Ròmul i Rem (1961), de Sergio Corbucci

FITXA TÈCNICA

Nom originalRomolo e Remo (en anglès, Duel of the Titans)
Director i guionistes: Sergio Corbucci com a director i com a guionistes: Sergio Corbucci, Ennio De Concini, Sergio Prosperi, Franco Rossetti, Duccio Tessari

Any d’estrena: 1961

Durada: 108 min

Repartiment: Steve Reeves, Gordon Scott, Virna Lisi, Franco Volpi, Laura Solari, Piero Lulli, José Greci, Gianni Musi

País d’origen: Itàlia i França

Idioma original: Italià

Gènere: Aventures, Acció, Drama

ARGUMENT

Després d’uns minuts inicials en què Rea Sílvia abandona els bessons, Ròmul i Rem i aquests són alletats per una lloba i després recollits per Fàustul, passen vint anys i Ròmul i Rem, desconeixent els seus orígens, segueixen sent pastors i lladres en el territoris d’Alba Longa, governada per Amuli. Quan pel moribund Fàustul, qui els ha criat durant anys, s’assabenten que el seu naixement està envoltat de misteri, l’ànim de Rem s’encén d’ambició i d’orgull. Els dos bessons assalten i incendien Alba Longa i rapten Júlia, la filla del rei dels Sabins. A causa de la ràbia d’un d’ells s’acaben separant i un d’ells mor, Rem. Acaba amb una veu en off que li dóna un to èpic: “Aquí termina la leyenda y empieza la historia de la ciudad más bella del mundo, la ciudad eterna, Roma”.

TRÀILER

No he trobat el tràiler però si la pel·lícula completa:

 

CRÍTICA

Ròmul i Rem és un dels mites més coneguts de la història de Roma. La pel·lícula explica molt bé aquest mite fundacional de Roma. Està molt ben ambientada, tot i que tampoc es pot esperar una gran ambientació de decorats d’una època, la de l’any 754 aC, de la qual no se’n sap massa cosa. Els personatges protagonistes (Steve Reeves i Gordon Scott) ho fan força bé, tot i que no poden exhibir tant els seus músculs com en altres pel·lícules amb aventures molt més fantàstiques. En aquesta pel·lícula, en canvi, mostren molts aspectes psicològics com la por, el patiment, la llibertat, la lluita, l’amor, la guerra…

Aquest pèplum relata la llegenda de Ròmul i Rem i els orígens de la fundació de Roma. Es basa en els fets recollits en els capítols del 3 al 7 del llibrer primer de l’obra de Tit Livi, Ab urbe condita. En la pel·lícula es poden diferenciar diferents etapes dels germans bessons, des que neixen fins que un d’ells, Rem, acaba sent assassinat pel seu germà Ròmul.

Tot i que és un pèplum d’aventures, ocupa un lloc de cabdal importància ja que el seu argument s’ajusta a la llegenda fundacional romana.

Maria Cancio

4t ESO, Llatí

2 comentaris a “Ròmul i Rem (1961), de Sergio Corbucci

 1. La creació de Roma, el mite de Ròmul i Rem

  Ròmul i Rem són dos fills bessons de Mart* (dèu) i Silvia. Silvia els va llançar al riu Tíber. Ròmul i Rem van ser cuidats per una lloba anomenada Luperca i més tard van ser recollits per un pastor i la seva dona, que els van criar com si fossin fills seus. Quan van crèixer i van ser més grans , els bessons van descobrir el seu orígen.
  Per poblar la ciutat, Ròmul va acceptar dos tipus de gent: refugiats, lliberts,esclaus, pròfugs, etc. Van crèixer com uns pastors.Quan Taci va morir Ròmul va restar com a únic rei, estimat pel seu poble i va tenir el poder de Roma durant molts anys, fins que un dia va desaparèixer enmig d’una tempesta mentre passava revista a l’exèrcit. Al cap d’uns dies un somni va advertir els romans que Ròmul s’havia convertit en un déu i que havia de ser adorat amb el nom de Quirí.
  Mart* era el déu romà de la guerra, fill de Juno i una flor màgica o el déu Júpiter. Inicialment fou el déu romà de la fertilitat i la vegetació, i protector dels bovins, però més tard s’associà amb la batalla.

  Ròmul i Rem en el cinema
  Aquesta pel.licula es va publicar el 1961i és el seu genere és acció ,aventura i drama.

  La seva trama tracte de que ,Ròmul i Rem, desconeixen el seu origen i segueixen sent pastors i lladres als territoris de Albalonga, governada per Amuli.
  Faustolo és el pastor que els ha criat i s’assabenta de que el seu naixement està embolicat en el misteri. Llavors és quan Rem s’encén d’ambició i supèrbia i els dos bessons davant de gent nombrosa i guerrera, incendien i assalten Albalongai a més a més Ròmul rapta Júlia, la filla del rei dels Sabins.

 2. Salve!
  Vaig tenir la sort de saber i apendre l’història d’aquest mite. Ròmul i Rem, van ser dos bessons abandonats, on més cap endavant una lloba els hi va salvar la vida, ja que, els va amamantar durant molt temps. Quant van ser més grans, és van decidir quedar les diferents parts del territori, però un bon dia, un dels germans va violentar les lleis i l’altre és va veure obligat a matar-lo. Tots el mites d’Ovidi són molt interesants, ja que, sempre et donen un missatge molt clar on es podría identificar el que passa avui dia, és a dir, en aquests moments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *