3r d’ESO. Sobre el joc “Oïdes Mediterrànies” (1)

Aquest és el primer article on enllaço alguns vídeos interessants per ampliar el què anem veient a l’aula.

Sobre Pau Casals. En reconeixement a l’actitud de Pau Casals en defensa de la Pau, els Drets humans i la identitat dels pobles, el 1971 el secretari general de les Nacions Unides, U thant, li va lliurar la Medalla de la Pau. El discurs que Pau Casals va fer en agraïment a aquesta distinció consta com un dels testimonis més impressionants de la seva dimensió humana. Aquest és el discurs i resum del concert que va dirigir.

 

Aquest és l’enllaç de la Fundació Pau Casals. Visitant el web podreu aprofundir una mica més en la vida i obra d’aquest magnífic músic.

Recordeu el què vam parlar de l’Epitafi de Seikilos? Clicant aquí podreu veure l’article corresponent a la wikipedia així com veure el vídeo enllaçat. Al youtube podreu trobar diverses versions.

Sobre el cant polifònic de Sardenya, si voleu tornar a veure el video explicatiu de les veus amb el grup de Tenors de Bitti “Mialinu Pira” cliqueu aquí. Podeu visitar el seu web per informar-vos millor i veure altres videos. Finalment us deixo amb un altre grup en un recull de fragments de cançons.

 

A casa nostra també hi ha grups d’homes que canten, encara que generalment no utilitzen la tècnica particular de Sardenya, que és cantar amb la gorja. Aquí teniu un exemple d’un grup que s’anomena “La mata de jonc” i que canta “Lo país meu”.

A Mongolia (i ara ja marxem de l’àmbit mediterrani) hi podem trobar persones que han desenvolupat aquesta sorprenent habilitat i forma part del patrimoni cultural d’aquell país. Recordeu quan dèiem que “baixava la mare de Déu?”. Vindria a ser una cosa així, però amb una sola persona!

Animeu-vos a investigar, a comentar i a aportar nova informació rellevant. Bona feina!

9 comentaris a “3r d’ESO. Sobre el joc “Oïdes Mediterrànies” (1)

 1. M’agrada com Pau Casals parla de la pau: sent el més important del món i com, des de petit, ha estat educat per a lluitar per ella.
  I m’agrada com defensa a Catalunya i explica com des de fa temps han lluitat per a la pau.
  Quan, al final, s’emociona es veu que per a ell és un gran honor ser allà.

 2. El discurs de Pau Casals : tota una lliçó d´aquest músic pel ideals que va defensar: la pau al mon.
  El Epitafi de seikilos: una demostració d´amor d´un marit per la seva dona i impressionant el fet que hagui perdurat fins avui. Es un gran descobriment per l´història de la música
  Cant Polifónic de Serdenya: es una bona interpretació de control vocal.

 3. El discurs de Pau Casals a les Nacions Unides és molt bonic. Es veu com un home com Pau Casals va dedicar la seva vida a lluitar en contra de la guerra per deixar-nos un món millor a tothom. També és bonic ue tot el que diu li surt del cort i no ho te apuntat i ho llegeix i quan s’emociona significa que per ell tot allò és molt importan per ell i que es sent orgullos de lo que ha fet al llarg de la seva vida.

 4. El discurs de Pau Casals a l’onu m’ha posat la pell de gallina per que es un discurs molt emotiu. L’Epitafi de Sekilos m’ha fet veure l’important que era la música en aquella época. El polifónic de Sardenya es impresionant la técnica que fan servir, i l’ho be que constrasten les veus en aquesta técnica que arriban a emocionarte.

 5. Les paraules de Pau Casals en el seu discurs son molt significatives ja que expressa els seus sentiments cap a Catalunya i reafirma la importància de la Pau.
  Crec que Pau Casals s’emociona al final del discurs perquè pot parlar amb orgull del seu país que és Catalunya.
  La veu és un dels millors intruments que tenim. A partir d’un simple so es pot arribar a fer una melodia. Buscant informació, us recomano mireu la pàgina web http://www.triptraptrup.net/‎ que potser d’una manera més senzilla es pot sentir diferents tipus de veus.

 6. Dels tres vídeos, el que més m’ha agradat ha sigut el de Pau Casals. Penso que va fer un gran treball i, en reconeixement a la seva actitud en defensa de la pau, al 1971 va rebre el seu premi. El discurs que va fer Pau Casals quan va rebre el premi em sembla molt impressionant, ja que parla dels valors que des de petit li van ensenyar i ha anat lluitant per fer-los valer. M’agrada, en especial, el moment en el que parla, emocionat, de Catalunya i de la seva grandesa.

 7. M’ha agradat molt el discurs de Pau Casals, es veu com vivia molt la música i que va lluitar molt per la pau, i com defensa a Catalunya.
  També m’ha agradat molt el cant polifònic de Sardenya, el so de la gorja es molt bonic sentir diferents tons de veu cantant a l’hora amb les ornamentacions que fan servir.

 8. El discurs de Pau Casals m’ha agradat molt, es veu com li agradava la música i co feia tot el possible per que hi hagues pau en el mon, cosa que fins ara, no es possible. El cant polifònic m’ha agradat molt, la tècnica que feia servir era molt bona.

 9. Realment pel Pau Casals la pau és un tema molt important, un tema que li arriba molt dins seu, potser perque desde petit que viu en temps de guerra, i la pau sempre ha estat el seu gran desitg. Es normal que s’hagi emocionat, ja que ha arribat tan amunt, a tocar per les nacions unides. El discurs que ha recitat ha estat molt emotiu i s’ha vist com estima Catalunya. Ha estat un discurs bonic, i m’ha agradat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *