LA MOTIVACIÓ I EL REPTE: MOTOR DEL TREBALL PER PROJECTES

Aquest curs el nostre projecte d’escola és “L’aigua: H2O”. El tema sempre surt de les propostes dels alumnes i l’anàlisi posterior feta pel claustre de mestres sobre els projectes treballats en cursos anteriors.

L’arrencada del projecte contempla dos aspectes rellevants: la motivació i la tria d’una bona pregunta-repte, una pregunta que sigui prou oberta per haver d’explorar diferents camps de recerca.

La motivació ha contemplat dues parts: una primera part en què es convidava a tothom a esbrinar el tema d’enguany a partir de pistes que anaven apareixent cada dia al pati de l’escola, i una segona part en què vàrem sorprendre a la nostra comunitat educativa transformant el pati en un ambient aquàtic. Aquest ambient ha permès imaginar, jugar, fer-se preguntes… i les pistes han propiciat les primeres investigacions, la reflexió, l’argumentació, el compartir raonaments.

Pel que fa a la bona pregunta, aquest curs hem decidit fer-ne una per a cada cicle: els petits (educació infantil), els mitjans (1r, 2n i 3r) i els grans (4t, 5è i 6è). La pregunta que hauran de respondre els petits és “Com és que surt aigua de l’aixeta?”, la dels mitjans, “L’aigua sempre és bona?”, i la dels grans “L’aigua s’acaba?”. Fixeu-vos que les preguntes ens permeten explorar diferents àmbits, generar noves preguntes i fer una anàlisi diversificada del tema; estan contextualitzades i ens donen indicis.

La recerca de respostes configurarà  la metodologia de treball i el procés d’avaluació. Caldrà saber on buscar la informació, contrastar-la, compartir-la, saber transmetre-la…i durant aquest procés serà imprescindible aturar-nos per reflexionar sobre què aprenem i com ho aprenem, per descobrir les nostres habilitats i les nostres mancances, per entendre els errors com oportunitats d’avenç i per generar propostes de millora.Us convidem doncs a submergir-vos en el nostre projecte!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *