Sòcrates de Rosellini

FITXA TÈCNICA 

Nom original: Socrate
Director i guionistes. Roberto Rossellini, Renzo Rossellini, Jean-Dominique de la Rochefoucauld, Marcella Mariani
Any d’estrena: 1971
Durada: 120 min.
Repartiment: Jean Sylvère, Anne Caprile, Giuseppe Mannajuolo, Ricardo Palacios, Antonio Medina, Julio Morales
País d’origen: Itàlia
Idioma original: Italià
Gènere: Drama, Biogràfic

ARGUMENT

La pel·lícula narra amb detall els últims dies de Sòcrates, incloent el judici i la seva execució. Roberto Rossellini ens mostra el filòsof grec discutint a l’àgora i mostra també els esdeveniments polítics que el van portar a l’històric judici.  La pel·lícula està situada a Atenes entre en segle V i el segle IV a.C.

La pel·lícula està repartida en tres parts:

 • La primera part conté escenes on Sòcrates parla amb els seus amics i els joves de la ciutat d’Atenes. Allà els pot veure la relació entre coneixement i virtut, la felicitat, la justícia, el vincle entre ètica i política, etc . També es veu clarament la diferència entre l’art de persuadir i la recerca de la veritat, el mètode socràtic i les seves idees en relació al diàleg i l’escriptura .
 • La segona part presenta moments intensos de la pel·lícula que representen el judici de Sòcrates i la defensa que fa de si mateix . Basat en el relat de l'”Apologia“, aquesta part inclou l’acusació de Melit, Anitos i Licó. També apareix l’escena que esmenta l’Oracle de Delfos que anunciava que Sòcrates era l’home més savi d’Atenes, i ell diu que no ho és ja que ell no sap res, és un ignorant.  A partir d’això, el filòsof analitza en què consisteix la seva saviesa
 • La tercera i última part continua amb la defensa de Sòcrates. Apareix l’escena en què el filòsof proposa per a si una pena que irrita els jutges, pagar la mínima quantitat de diners possibles i que Atenes li pagui cada dia un sopar.  També es veu part del Critó, quan Sòcrates és visitat a la presó pel seu amic Critó. Allà es desenvolupa l’intens diàleg entre tots dos, que dóna l’ocasió a Sòcrates per reflexionar sobre la justícia, la llei i el deure del ciutadà. Sòcrates no vol fugir ja que diu que és el seu deure com a ciutada, i que si fa això no està sent just i sinó és just no serà feliç. També diu que l’home posa per davant la llei convencional per la llei de la natura. 

TRÀILER

[youtube]http://youtu.be/C74oQJD9Pko[/youtube]

CRÍTICA

La pel·lícula està plena de diàlegs socràtics que surten en alguns llibres de Plató. A més està impregnada de les idees de Sòcrates, com el mètode socràtic en contraposició amb la retòrica dels sofistes. També, ens ensenya que  més val saber que no sabem res que pensar-nos que sabem ja que llavors estem més lluny del coneixament. La vida de Sòcrates va estar per la injustícia de ser jutjat per fer qüestionar a la gent, i és que una vida sense qüestionar no val la pena vuire-la.

Què us ha semblat aquesta pel·lícula? L’havíeu vist abans? Quines altres idees hi veieu? Creieu que reflecteix la vida de Sòcrates i el seu pensament?

Irina Balart Casanovas

2n Batx. C

11 comentaris a “Sòcrates de Rosellini

 1. Retroenllaç: Anònim

 2. Χαιρε!
  Molt bon apunt!
  Aquesta pel·lícula no l’he vista mai sencera però a les classes de filosofia de segon de batxillerat hem vist uns quants fragments d’aquesta pel·lícula que ens han ajudat a poder entendre millor la teoria i la filosofia que ens ensenyaven sobre la filosofia de Sòcrates, com per exemple en aquesta pel·lícula podem trobar el mètode socràtic que consisteix en el procés de refutació i maièutica que utilitzava Sòcrates a l’hora de parlar amb algú per poder arribar al coneixement.

  Crec que aquesta pel·lícula està bastant ben feta ja que segueix molt el pensament i estil de vida que tenia Sòcrates en l’antiga Grècia, concretament en la famosa ciutat d’Atenes.

 3. Xaipete!

  Molt bon apunt!

  Jo no havia vist aquesta pel·lícula però stà molt bé ja que ens mostra la vida de Sòcrates un home que només volia ensenyar a que la gent raonés , que no actués sense pensar vivint en la ignorància perquè sent ingnorant no s’apren res El van jutgar a la mort i això ho trobo injust perquè no s’ha de castigar a una persona quan està tratant d’ensenyar alguna cosa que en seria útil per a tots. Aquesta pel·licula no le vista mai però segurament és molt interessant , encara que he vist el tràiler de la pel·lícula. Està molt bén feta i a més està plena de diàlegs de caracter filosòfic en que tot el diàleg que hi ha perquè aquí predomina el diàleg es mostra els pensament filosòfics de Sòcrates. Cada part de la pel·lícula és interessant .

 4. χαιρε!

  Aquesta pel·licula vol representar la vida de Socràtes. Encara que Socràtes no va deixar cap document escrit, coneixem d’ell a través del seu deixeble Plató, que fa referència a la seva ideologia en boca de Socràtes en el seu llibre La Republica. La pel·licula es pot dividir en tres apartats: el primer, el qual es presenta a Socràtes com un ciutadà que conversa amb altre gent amb l’objectiu d’arribar alconeixement a través del diàleg; en el segon apartat ja es comença amb el judici de Socràtes i la defensa d’aquest, basada en l’Apologia, per últim en el tercer fragment segueix amb la seva defensa i explica els ultims moments de la vida del filosof.

 5. Fins aquest any no coneixia aquesta pel·lícula, però a classe de filosofia en Manel Codina ens posa escenes perquè puguem entendre amb claredat algunes de les teories de Sòcrates. Per exemple, vam veure dues escenes on Sòcrates dialogant utilitza la refutació i els dos personatges amb els quals parlen acaben anant-se perquè no saben que contestar. La veritat és que ajuda molt a entre les idees de Sòcrates.

 6. No coneixia aquesta pel·licula fins que aquest curs a Filosofia vem veure un tros per entendre les teories de Sócrates, es el cas de la refutació. Quan pugui veuré la pel·licula ja que la trobo molt interesant i important per a Filosofia.

 7. Sòcrates! Un dels filòsofs per mi més interessants que hi ha hagut llàstima que el condemnessin a mort. El Manel Codina, el nostre mestre de filosofia, de tant en tant a classe ens posa alguns fragments dels diàlegs que tenia Sòcrates amb la gent que es trobava i per poder veure el seu mètode socràtic.

 8. Xaipetee!!

  La pel·lícula “Sòcrates de Rosellini”, ens parla dels seus diàlegs i de la seva teoria per arribar al coneixement, utilitzant la refutació i la maièutica. Alguna vegada en les classes de filosofia ens han posats alguns dels fragments de la pel·lícula per tal d’entendre millor la seva teoria.

 9. Si, Claudia! Estic segura que al Manel li encantaria veure els vídeos que han trobat els/les companys/es i, qui sap, pot ser els acaba passant a classe! Sincerament mai he vist una pel·lícula de Sòcrates, potser seria interessant. El que si que he vist és, com diu la Clàudia, fragments que ha passat el professor. Al seu bloc explica moltes coses d’alguns dels filòsofs grecs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *