Flabiol i tamborí

tabulatura flabEn aquesta pàgina podreu seguir totes les activitats, curiositats i actuacions relacionades amb el flabiol i el tamborí.

La introducció del flabiol a l’escola Bergantí fou al llarg del curs escolar 2011-2012 a la classe de 3r de primària. El curs 2012-2013 és el torn de l’entrada del tamborí, que es construeix per primera vegada a 4t mentre que un nou grup de flabiolaires entra a 3r. El projecte del flabiol no pretén arraconar cap altre instrument que es pugui treballar a l’aula sinó complementar-los. Sabem que és un instrument eminentment de carrer i és el nostre propòsit treure’l fora de les aules per tal que la seva pràctica i l’aprenentatge de la música i els valors que comporta sigui més dinàmic i engrescador.

Per a més informació podeu consultar el web de l’Assiciació cultural i educativa “La Riscla”. Si el que us interessa és informació sobre els flabiols que toquem podeu trobar-la aquí.

La compra del flabiol es realitza des de l’escola de manera conjunta a principi de curs pels de 3r EP i els alumnes nous, però si en voleu més o necessiteu comprar-ne un altre perquè l’heu perdut, podeu fer-ho en aquesta mateixa pàgina web citada anteriorment, a l’apartat de comandes, o en algunes botigues de música com ara l’Audenis c/València 316 de Barcelona, 932 07 27 58. (Millor trucar abans d’anar-hi per saber si en tenen). El preu ronda els 20€.

Tenim el costum de deixar els tamborins a l’escola mentre dura el curs, per si tenim l’ocasió d’assajar i actuar. Les baquetes per tocar-lo són de l’escola i es queden a la classe de música. Si en voleu per tenir-ne a casa, en podeu aconseguir per 1€ a la botiga IMSA Sabadell c/Marià Fortuny 26, 937 47 86 77, i de ben segur en altres botigues.

CURS 2017-2018

3r, 4t, 5è, 6è i 1r, 2n i 3r d’ESO.El flabiol ja està present en tots els cursos que fan música a partir de 3r de primària.

Durant aquest curs han construït amb èxit els tamborins l’alumnat de 4t, 5è i els alumnes nous de l’ESO.

El passat 17 de maig l’alumnat de 3r i 4t va participar en la IX Trobada de Flabiolaires Escolars que se va celebrar al Masnou. La Plaça Ramón i Cajal va ser l’escenari on 320 nens i nenes de 6 escoles d’arreu de Catalunya van dur a terme les seves actuacions. Vam poder veure tot tipus d’espectacles i us convidem a veure’ls també en aquest àlbum de fotografies i vídeos. Aquí us enllacem una de les nostres actuacions:

CURS 2016-2017

3r, 4t, 5è, 6è i 1r i 2n d’ESO. La família de flabiolaires de la nostra escola s’amplia cada any i ja engloba tota aquesta munió de cursos. Enguany seguirem usant el flabiol i el tamborí com una eina més per a l’aprenentatge de la música i esperem trobar bones ocasions per poder-lo tocar en públic.

Enguany no hem pogut construir els tamborins a la classe de 4t perquè el 3r trimestre ha estat farcit de projectes com la trobada de flabiolaires i la cantada en la celebració del naixement de Lluís Millet. Esperem construir-los l’any que ve.

El passat dijous 11 de maig vam participar, juntament amb 9 escoles més, en la 8a trobada de Flabiolaires Escolars celebrada a Sant Quirze del Vallès. La jornada plujosa ens va obligar actuar en un pavelló cobert però obert pels laterals, per això vam tenir la sensació d’estar a l’aire lliure tota l’estona. Després de les actuacions de cada escola, l’actuació comuna i el ball comú vam aplegar-nos a dinar en un parc proper. Podeu veure els vídeos de les nostres actuacions a continuació. Felicitats a tots els participants: les actuacions van ser molt maques i molt ben interpretades.

CURS 2015-2016

3r, 4t, 5è, 6è i 1r d’ESO. Ens fa molta il·lusió fer-vos saber que enguany tenim una gran novetat als pisos superiors de l’escola, i és que el projecte del flabiol i el tamborí, iniciat a la nostra escola fa quatre anys acaba d’arribar a l’ESO. Cal recordar que l’any 2011 la classe de 3r de primària va iniciar aquest projecte i actualment aquells alumnes (i molts de nous) ja cursen l’ESO. Amb aquesta circumstància, l’Escola Bergantí esdevé la primera que ofereix la possibilitat de treballar el flabiol a secundària, motiu que ens omple d’orgull i responsabilitat.

Com ja s’ha anat fent els darrers anys, la pràctica del flabiol i el tamborí seguirà essent una part més de les classes i no pas l’objectiu principal. Entenem que la pràctica de l’instrument és un mitjà per a treballar la música i educar a través de la música, no pas com una finalitat en sí mateixa. Així doncs, ben aviat ja tindrem els flabiols a l’escola per els alumnes de 3r de primària i els nous de les classes restants. Bona feina!

Ara ja podeu veure el vídeo corresponent a la construcció dels tamborins que vam realitzar a 4t el dia 11 de febrer i la tarda del 25. Bona feina nens i nenes!

A més a més, la Rosaura ens ha obsequiat amb aquest preciós vídeo que teniu a continuació. Tant aquest com l’anterior no només són un resum d’imatges sinó que tenen el propòsit de ser una guia de construcció per a qui la necessiti. Gràcies Rosaura!

A continuació podreu veure com han quedat els tamborins a 1r d’ESO, que els hem acabat de construir el 25 d’abril després de dedicar-hi algunes hores soltes de música i altres de tecnologia. Enguany hem aprofitat que tenim tants companys nous (17!) per a fer els seus tamborins i refer els més antics, que cal recordar que van ser els primers que vam fer a l’escola quan érem a la classe de 4t de primària. Aquell any vam utilitzar un fil de plàstic que aquesta vegada hem canviat per un altre de cotó. A més hem donat l’oportunitat de decorar el tamborí cadascú al seu gust, i han sortit alguns dissenys ben macos i originals. Felicitats a tots per la feina!

El dijous 19 de maig els alumnes de 3r i 4t de primària participem en la trobada VII Trobada de Flabiolaires escolars al parc Turó de can Mates de Sant Cugat del Vallès. En aquest magnífic parc ens acompanya un gran sol primaverenc i una arbreda ufanosa, remoguda pel vent i amb tot de tobogans i distraccions diverses que els nens aprofiten la poca estona que queda lliure després de dinar. (A la tarda fem classe amb normalitat).

La trobada es realitza al matí i les vuit escoles participants ofereixen un espectacle ben bonic amb balls de bastons, de gegants i capgrossos, música de pel·lícules, danses, bones instrumentacions, ball de gegants… Cada una de les escoles realitza la seva pròpia actuació i després n’hi ha dues de comunes. La primera és la interpretació conjunta de la cançó “Peix peixet” (Popular catalana) i la segona, la ballada comuna de la dansa “Polca d’ours” (Popular occitana) tocada pels mestres. Les actuacions són tot un èxit i cal felicitar molt sincerament els alumnes participants. Agraïm que la Carol i la Maria José s’hagin animat fer ballar els gegants per acompanyar l’actuació de 3r, la classe dels “Transformers”, que interpreta “El ball de gegants de l’escola Bergantí”. La classe de 4t “Els fantàstics” fer una batucada i toca “When the saints go marching in”. Donem les gràcies també a les tutores Sumpci i Rosaura i l’Héctor, el pare que ens acompanya.

Podeu veure les nostres dues actuacions en el següent vídeo:

També podeu veure aquestes fotografies que immortalitzen alguns moments de les nostres actuacions:

xavidemusica's 7a Trobada de flabiolaires 2016 album on Photobucket

I també algunes fotografies de les altres escoles:

xavidemusica's 7a trobada de flabiolaires altres fotos album on Photobucket

CURS 2014-2015

3r, 4t, 5è i 6è. Som a mitjans d’octubre i ja tenim els flabiols a l’escola a punt per rependre el treball. Aquest any ens hem proposat composar les cançons dels quatre capgrossos nous que té l’escola i que es van presentar en públic a finals del curs passat. Quatre capgrossos i quatre cursos que toquen flabiol.

4t. Per altra banda anunciem que tenim previst construir els tamborins a la classe de 4t durant el 2n trimestre. Se us informarà degudament per tal que pogueu venir a fer-nos un cop de mà. Moltes gràcies!

3r i 5è. Participem en la cantada de nadales interpretant “Ara ve nadal” (3r) mentre que 5è interpreta davant el tió la cançó “Pare Noel” amb la melodia intercalada de la cançó “El trineu” (Jingle bells).

4t. Construïm els tamborins durant les tardes de 4 dijous durant els mesos de març i abril. És el tercer any que es construeixen a l’escola i obtenim molt bons resultats gràcies a la implicació i esforç de tots els nens i nenes i famílies. A continuació podeu veure com de bé ens han quedat! Felicitats a tots per la feina!

3r i 4t. El dijous 21 de maig participem en la VI edició de la Trobada de flabiolaires escolars de Catalunya celebrada al parc Catalunya de la ciutat de Sabadell i organitzada per l’associació “La Riscla”. La classe de 3r, els “Egipcis” interpreta el “Ball de gegants de l’escola Bergantí” i 4t, els “Italians”, “When the saints go marching in”.

Si voleu veure un reportatge ben interessant sobre el projecte dels tamborins i aquesta trobada en particular mireu el següent vídeo apartir de minut 18, que correspon al programa “El Vallès educa” de Canal Terrassa. També podreu trobar algunes fotografies al bloc de cicle mitjà de l’escola clicant “aquí”

Flabiolaires voluntaris En motiu de la XXIV trobada de gegants del Masnou, una colla de flabiolaires voluntaris ens vam reunir el dissabte 27 de juny a la plaça de l’església per participar en la rua acompanyant els capgrossos i gegants de l’escola. Felicitats a tots els participants!

1435594305686

CURS 2013-2014

3r. Aquest any hem pogut començar el curs tenint ja els flabiols al setembre. Aprofitem-ho!

4t. Hem fet una petita formació i explicació, als pares i mares, del projecte de la construcció del tamborí per tal de començar aviat i amb la seva ajuda a elaborar-los.

4t. Construïm els tamborins durant 3 setmanes el mes de novembre. S’utilitzen hores de música, plàstica, expressió corporal i tutoria. És el segon any que es construeixen a l’escola i millorem la qualitat del fil, que passa a ser de cotó. La novetat més important és que decidim decorar els tamborins i cadascú ho fa al seu gust. Podeu veure els resultats en el vídeo següent. Gràcies a tots i totes els qui han col·laborat a construir aquests tamborins que sonen tant bé!

4t. Estrenem els tamborins en la “Cantada de nadales” que es fa a l’escola el dia 20 de desembre. L’utilitzem per acompanyar la cançó del “Rabadà” o vistes les energies mostrades dalt l’escenari, potser és la cançó qui acompanya l’accelerada percussió! Per molts anys!

Colla gegantera de l’escola. Participem en la XI Trobada de Gegantons Infantils i d’Escola. Barcelona 8 de febrer del 2014. Per més informació cliqueu aquí.

3r i 4t. Participem en la V edició de la Trobada de flabiolaires escolars de Catalunya. En aquesta ocasió 260 nens i nenes vinguts d’arreu visitem la vila de Taradell on duem a terme, durant el matí i una treva del temps, les actuacions a la plaça de l’esglèsia. Val a dir que l’èxit creixent de participació ha fet que enguany, l’associació “La Riscla” hagi hagut d’organitzar dues trobades diferents, una aquesta el dia 30 de maig a Taradell i la següent a la Riera de Gaià el següent dijous 5 de juny.

La classe de 3r, els “Capgrossos” ha interpretat el “Ball de gegants de l’escola Bergantí” i 4t, els “Trabucaires”, “When the saints go marching in” i “El gegant del pi” estrenant per a l’ocasió el vers “Els gegants del Bergantí, no són un, són un parell, i hem vingut avui aquí, a ballar a Taradell”. Que per molts anys ho puguem anar celebrant!

Felicito tot l’alumnat per les actuacions i les mestres que ens han acompanyat, la Sumpsi i la Meritxell. També les mares que s’han encarregat de portar els gegants: la Marta, la Lídia i la Sílvia; i l’Elisenda que ens ha acompanyat en representació de l’escola.

Podeu veure més informació de la trobada en aquest aquest recull de premsa.

Voluntaris 3r, 4t i 5è. Actuem el diumenge dia 1 de juny en el festival DISMA del Masnou en suport a l’associació. Des de l’àrea de música de l’escola estem molt orgullosos dels nens i nenes que van venir a participar, tant els flabiolaires com els més petits que van pujar a l’escenari. Agraïm la colla gegantera de l’escola per haver portat a ballar els gegants amb la nostra música. Que puguem participar-hi molts anys més!

2014-06-01 10.27.55

3r i 4t. Actuem en el festival al pati de l’escola el 19 de juny tocant el “Ball de gegants de l’Escola” i acompanyant P3.

CURS 2012-2013

3r.Actuem tocant “Ara ve nadal” en el Festival de Nadal celebrat al cinema la Calàndria i tot just una setmana després d’haver tingut els flabiols per primera vegada a les mans.

3r i 4t.Rua de carnestoltes. Tornem a participar en la rua aquesta vegada ja amb els dos cursos de cicle mitjà. Els flabiols ressonen per la vila i especialment dintre el mercat. L’any que ve hi anirem amb els tamborins!

4t. Construïm els tamborins de plàstic a les classes de plàstica. L’activitat ens ocupa unes quantes setmanes ja que hem de realitzar tot tipus de tasques. Ara podreu veure un resum de la feina feta! Estem molt orgullosos del resultat!

3r i 4t. 6 de juny de 2013. IV Trobada de flabiolaires escolars. Aquest dijous 6 de maig de 2013 al matí hem celebrat al Masnou la IV edició de la Trobada de flabiolaires escolars. El dia ha estat radiant i les moreres de la plaça Ramón y Cajal han fet bona ombra. Ens hem reunit 9 escoles vingudes d’arreu del Principat, 350 nens i nenes i encara alguns pares i mares que han participat en les respectives actuacions. Les autoritats de la vila han inaugurat l’activitat i durant una hora i quart s’han anat succeint les diferents actuacions, a bon ritme i amb un màxim dinamisme. Dracs, panderetes, cap-grossos i gegants. Acordions, tamborins, flabiols i saxòfons. Danses col·lectives, ball de bastons i representacions de la pel·lícula Grease! Composicions de pel·lícula, tradicionals i pròpies. No ha faltat de res i l’acte no ha deixat a ningú indiferent. Quanta creativitat, quanta il·lusió, quanta feina! Si voleu saber més sobre l’Associació cultural i educativa que ha treballat amb l’ajuntament per a organitzar l’activitat i impulsora del projecte “Flabiol a l’escola” cliqueu a La Riscla. Si voleu saber més coses i veure fotografies i vídeos de l’acte visiteu la pàgina “Flabiol i tamborí” en aquest mateix bloc. Felicitats a tots els nenes i nenes de 3r i 4t per les seves actuacions!

L’actuació de 3r:

L’actuació de 4t:

A continuació podeu veure un resum llarg i exhaustiu del que ha estat la trobada (molt recomanable!). Video creat des de l’associcació “La riscla” i que també es pot visualitzar, juntament amb altres fotografies interessants al seu web: www.flabiol.com

En el següent vídeo podeu veure un petit resum (elaborat per nosaltres mateixos) de la Trobada:

Nenes voluntàries de 4t. 22 de juny de 2013. Una vegada ha acabat l’escola encara tenim ganes de fer i viure la música, i és per aquesta raó que hem acceptat la invitació per actuar i acompanyar la colla infantil dels Bastoners del Masnou el dia de la seva presentació. El bateig de la colla “ple de cops” ha estat a la plaça Marcel·lina Monteys i hi han participat altres colles de bastoners d’arreu. Nosaltres, l’Elba, la Berta i l’Aina hem tocat per els més menuts i amb la plaça plena de gom a gom la cançó “Virolet Sant Pere”. Felicito sincerament aquestes nenes per les ganes i la gran actuació duta a terme!

octubre 042 - Còpia

CURS 2011-2012

3r.Actuem tocant “Ara ve nadal” en el Festival de Nadal celebrat a ca n’Humet.

3r. Rua de carnestoltes: El grup de flabiolaires voluntaris de 3r format per l’Elba, la Marta, l’Aina, la Júlia, en Joel, l’Enric i l’Alejandro realitzen la primera actuació “al carrer” amb els flabiols. Durant bona part de la rua van tocar diferents cançons, entre elles el “Primer Ball de Gegants de l’Escola Bergantí” composició creada per la classe de 3r. Si hem afegit la fotografia dels mestres disfressats de peixos (Tema de l’any: el mar) és perquè un n’hi ha que toca el flabiol. El sabeu trobar? Aquesta és la notícia que vam publicar al seu moment al web de l’escola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *