Franz SCHUBERT: Quintet per a piano i cordes, LA TRUITA

Avui parlarem d’un compositor austríac, Franz Schubert, més conegut com el mestre indiscutible del Lied.

Què en saps de l’autor ?:

Schubert va néixer a Viena el 31 de gener de 1797. Era el dotzè fill de catorze dels que només en van sobreviure cinc. La seva procedència és humil. Residia en una barriada de Viena anomenada Liechtental, on el pare era mestre. El seu pare volia que fos mestre com ell, però decidit a seguir el seu propi camí com a músic, s’hi va haver d’enfrontar.

Admirava profundament a Beethoven i malgrat viure a la mateixa ciutat, es va negar sempre a entrar en aquells altres cercles de l’alta societat. Això va repercutir en la seva obra i en la seva vida ja que mai va arribar a conèixer la fama o l’èxit. No obstant això Schubert, juntament amb Beethoven, posa els fonaments al que serà el Romanticisme. Podríem dir que Schubert representa l’essència del primer romanticisme: el lirisme, la melodia i les passions.

El seu últim desig, ser enterrat al costat de Beethoven, es va complir. Schubert morí als 31 anys per una sífilis que es complicà en una crisi tifoidal el van portar a la mort sense haver-se apropat mai al seu admirat Beethoven.

Vols escoltar la seva obra?

Una  obra ben coneguda de Schubert és la seva ” Ave Maria“. Amb la veu del tenor Luciano Pavarotti gaudiràs ben segur de la seva música.

Aquí tens petits fragments per escoltar més sobre les seves composicions. CLICA AQUÍ.

FORMA MUSICAL

“TEMA I VARIACIONS”

Amb Schubert treballarem una Forma Musical: El TEMA I VARIACIONS. Per això escoltarem l’obra ”  Quintet per a piano i cordes, La Truita “

Franz Schubert va escriure una cançó (un lied) on explicava les vicissituds d’ una truita de riu perseguida per un pescador sense escrúpols. El tema aparentment trivial li va interessar fins el punt de que posteriorment va escriure un quintet amb el mateix nom, on era fàcil endevinar el desenvolupament de la mateixa història.  El seu interès neixia de la identificació. Schubert se sentia com una truita de riu perseguida, en el seu cas perseguida per la mala sort i la indiferència dels seus coetanis. Fruït d’aquest sentiment d’identificació apareixen espontàniament durant la narració els elements biogràfics que més el varen impactar, es fa patent el seu caràcter, les seves il·lusions, la seva nostàlgia i fins i tot la posició social (com criats) que s’atorgava als músics en aquella època. La Truita és per tant una composició apassionada, divertida, de vegades malenconiosa i poètica com el mateix compositor.

Aquí tens la lletra del Lied:

La trucha

Lo mismo que una flecha por lo ágil y veloz,

sucaba el claro arroyo la trucha sin temor.

En el florido borde sentado estaba yo

mirando las andanzas del pez inocentón,

mirando las andanzas del pez inocentón.

Y muy poca distancia seguía un pescador

sus idas y venidas con suma perversión.

Las cristalinas aguas le niegan su favor

y en vano echa el anzuelo con ávido fervor,

y en vano echa el anzuelo con ávido tesón.

Furioso ante el fracaso aquel truhán movió

el légamo del cauce con pérfida intención.

Y de este modo cae la trucha, la trucha sin temor.

Al ver yo tal engaño, mi sangre se encendió.

Al ver yo tal engaño, mi sangre se encendió.

Ara la pots escoltar i veure intrepretada per un Quintet de corda. Confio t’agradi!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/wlxVTpEyMEw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Per saber més de la seva vida i obra CLICA AQUÍ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà