Els mitjans audiovisuals (II)

LA IMATGE EN MOVIMENT, LA CÀMERA DE VÍDEO, LA VIDEOCONFERÈNCIA. RECURSOS. PRODUCCIÓ DE MATERIALS AUDIOVISUALS.

Les tecnologies de l’aprenentatge i la comunicació (TIC) són ja un recurs que venim utilitzant des de fa un cert temps, encara que, per manca de dotacions, estem en una etapa es podria dir que prehistòrica. Ara que tenim una certa qualitat en infraestructura (ens acaben de cablejar el centre), ens manca el maquinari adequat per treballar a les aules ordinàries. Però, tot i així, els nostres alumnes treballen un cop a la setmana a l’aula d’informàtica.

No té, però, el mateix tractament l’educació en audiovisuals (MAV) a nivell general i, en particular, a la nostra escola. És la gran oblidada! Per una banda, per manca de formació i preparació del professorat. Per l’altra, per una deficient dotació en el material necessari per al seu ús. Concretament, a l’escola disposem d’una càmera de fotos digital MAVICA (arcaica), una càmera de vídeo, un projector portàtil i un aparell reproductor de DVD. Això és tot, per a una escola amb 18 aules ordinàries i més de 450 alumnes.

Pot haver, però, un canvi en els pròxims anys. El nou currículum d’infantil i primària introdueix la competència digital juntament amb la comunicativa, l’ús dels suports i eines tecnològiques per a adquirir la competència artística i cultural i el tractament de la informació i la competència digital com a competència metodològica.

cinema.jpgVegeu, per exemple, un recull de continguts relacionats amb l’educació cinematogràfica, extrets del nou currículum, a http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/cinema/?page_id=73.cameravideo.jpg

LA CÀMERA DE VÍDEO I EL TRACTAMENT DIGITAL

Podem trobar informació sobre el funcionament de la nostra càmera de vídeo a http://www.xtec.net/audiovisuals/sav/jt0506/.

studio81.jpgPerò, què en fem dels clips de vídeo que filmem? Doncs, donar-li un tractament digital per tal de convertir-los en una pel·lícula. El programa que ens serveix per a fer aquesta tasca i que tenim a l’escola és l’Studio 8. En trobarem un petit curs a http://www.xtec.net/formaciotic/dvdformacio/materials/tdv31/index.htm.

RECURSOS

Trobarem multitud de recursos per a treballar la imatge en moviment a diferents llocs:

http://www.edu365.cat/videofoto/

http://www.edu365.cat/videofoto/animacio/index.htm

http://www.xtec.es/%7Elcasas1/

http://www.xtec.net/audiovisuals/seriesdvd/index.htm

http://www.xtec.net/videoteca/

http://www.edu3.cat/

http://www.xtec.net/audiovisuals/pagines/directorivideos.htm

http://www.xtec.net/audiovisuals/mediatic/index.htm

http://www.xtec.net/audiovisuals/propostes/index.htm

http://www.xtec.net/audiovisuals/

PRÀCTICA: la videoconferència

La videoconferència és un mitjà pel qual ens podem comunicar amb altres persones, amb vídeo i so al mateix temps, cara a cara i en temps real, mitjançant internet.

Per fer una videoconferència és necessari tenir una connexió a internet de bona qualitat (una ADSL o cable), una webcam o càmera de vídeo digital i cert software (programa) instal·lat al nostre ordinador.

Hi ha molts programes que ens serveixen per fer videoconferències de forma gratuïta. Alguns són molt coneguts, com el Messenger de Hotmail, el Messenger de Yahoo o l’Skipe. Tots ells, a part de poder xatejar (escrivint), ens permeten portar una conversa d’àudio (com si parléssim per telèfon) o una videoconferència on, a més de parlar, ens podem veure.

Però avui provarem un altre programa, potser no tant conegut, però que ens permet fer una videoconferència amb fins a sis càmeres al mateix temps. Així, una classe es pot comunicar al mateix temps amb altres cinc classes d’altres escoles, d’altres municipis, d’altres comunitats, d’altres països, d’altres continents!!!

Es tracta de ooVoo, un programa gratuït que cal descarregar i instal·lar al nostre ordinador. Fem-ne una prova. Accediu a la web i descarregueu el programa fent clic a

obtiene.jpg

Deseu-lo a l’escriptori i instal·leu-lo a l’ordinador. Li heu de posar un nom d’usuari i una contrasenya, que poden ser les mateixes de sempre. Llavors, inicieu el programa i afegiu algun contacte per poder realitzar una videoconferència. Penseu, però, que abans heu de connectar una webcam a l’ordinador mitjançant el cable USB i esperar que s’instal·li.

Podeu afegir contactes clicant a la icona

contactos.jpg

Després, per començar una videoconferència, seleccioneu un contacte i, després, aneu a Operaciones i Iniciar llamada de vídeo de ooVoo. Finalment, espereu que el vostre contacte accepte la petició i… ja podeu comunicar-vos!

Si analitzau bé el programa, veureu que té diverses possibilitats: enviar arxius, iniciar una sessió de xat o enviar un missatge de vídeo com aquest:

oovoo.jpg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *