Centurion, lluita o mort

File:Posterofcenturion.jpg

FITXA TÈCNICA

Títol: Centurió

Títol original: Centurion

Direcció: Neil Marshall

País: El Regne Unit

Idioma original: Anglès

Any: 2010

Data de llençament: 20/08/2010

Duració: 130 min.

Gènere: Drama, Històric, Bèl·lic, Aventures, Acció.

Repartiment : Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, Noel Clarke, David Morrissey, JJ Feild, Axelle Carolyn, Riz Ahmed, Dave Legeno, Ulrich Thomsen

Distribuidora: Aurum Producciones

Productora: Celador Films

Pàgina oficial: http://www.centurionmovie.com

TRÀILER

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KOZs2_i_cDE[/youtube]

ARGUMENT

En aquesta pel·lícula es  plasma molt bé com era la legió romana i sobretot les guerres a la Britànnia durant el primer segle abans de Crist. La pel·lícula se centra en la novena legió i els pictes, una tribu de Britànnia. La IX legió és atacada pels pictes. Els pocs supervivents tracten d’escapar de la rastrejadora Etain, que de petita els romans van exterminar el seu poble i li van tallar la llengua.

En la batalla que es du a terme al principi de la pel·lícula, es plasma molt bé com era el sistema militar romà i com es col·locaven les tropes romanes també com eren les fronteres romanes a Britànnia.

“En el año 117 de nuestra era, en Bretaña, un grupo de soldados romanos lucha por salvar sus vidas tras un salvaje ataque a masacre, termina uniéndose en su huida a la legendaria IX Legión del general Virilo, que se dirige hacia el norte para aniquilar al enemigo.

Tras otro duro ataque sorpresa, la legión se ve mermada, y tan sólo quedan en pie unos cuentos soldados, que liderados por el propio Quintus, tratarán de rescatar al capturado general Virilo y llegar a la frontera antes que las hordas guerreras de la fiera y vengativa Etain (Olga Kurylenko) acabe con todos ellos su fuerte fronterizo por parte de la tribu de los pictos. Quintus Dias (Michael Fassbender), el único superviviente de la legión”“.- Director de la pel·lícula Neil Marshall.

CRÍTICA

La crítica és molt variada però no ha tingut molt d’èxit en el mercat americà. Es diu que el que li ha fallat és l’excessiva lluita i que sobretot el guió és molt previsible. Per altra banda, els seus combats són molt reals i molt aconseguits ja que es mostren les tècniques romanes , etc… Hi ha crítics que creuen que la pel·lícula és molt bona en tant el combat com el reflex de les legions; però que l’argument és molt fluix i, per tant, pensen que no és tan bona com s’anunciava.

Per a nosaltres aquesta pel·lícula ens ha ajudat a aprendre com són les legions romanes i per tant creiem que amb el cinema podem aprendre sobre la història antiga, ja sigui de Roma com de Grècia.

És una pel·lícula recomanable com a nota li posem un : 6,5.

Què us semblen aquest tipus de pel·lícules? Sabeu d’alguna semblant?

QUÈ ÉS UN CENTURIÓ?

El centurió era un oficial de l’exèrcit que a les legions romanes comandava una centúria. En la seva tasca estava assistit per un optime. N’hi havia de diverses categories, essent la més alta el Primus pilus, o primer centurió de la primera cohort, i la més baixa el darrer centurió de la darrera cohort. El seu grau, comparant-lo amb els actuals seria equivalent entre el de tinent el més baix i comandant el Primus pilus.

La campanya militar romana a Britànnia inclou els fets que van des de l’arribada de les primeres tropes romanes a Britànnia fins a la seva annexió a l’Imperi Romà, amb el procés de romanització dels seus habitants que va comportar.

Des del 26 d’agost del 55 aC, en què Juli Cèsar va desembarcar amb les seves tropes a l’illa anomenada actualment Gran Bretanya i que en l’antiguitat era coneguda com Britànnia es va donar inici a un lent però constant procés expansiu del poder polític i militar de Roma en l’illa, que va tenir no obstant això alguns moments de reculada.

Aquests centurions vivien en campaments anomenats “castra romana

La pel·lícula narra aquest procés de romanització contant, i la gran resistència, tot i que no molt ben organitzada, però fèrrea, dels pobres bàrbars de la zona de Britànnia.

Escena de lluita

 

Iván Zapico & Eric Andreu
2n Batx. Llatí

12 comentaris a “Centurion, lluita o mort

 1. Quan varen estrenar aquesta pel·lícula, em vaig alegrar perquè era la confirmació que el cinema històric ambientat a Grècia i a Roma continuava estant de moda des de Gladiator. Tot i així aleshores no vaig anar a veure-la. Era de nou la llegenda de la legió perduda que l’arqueologia s´havia encarregat de desmentir amb inscripcions que testimonien el seu trasllat a Noviomagus (actual Nimega, Holanda). Ja se sap que el que no interessa als polítics i als governants se silencia, una altra herència clàssica! El final de Centurió, tanmateix, em sembla molt interessant per tal de reflexionar sobre el poder i les guerres actuals, tot establint un paral·lelisme amb el món romà per deixar de repetir errors.

  Si us interessa el tema de les legions perdudes, podríeu veure i fer una entrada a La cinta sobre La legió de l’àguila. Vid. El Fil de les Clàssiques.

 2. L’enhorabona per l’article! Crec que encara que l’argument sigui força fluix, és una gran font històrica sobretot en l’àmbit militar durant el final de la república i inicis de l’imperi (segles I aC- I dC).

  Una altra pel·lícula que tracta sobre temes militars seria La última legión, tot i que s’ambienta a la decadència de l’imperi romà i també a Britànnia, el segle V dC.

 3. Salve!

  Gràcies Laia crec que les centúries romanes van ser una gran eïna militar per poder controlar tot l’imperi , com bé es reflexa en la pel·lícula solíen ser soldats ven adestrats en l’art de la guerra .

  Aquestes “tribus” van ser les precursores de la guerra de guerrilles, crec que aquestes tribus bàrbares com anomenaven els romans eren molt sàvies i només defensaven el seu territori que havia estat col·lonitzat pels romans, gairebé sembla que els bàrbars fossin els romans.

  Vale!

 4. Salve!
  Felicitats per l’article! Aquesta pel·lícula no l’he vist, però sembla bastant interessant. A mi m’agraden molt les pel·lícules històriques en que hi ha molta acció i lluites amb bons efectes especials i a més que també amb aquestes pel·lícules també pots aprendre noves coses sobre les costums i com lluitaven en aquelles èpoques.

 5. Salve.

  Felicitats per l’article!. He vist aquesta pel·lícula i em va agradar molt. Crec que té uns bons efectes especials i les escenes de lluita són molt realistes. He de dir que aquest és el gènere que més m’entusiasme i penso que també és una molt bona manera d’aprendre coses noves sobre l’antiga Roma i, sobretot, com eren els exèrcits en aquella època. En definitiva, crec que les pel·lícules també són una bona eina didàctica a part dels llibres.

  Vale.

 6. Retroenllaç: Anònim

 7. Salvete!

  Molt interessant l’article i molt complet. Com ja he dit abans, no és un gènere que m’apassioni però llegint l’article penso que seria interessant veure aquesta pel·lícula, ja que he escoltat moltes vegades el títol però no tenia ni idea de què anava.

  Vale 🙂

 8. Retroenllaç: “La legió de l’àguila” de Kevin Macdonald | La cinta de Νίκη

 9. Salve!!
  Enhorabona per aquest article, crec que està molt bé! Crec que aquest film té uns bons efectes especials i les escenes de lluita són molt realistes.
  Vale!

 10. Salvee!

  Enhorabona per l’ article!! Crec que es un article molt complet i bastant interessant.
  Aquesta pel·lícula no l’he vist, però sembla bastant interessant. A mi m’agraden molt les pel·lícules històriques en que hi ha molta acció i lluites, per això m’ agradaria veure-la.

  Valee!

 11. Bonum diem!

  Aquesta pelicua mai l’he vist però per el que he llegit en l’argument sembla molt interessant. Aquest tipus de pelicules m’agradan bastant.

 12. Salve!
  Aqueta pel·licula està ambientada en l’ambit militar durant el final de la república i inicis de l’imperi . Aquest es el meu comentari, tot i que no m’agrada molt comentar, però tot i així, ho vaig voler fer, ja que, m’interesava molt aquest tema i vull dir que he après molt amb aquestes pel·licules i crec que ho farè més sovint.
  Aquesta pel·licula, la he vista i he de dir que té uns bons efectes especials i les escenes de lluita són molt realistes i penso que també és una molt bona manera d’aprendre coses noves sobre l’antiga Roma i, sobretot, com eren els exèrcits en aquella època.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *