Teorema de Pitàgores

1-Teorema de Pitàgores.

Pitàgores va ser un filosof i matemàtic grec que va neixa a l’any 600 a.C. Va desenvolupar un teorema pels triangles rectangles que porta el seu nom.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GIuXKRFmAME[/youtube]

El teorema de Pitàgores relaciona els tres costats d’un triangle rectangle.Als costats que formen l’angle recte s’anomenen catets (c1 i c2) i al costat que queda hipotenusa(h)

pitagores

 

Activitat 1-Fes un triangle rectangle de catets 4 i 3 cm, mesura la hipotenusa.En un full quadriculat fes un quadrat de 3 cm de costat, un altre de 4cm i un de 5cm. Pita’ls i enganxa’ls como la figura següent.

pitagoreeee

Troba l’àrea del quadrat blau (4^2) , l’àrea del quadrat verd (3^2), suma el resultat, observa que dona la superfície del quadrat groc, per tant:

52=42 +32

Como la hipetenusa era 5cm i els catets eran 4 i 3 cm, es pot canviar els nombres per:

hipotenusa2=catet2 +catet2

Aquest és el teorema de Pitàgores.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1er3cHAWwIM[/youtube]

I aquesta la seva canço

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0WxYaIipiLQ[/youtube]

2-Aplicacions del teorema de Pitàgores

Activitat 2-Es vol posar una antena de 3m d’altura a la muntanya i es vol agafar al terra amb un cable de 4m a quina distància de la base he de clavar el cable?.

Activitat 3-He comprat un rem de 3m de llarg i visc al cinquè pis, si el meu ascensor té unes dimensions de de 1,50m de ampla ,1,50 m de profunditat i una altura de 2,30m, cabrà en l’ascensor o tindré que pujar amb els rems les escales?.

Activitat 4-Si una ciutat està a 8 km al nord i 17 km al oest, quina serà la distància que hi ha en línia recta entre elles?

Aquest article s'ha publicat dins de 2n d'ESO, matematiques i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *