ALTRES RECURSOS: GENERADORS D’ACTIVITATS, MAPES CONCEPTUALS, HOT POTATOES, KIDPIX, ADAPTACIONS WORD,…
A part del programari tradicional, al nostre centre disposem d’algunes eines que ens poden resultar molt útils. Anem a veure’n algunes…
ADAPTACIONS WORD
Les Adaptacions Word són un conjunt de plantilles i barres d’eines que modifiquen la configuració del Word per fer-lo més senzill i accessible als diferents cicles d’educació infantil i primària. És especialment útil a parvulari, cicle inicial i cicle mitja, perquè a partir de cicle superior ja poden utilitzar la plantilla estàndard. En trobareu un petit tutorial a http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/td133/d133m5/d133m5p4.htm
KID PIX
Es tracta d’un programa interactiu que permet que els nens i les nenes creïn imatges amb el Kid Pix manipulant una o més eines de dibuix. Amb el mode menuts, per a nens petits, fins i tot els nens de tres anys poden treballar amb el Kid Pix. Poden experimentar amb les eines del programa i amb les opcions, sense que, accidentalment, puguin bloquejar o esborrar una de les opcions, o sortir del programa.
El professorat pot controlar quines biblioteques gràfiques han d’estar actives per a un projecte. Amb el Kid Pix Deluxe 4 per a escoles és molt fàcil crear plantilles personalitzades i afegir notes i instruccions als projectes. Aquesta opció és ideal per a una classe enfocada cap a un tema determinat o per a les necessitats especials de l’alumnat.
El professorat pot afegir unes instruccions a les plantilles d’un projecte que l’alumnat podrà escoltar amb la funció TTS bilingüe.
Les plantilles de la màquina d’idees ara estan organitzades per àrees curriculars.
(Informació extreta de http://www.xtec.cat/satis/ra/kidpix/kidpix/index.htm )
PRÀCTICA: proveu de realitzar les propostes de treball de http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/td125/d125m2/d125m2p2.htm
TOOMATES
La web http://www.toomates.net/ ens ofereix tota una sèrie d’activitats de matemàtiques llestes per a descarregar en format Word i imprimir. Però el més interessant és que també ens permet baixar-nos alguns dels generadors que ens “fabriquen” aquest fulls d’activitats, de manera que en poden fer molts més i cada vegada diferents.
Al nostre centre, tenim els generadors que interessen a primària ja descarregats i desats a una carpeta anomenada MATES, dins de Aplicacions en Xarxa, a l’escriptori. Aquests generadors no són més que fulls de càlcul (Excel) que ens permeten canviar totes les dades numèriques de cada full només pitjant la tecla de funció F9.
PRÀCTICA: localitzeu la carpeta MATES i feu servir els diferents generadors per veure’n la seva utilitat.
HOT POTATOES
Hot Potatoes és una aplicació gratuïta que s’instal·la a l’ordinador i ens permet crear activitats diverses per a ser resoltes, després pels alumnes. El programa és fàcil d’usar i es pot posar la interfície en català.
Es poden crear cinc tipus diferents d’activitats:
- JMix: exercicis de frases barrejades
- JCross: puzzles de mots encreuats
- JQuiz: exercicis de múltiples opcions o respostes curtes
- JCloze: exercicis d’omplir espais en blanc
- JMatch: exercicis d’emparellament
Un cop creades les activitats, es pot desar el projecte (anomena i desa) per a poder afegir o modificar després. Però per deixar les activitats llestes per a utilitzar s’ha de crear una pàgina web (fitxer/crea pàgina web/exporta a HP6).
A part de ser d’utilitat per a la pràctica d’uns continguts concrets, aquestes activitats es poden fer servir, per part dels alumnes, com a avaluació, ja que permet desar les activitats fetes (fitxer/anomena i desa la pàgina).
Trobareu nombrosos tutorials sobre Hot Potatoes, entre ells: http://www.ciberconta.unizar.es/LECCION/tutoriales/hotpotatoes/inicio54.htm
http://www.educarm.es/materiales_diversidad/start_ns.htm
http://campusvirtual.uma.es/hotpot6/
PRACTICA: Obriu el Hot Potatoes que hi ha a la carpeta Utilitats de l’escriptori i proveu de fer una activitats de cada tipus.
CmapTools
Els mapes conceptuals són un instrument per a l’organització i representació del coneixement. És una xarxa on conceptes es relacionen entre sí mitjançant enllaços per a formar proposisions.
Ningú pot dubtar dels beneficis que aporta als alumnes l’elaboració de mapes conceptuals. Els ajuden a organitzar els conceptes adquirits sobre algun tema, de manera visual i atractiva, a destriar els conceptes clau, a representar de manera gràfica el coneixement. Resulta igualment útil com a tècnica d’estudi o, senzillament, avaluar els coneixements previs sobre un tema.
Doncs, bé. Hi ha un programa, entre molts d’altres, que ens serveix per a elaborar mapes conceptuals. S’ha d’instal·lar a l’ordinador i configurar amb l’idioma castellà. És força intuïtiu i fàcil de fer servir i ens permet, també, cercar en línia altres mapes d’altres autors. Us el podeu descarregar des de http://cmap.ihmc.us/ si feu clic a
Aquí en teniu una mostra de com pot quedar un mapa conceptual:
PRACTICA: Proveu de fer un mapa conceptual amb el CmapTools que ja tenim instal·lat a l’ordinador. En podeu trobar un manual molt útil a http://cmap.ihmc.us/Support/help/Espanol/.