Projecte “sota terra” – Implementació

Tal com hem comentat anteriorment hi ha una pregunta inicial que guia el projecte. Els nous continguts que van apareixent es van lligant amb els coneixements previs dels alumnes a partir de la conversa oral i de petites activitats que van sorgint. 

Es treballa de manera global i a mesura que va avançant el projecte i van sorgint diverses activitats els alumnes van transferint els continguts de les diferents àrees. 

En aquest cas podem dir que en aquest projecte per anar documentant el procés d’aprenentatge dels alumnes s’ha anat enregistrant la informació, experiències, fotografies, aprenentatges… en una espècie de lapbook amb volum que hem anomenat “caixa bomba”. Cada alumne ha confeccionat la seva de forma individual i aquesta mateixa caixa ha estat la que s’ha utilitzat a l’inici de cada sessió per establir la conversa sobre què sabíem, què après, què ens cal saber, quines noves inquietuds ens provoca el projecte, on volem arribar….

 

Setmanalment s’han dut a terme reunions de coordinació per tal de programar el projecte i dissenyar les activitats d’acord amb el currículum de primària. Teníem un esquelet d’objectius, continguts i criteris d’avaluació abans d’iniciar el projecte, que varem extreure sobre la programació vertical ja feta sobre les àrees de coneixement del medi natural i social, i durant aquestes reunions s’ha anat donant forma al propi projecte. 

 

Des d’un primer moment i seguint les bases del curs que hem realitzat amb la Montse Jimenez, varem acordar que la mestra havia de representar un guia en el projecte ja que si que és cert que proposa el tema inicial però una vegada introduit el tema són els alumnes el protagonistes del seu propi aprenentatge i per això segurament cada classe haurà tingut un producte final diferent. 

 

La valoració final de projecte és molt positiva ja que els alumnes han estat molt motivats des de l’inici. Han assolit els objectius d’aprenentatge marcats i fins hi tot més, ja que han anat més enllà del que ens havíem proposat en un primer moment. També valorem molt positivament la forma d’enregistrar la informació, converses, experiències… (la “caixa bomba”) ja que ha estat diferent de tot el que havíem fet fins ara. La implicació per part dels alumnes ha estat boníssima i han sorgit experiències tant bones com: visitar les “Mines de sal de Cardona” per descobrir algunes propietats de la sal o visitar la deixalleria de Manlleu per descobrir més coses sobre el reciclatge d’alguns materials. 

Una de les millores que ens agradaria incorporar seria donar més opcions per poder dur a terme el producte final (només es va reutilitzar una sola làmpada en cada grup-classe i veient l’implicació dels alumnes i el gran aprenentatge que han fet, podríem haver obtingut 4 o 5 productes finals diferents de cada grup-classe).

Al llarg del procés les famílies s’han pogut implicar en el projecte sobretot a l’hora de buscar informació i de portar materials a l’aula per poder observar, experimentar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *