El primer dia de classe s’exposa a l’alumnat que durant aquell trimestre han de realitzar un documental on seran implicades les matèries de socials (Moviments migratoris), Català i Tecnologia. Els diem que per tota la part tècnica vindrà una persona experta que ens explicarà la teoria audiovisual i ens conduirà pel procés de gravació i muntatge.
Amb aquestes premisses l’alumnat ha de pensar què vol explicar sobre moviments migratoris, en català i cal introduir algun aspecte de la tecnologia.
L’alumnat, acompanyat pel professorat implicat, ha decidit que farà el documental sobre la història del barri a través de la seva escola, situada en barri d’acollida de persones immigrants. També es planteja construir la maqueta del barri.
Un cop triada la temàtica i el fil conductor, es treballa el guió, a qui fer entrevistes, on gravar, la veu en off…, tot utilitzant el català com a llengua vehicular.
Aquesta proposta garanteix els interessos reals de l’alumnat ja que elles i ells trien què volen explicar, qui entrevistaran, com ho faran, on rodaran, on cercaran la informació, etc.
Amb l’alumnat es va reflexionant tot allò que va aprenent i també es comparteix des de l’inici com serà l’avaluació del projecte.
La idea és que el documental s’estreni a la festa de final de curs, es comparteixi a les xarxes socials i es pugui presentar a algun concurs.