any a veure el Magna Celebratio! La veritat és que no sabia que darrere d’algunes parades hi havia alumnes.
  M’en recordo que m’ho passava molt bé i tinc moltes ganes d’estar a l’altre costat fent que nes petits com jo abans s’ho passin d’alló més bé i aprenguin alguna cosa.

  Jo estic apuntat el dissabte al matí i estic al “ludus rhetoricus” . Parlant d’aixó també em sembla bé que actualitzin ja que sobretot els que van a veure la magna celebratio són nens i joves i està bé que s’adapti perquè puguin entendre-ho millor.

  Aixó del Ovidi em sembla també bé ja que crec que és molt important recordar aquestes persones importants d’alguna manera i crec que portar-ho al magna celebratio és una bona manera de recordar-lo i dónar-lo a conèixer.

  Vale!

 48. Carme Vázquez 22 d'abril de 2017 - 22:49 Contesta

  Salvete omnes!

  Esperant de tornar-vos a trobar! Ens veiem dissabte a la tarda o diumenge al matí a qualsevol de les etapes de l’Schola.

  Valete!

 49. Irene Ruiz 30 d'abril de 2017 - 15:55 Contesta

  Salvete!
  Pel que fa a l’educació romana, en l’època de la República (509-27 aC), a causa de la importància de participar en la vida política i en el senat, es va implantar l’educació pública. A l’Imperi aquesta continuà, però es focalitzava, sobretot, en afavorir la propaganda d’August.
  El sistema escolar comptava amb tres etapes: El “ludus litterarius”, el “ludus grammaticus” i el “ludus rhetoricus”.
  El “ludus litterarius” era pels nens de 7 anys fins els 12. La professió de mestre era una feina baixa i els consideraven com esclaus. S’ensenyava a escriute i a llegir en llatí en qualsevol lloc públic.
  El “ludus grammaticus” era per nens de 12 anys fins els 16 o com cadascú preferia. Ara els professors també ensenyaven grec i feien servir una metodologia basada en la practica, la imitació i la memorització. L’ubicació eren llocs cèntrics com el fòrum de ciutats importants.
  Al “ludus rhetoricus” acudien els joves fins els 20 anys i l’objectiu era convertir-los en rètors (creadors de discursos). Feien exercicis pràctics com la “suassoria” (els mestres donaven un tema que els alumnes havien de defensar) i la “controversia” (els mestres donaven temes controvertits que dos alumnes havien de defensar, aquests normalment anaven en contra de les seves ideologies). L’ubicació també era al llocs cèntrics de les ciutats importants i, en finalitzar aquesta etapa, podien ver un viatge d’aprofundiments a Grècia.

 50. Maria Popovich 4 de maig de 2017 - 22:16 Contesta

  Salve!

  El sistema d’educació de Roma es divideix en tres etapes fonamentals:

  1ª etapa: “Ludus litterarius”

  Edat: 7-12 anys
  Mestre: esclau que sàpiga només llatí.
  Contingut: Literae (llegir i escriure en llatí), Numerae (Contar amb els dits o el àbac [calculadora de l’època]
  Ubicació: qualsevol lloc públic

  El nom de l’etapa prove de la paraula ludus o schola.
  Aquest aprenentatge està basat en la pràctica.
  El mestre es una feina baixa, com un esclau

  2ª etapa: Ludus Grammaticus

  Edat: fins a 15 o 16 anys [quan els pares del jove decideixen que ja pot anar a treballar]
  Professor: que parli i escrigui grec
  Contingut i llengua: Grec i Llatí per a poder estudiar a Virgili o Homer
  Metodologia: Mateixa que dels Ludus (pràctica i memorització)
  Ubicació: lloc cèntric com per exemple el fòrum > en les ciutats importants

  El nom de l’etapa prové de la paraula grega ‘gramma’ que vol dir > paraula.

  3ª etapa: Ludus rhetoricus

  Objectiu: crear retors que creessin discursos que persuadeixin en l’àmbit polític i judicial
  Edat: fins els 20 anys
  Professor i l’implantació: tot de caràcter grec
  Contingut: Persuadir a la gent a l’àmbit polític o l’àmbit judicial
  Llengua: llatí i grec
  Metodologia i exercicis:

  “Suasoria”: consisteix en fer una descripció d’alguna cosa com per exemple l’elegia de la mosca. —> es dona un tema i s’haurà de defensar-se.
  “Contraversia”: opinions o debats a favor o en contra d’alguna cosa. —> es dona un tema controvertit i després els alumnes defensen les idees oposades.

  Ubicació: lloc cèntric com per exemple el fòrum > en les ciutats importants
  Viatge d’aprofundiment a Grècia.

  Important: les dones només arribaven a terminar els seus estudis als 12 anys ja que no els hi era permès formar part del govern i la política.

  Vale!

 51. Carla Barrientos 5 de maig de 2017 - 0:38 Contesta

  L’educació s’inicia en l’època de la Monarquia (753-509aC) i evoluciona al llarg dels tres períodes romans. Primerament, els joves que tenien el privilegi d’estudiar ho feien a casa seva. Posteriorment, durant l’època de la República, l’educació va prendre més importància a favor del sistema, basat en la política i el govern del senat en què interessava que la gent tingués cultura per al bon funcionament de la gestió de la ciutat. Per la mateixa raó, l’educació es va fer pública. Més endavant, en l’època de l’imperi (27aC), l’educació torna a transformar-se de nou atenent als valors que promovia el govern d’aleshores.

  El sistema escolar estava dividit en tres etapes. La primera etapa o “ludus litterarius” es basava principalment en aprendre a llegir i escriure. Els alumnes tenien de 7 a 12 anys i el mestre podia ser un esclau ja que només necessitava saber llatí. S’aprèn “litterae” (a llegir i escriure en llatí) i “numerare” (a fer comptes manualment i amb els àbacs, antigues calculadores). L’educació s’impartia en qualsevol lloc públic tot i que alguns patricis disposaven de pedagogs a casa seva.
  En la segona etapa o “ludus grammaticus” s’introdueix el grec com a nova llengua però roman la literatura llatina. D’aquesta manera, és un requisit “sine qua non” que el mestre sàpiga grec. L’edat dels joves comprèn entre els 12 i els 16 anys aproximadament i s’imparteix el “ludus” metodologia d’aprenentatge basada en la pràctica i imitació en base a la correcció. La ubicació és en llocs cèntrics com el fòrum o ciutats importants.
  La tercera i darrera etapa és la del “ludus rethoricus” en què es combina l’ensenyança de l’art de l’oratòria i la retòrica per tal d’aprendre a fer bons discursos o “rethos” i poder ser capaç de convèncer el públic dins l’àmbit polític i judicial. Els alumnes, que tenen 20 anys, aprenen mitjançant uns exercicis pràctics anomenats “Suassoria” i “controversia” basats en la defensa de casos judicials amb un tema aleatori a defensar.
  Finalment, hi havia l’opció de fer un viatge d’aprofundiment a Grècia on l’alumne podia amplificar els seus coneixements.
  Per últim, cal saber que tot ciutadà romà que volgués dedicar-se a la política havia de passar uns càrrecs polítics d’inferiors a superiors d’una durada d’un any aproximadament. Així doncs, el poder mai se centrava en un de sol (època republicana). Aquest procés era anomenat “Cursus honorum”.

 52. Pol Fernández 14 de juny de 2017 - 18:31 Contesta

  Salve!

  No vaig poder anar a la “Magna Celebratio” d’aquest any. Altres anys havia passat i m’havia entretingut en algun dels tallers d’oficis. Un any vaig participar en el taller de fabricar monedes i encara la tinc guardada.

  Penso que és molt interessant conèixer les cultures antigues que vivien a la nostre ciutat, què feien, i quins eren els seus oficis.
  M’agrada assistir com a públic, però no vaig poder anar-hi, ni tampoc com a monitor.

  Vale!

 53. Pol Fernández 15 de juny de 2017 - 20:33 Contesta

  Salve!

  No vaig poder anar a la Magna Celebratio d’aquest any. Altres anys hi he passat i m’he entretingut en alguna parada de tallers d’oficis. Recordo un any que vaig fer una moneda i encara la guardo.
  Penso que és molt interessant poder conèixer les cultures antigues que vivien a la nostra ciutat, què feien, com vivien, i quins oficis tenien.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *