Les obres més conegudes d’ Alexander Calder són, sens dubte, els seus mòbils. Uns mòbils eteris, simples, de colors bàsics, que possiblement hem pogut contemplar al mig d’una gran sala d’algun dels museus d’art modern que hem visitat. Algú deu haver tingut més sort si ha ensopegat amb alguna de les seves enormes escultures de ferro instal·lades en alguna plaça d’una gran ciutat, com Chicago.
Calder (1898-1976), artista nascut a Filadelfia, no només es va dedicar a l’escultura (fixa i amb moviment), també va experimentar amb la pintura, el filferro, la joieria i la construcció de joguets. Buscant informació sobre ell, vaig descobrir que durant uns anys es va dedicar a construir un circ, que anomenà Circ Calder, amb més de cinquanta figures fetes de materials reciclats i la majoria amb una base de filferro. Calder es convertia en director del seu circ, del qual en gaudien els seus amics i altres artistes. Avui dia, aquest circ es troba en el Museu Whitney d’Art Americà de Nova York. En el Youtube podem veure alguns vídeos que ens mostren part d’aquest esplèndid espectacle. Aquí en teniu un.
[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/v/MWS96nzFUks” width=”425″ height=”350″ wmode=”transparent” /]
Calder i el seu circ em van servir d’inspiració per portar a terme una experiència amb els meus alumnes de P4, la qual vaig repetir amb nens i nenes d’altres centres en uns tallers de l’exposició Nens, objectes, monstres i mestres que es va fer al Centre Cívic de Can Felipa (febrer-març07) de Barcelona.
Les següents imatges mostren les creacions de nenes i nens de P3, P4 i P5 inspirats en l’obra d’Alexander Calder.
Petits o grans artistes ?
Pingback: mirades » Volums de paper
hola
m’han agradat molt els mobils del calder. sóc mestra i estic treballant aquest artista amb alumnes de P4. M’agradaria poder veure les fotos i no ho he aconseguit.
Com ho podria fer.
moltes gràcies