Cantània

“Cantània” és un projecte creat fa més de 25 anys, organitzat i produït pel Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona i adreçat a escoles de Primària. Cada any s’encarrega la composició d’una cantata infantil a un compositor català de reconegut prestigi que crea la seva obra per a un gran cor d’infants i per a músics professionals d’alt nivell. El projecte involucra centenars d’escoles de primària (fins a 50000 persones), amb 3 sessions de formació per als professors organitzades al llarg de l’any per tal que preparin l’alumnat per anar a fer els concerts finals. L’enregistrament del CD de l’obra i el treball des de l’organització i des de les aules permeten que després d’un únic assaig general tingui lloc la interpretació de la cantata en concert. Si voleu més informació podeu consultar aquest blog. En els següents dos vídeos commemoratius del 25è aniversari de la Cantània (any 2014) podreu copsar el què és aquest projecte tan interessant. Podeu veure’ls clicant aquí i aquí.

La Cantània és un projecte gegantí molt important per les escoles que hi participem, per la seva qualitat i per l’experiència positiva que ens suposa a tots nivells. A la nostra escola és el grup de 5è el que anualment hi participa i a l’estudi de l’obra hi dediquem les sessions de música i expressió corporal des de gener fins a l’estrena, que sol ser entre els mesos de maig i juny. Normalment també hi estan implicades àrees com plàstica, on s’elaboren molts dels materials d’atrezzo, i des de l’any 2015, hem engrandit el projecte dedicant-hi una setmana sencera exclusivament per a poder tractar tots els temes que transversalment toca la Cantània.

CURS 2018-2019

5è de primària. Cantarem la cantània “A de Brossa” a l’Auditori el dijous 30 de maig de 2019 a les 20h. “A de Brossa” és una cantata que ens introdueix a la figura del gran poeta Joan Brossa a partir d’un text que repassa part de la seva biografia i obra. La part musical ha anat a càrrec del compositor Eduard Iniesta i la dramatúrgia de Marta Gil. Segur que us encantarà!


També podeu practicar els moviments escènics amb aquests vídeos.

CURS 2017-2018

5è de primària. El dia 8 de juny a les 20h cantarem la cantata “Partícules” a la sala Pau Casals de L’Auditori de Barcelona. La cantata d’enguany és del compositor Lluís Vidal i l’escriptor Sergi Belbel. Podeu trobar la sinopsi de l’obra clicant aquí i altres enllaços interessants i d’ampliació al bloc de la Cantània de l’Auditori.

En els següents enllaços podeu veure els vídeos i els moviments alhora.U, Dos, Tres, Quatre, Sis, Set, Vuit, Nou, Deu,

CURS 2016-2017

5è de primària. Tenim previst cantar la cantata “La nit dels malsons” del compositor Àlex Martínez i la dramaturga Marta Buchaca a l’Auditori de Barcelona el dilluns 15 de maig a les 20h.

portada-cantania-2

“La nit dels malsons” és una cantata en estil de música jazz-rock-fusió que tracta el tema de la por en totes les seves vessants (por anticipada a anar de colònies, por a que se’n riguin de tu, por a engreixar-se, por a perdre la feina, por a sortir a l’escenari…) i acaba concloent que tot i que la por és necessària per viure, no ens ha de condicionar ni espantar. L’últim cant de la cantata es diu “Viu la vida sense por”.

A més a més del cor (a una, dues i tres veus) la cantata té una instrumentació per a piano, baix elèctric, guitarra elèctrica, bateria, dues trompetes, saxo i trombó. També hi ha dos cantants solistes, un noi i una noia (la televisiva Elena Gadel).

En aquests vídeos podreu estudiar les cançons. Són elaborats per dues mestres que es diuen Noemí López i Noemí Fernández Selva i els dibuixos els han fets nens i nenes de diferents escoles. Com sempre són genials: Moltes gràcies!

Finalment el dia 15 de maig a les 20h del vespre vam cantar a l’Auditori. L’actuació va ser un èxit i per això felicitem tots els nens i nenes i també la tutora Noèlia! Esperem guardar aquest bon record molts anys! Moltes gràcies als pares, mares i familiars que ens van acompanyar! Podeu veure un fragment de la nostra actuació en la cançó “Lluc el poruc” clicant aquí i de la cançó “Viu la vida sense por” clicant aquí. Al youtube podeu trobar molts altres vídeos. Esperem que us agradin.

dins1fora1

CURS 2015-2016

5è de primària. Aquest curs participarem cantant a l’Auditori la cantata “Babaua. Les desventures de Mimí” del compositor Jordi Domènech i el dramaturg Pere Riera.

“La Mimí és una joveneta càndida i incantania2016-300x300nocent, que viu preocupada pel seu aspecte… Amoïnada per la dificultat de trobar promès, la Mimí rebrà l’ajuda de Cupido que li ofereix un pacte: l’ajudarà a trobar l’home dels seus somnis si ella accepta fer un fascinant viatge pel temps i l’espai. Així coneixerà personatges i esdeveniments que han tingut una importància capital en l’evolució tecnològica de la humanitat i descobrirà el gust per l’aprenentatge i s’oblidarà de les banalitats supèrflues que l’havien preocupat fins que va topar amb Cupido. I, tot aprenent, Mimí entendrà que el veritable amor està íntimament relacionat amb la voluntat d’estimar, més que no pas amb la facultat de seduir.”

La cantata s’ha desenvolupat a partir del tema de la “tecnologia” entenent aquesta com qualsevol invenció humana, des de la descoberta del foc, la invenció de la pólvora, la llei de la gravitació, la goma d’esborrar i fins la mozzarela. Tots els invents tenen la seva importància. La protagonista Mimí viu a la cort de Versalles a l’entorn de 1760 i després del seu viatge, decepcionada, veurà que el seu estimat també està vestit amb tota mena d’artilugis que el distreuen del món real… Musicalment la cantata té un planteig semblant a una opereta. Estarà cantada per un baríton, una soprano i els nens i nenes que faran de Cupido. La partitura té molta influència clàssica i principalment barroca, ja que el compositor es dedica a cantar aquest tipus de música i la coneix molt bé. També té algunes bromes i cites dedicades al públic adult que assistirà al concert, ja que ha volgut fer-la atractiva per a cantants i oients.

Podeu utilitzar aquests magnífics vídeos per a estudiar les cançons. Hem d’agrair a la Noemí López i a la Noemí Fernández Selva que un any més els hagin volgut elaborar i compartir amb tots nosaltres. Gràcies!

cantania 16

Finalment ahir 2 de maig va ser el dia de l’estrena. Va ser tot un èxit i només vam haver de lamentar que l’Àlex es quedés a casa seva malalt sense poder venir. El concert va ser molt maco i tothom va sortir d’allò més content, els nens i nenes per l’actuació i els familiars per veure un espectacle que no s’esperaven i que els va sorprendre gratament. Estem molt contents per com va anar. Felicitats a tots i totes!

Si voleu veure un bon vídeo de la cantata sencera cliqueu aquí. (Gravat a Mataró).

CURS 2014-2015

5è de primària. DARRERA HORA (2): El concert s’ha tornat a convocar i hi participem el dimecres 17 de juny a les 16:30. Curiosament ens gravar BTV i ens podeu veure en aquest vídeo que mostra una part del concert i unes entrevistes. Moltes gràcies a tots i totes per la paciència aquests últims dies.

DARRERA HORA (1): El concert de la cantània HA ESTAT CANCEL·LAT i no podrem anar a Barcelona a cantar. Els motius són la falta d’entesa entre l’Auditori i els vaguistes i una resolució judicial que ha obligat a l’Auditori a tancar les portes. Podeu veure la notícia que he publicat en la pàgina inicial d’aquest bloc, amb els comunicats i enllaços interessants, clicant aquí. Esperem que des des de l’Auditori ens facilitin aviat alguna oportunitat per rescabalar aquest greuge, sigui fent els concerts més endavant o amb la oportunitat de participar en la cantata de l’any que ve. O en el pitjor dels casos, retornant els diners de les entrades i prou.

El dilluns dia 15 de juny de 2015, la classe de 5è cantarem (havíem de cantar) a la Sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona la cantata “Al bell mig de la terra” del compositor Xavier Pagès i l’escriptora Carlota Subirós: us hi esperem a tots. Quan s’acosti la data us facilitarem més informació per tal d’assistir-hi com a públic.

al-bell-mig-de-la-terra2Us avancem aquí la síntesi argumental d’aquesta obra: “En Khalil, un noi d’origen africà que fa poc temps que viu en una ciutat del sud d’Europa, està fascinat per una cosa que ha vist per primera vegada a la vida. És una bèstia gegant, un paisatge de llum i de colors, una extensió d’aigua increïble. És la mar Mediterrània, que ha estat durant milers d’anys lloc de trobada per a viatgers, comerciants, músics, poetes, emigrants… Un mar situat -entremig de les terres-, al bell mig de la terra, que conté simbòlicament molts valors essencials de la cultura, de la natura, de la història i del nostre present més immediat… Al mar, tot s’hi escriu i tot s’hi esborra. El mar és la memòria del món.”

Si voleu saber més sobre la cantata podeu llegir la crònica de la 1a jornada de formació dels mestres publicada a la pàgina principal del bloc, clicant aquí. I el següent vídeo teniu les cançons de la cantània:

A continuació teniu a disposició quatre vídeos ben interessants:

Podeu veure i estudiar els moviments de la cantània clicant aquí.
Podeu escoltar el compositor Xavier Pagès parlant de l’obra clicant aquí.
Podeu aprendre a tenyir la samarreta que necessitem clicant aquí.
Podeu veure un bon vídeo de la cantata sencera si cliqueu aquí. (Gravat a Mataró).

CURS 2013-2014

5è de primària. Cantem a l’Auditori la cantata “Rambla llibertat” del compositor Albert Carbonell i l’escriptor Marc Rosich el rmllbdia 5 de maig del 2014 a les 16:30. Val a dir que tot i que el cap de setmana anterior s’ha estrenat a Granollers, nosaltres participem en el primer concert que es fa a Barcelona, i a primera fila! Quina responsabilitat! La veritat és que el concert ha anat molt bé i no cal més que felicitar tots els nens i nenes que han participat en aquest projecte amb tanta il·lusió, esperant que aquesta experiència la recordin tota la vida i qui sap, si en un futur, puguin tornar a actuar en un lloc tant important com l’Auditori. Felicitats i per molts anys!

10005807_671434596227132_8416865038006579756_oFins que no trobem penjat a internet una millor versió, si el que voleu és fer un tastet o tenir un record de com va ser la cantata, podeu veure aquest vídeo gravat al teatre Kursal de Manresa.

Com que aquest any se celebra el 25è aniversari de la Cantània, des de l’Auditori s’ha organitzat un concert de mestres i ex-cantaires el dia 12 de juny. S’ha interpretat tota la “Rambla llibertat” i també 4 cançons més representatives de tots aquests anys. Ha estat tot un èxit. Podeu veure les fotografies clicant aquí.

Ara ja podeu estudiar les cançons seguint aquests vídeos tant divertits que ha preparat una mestra de música.

CURS 2012-2013angelll

5è de primària. Cantem a l’Auditori la cantata “Ha passat un àngel” de la compositora Mariona Vila i el dramaturg Guillem Clua.

Podeu veure aquest petit vídeo que mostra diferents moments del nostre treball.

Si voleu veure com va ser un dels concerts de la cantata “Ha passat un àngel” podeu veure aquest vídeo gravat al teatre Kursal de Manresa.

Per primer any els mestres i alumnes disposem d’uns vídeos molt divertits i didàctics que crea una companya mestra i que ens faciliten moltíssim l’aprenentatge de la cantata. Els podeu veure en la següent llista de reproducció:

CURS 2011-250-m012

5è de primària. Vam cantar a l’Auditori de Barcelona la Cantània “50 milions de segons” del compositor Joan Vives i l’escriptor Piti Español. Clicant aquí podreu veure la notícia que es va penjar al web de l’escola.

Podeu veure aquest petit fragment editat per ser publicat al bloc Aracne fila i fila (veure l’article a la pàgina de col·laboracions).

Si voleu veure la cantata sencera amb bona qualitat, encara que nosaltres no hi sortim, mireu aquest video.

5è de primària. Vam tenir l’oportunitat de participar en la 3a jornada de formació dels mestres de la Cantània a l’Auditori. Hi vam anar com a cor pilot i aquí hi ha l’article explicatiu que es va publicar en el seu moment al web de l’escola.

xavidemusica's Formacio mestres 5e 2012 album on Photobucket

CURS 2010-2011bece

5è de primària. Vam cantar a l’Auditori de Barcelona la Cantània “Beceroles” del compositor Enric Palomar i l’escriptor Màrius Serra. En aquest article publicat al web “Aracne fila i fila” podreu veure un muntatge realitzat per un pare de l’escola de la “Cançó grega”.

Val a dir que aquest any l’Auditori ens va regalar als mestres l’opció de participar en un concert exclusiu per a nosaltres (sense nens) i aquest video que teniu a continuació és el testimoni del què vam cantar el dia 8 de juny de 2011.

Si voleu veure aquesta cantata complerta podeu veure la següent llista de videos tot i que no hi sortim nosaltres.

CURS 2009-2010

5è de primària. Vam cantar a l’Auditori de Barcelona la Cantània “Balada del retorn” del compositor català-veneçolà Alberto Grau i l’escriptora Rosa Regàs. També vabaladm tenir l’oportunitat de participar com a cor pilot en la 3a jornada de formació de mestres. A la sala Oriol Martorell de l’Auditori la classe de 5è va cantar i treballar per exemplificar com s’havia de dur a terme el treball d’educació de la veu i d’ensenyament de la cantata. La sessió va anar a càrrec de l’Elisenda Carrasco i en Pep Prats, els dos directors musicals de la cantània. a continuació podeu veure dues fotos que recorden el dia de la cantània i el de la formació.

Just el dia de la nostra actuació vam sortir a les notícies de TV3. Podeu veure-ho a partir del minut 57. Estàvem situats a primera fila a l’escenari a la part esquerra.

Podeu veure algunes cançons de la cantata, encara que no hi sortim nosaltres clicant en aquest enllaç.

Un comentari a “Cantània

  1. Retroenllaç: “Rambla Llibertat” Més referents clàssics a la Cantània | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *