Cleòpatra (1963), de Joseph L. Mankiewicz

cleopatra

FITXA TÈCNICA

Nom original: Cleopatra

Directors: Joseph L. Mankiewicz

Guionistes: Ranald MacDougall, Joseph L. Mankiewicz, Sidney Buchman

Any d’estrena: 02/12/1963

Durada: 192 min.

Repartiment: Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Pamela Brown, George Cole, Hume Cronyn, Cesare Danova, Kenneth Haigh, Andrew Keir, Martin Landau

País d’origen: Regne Unit, Suissa i Estats Units

Idioma original: Anglés

Gènere: Drama, Romanç, Històrica, Biogràfica

ARGUMENT

Richard Burton, Rex Harrison i Elizabeth Taylor protagonitzen una de les pel·lícules més espectaculars de tots els temps. És la història de la reina del Nil i els seus amors amb Juli  Cèsar i Marc Antoni.

La pel·lícula es distingeix per les fabuloses interpretacions de Burton i Harrison (Nominat per un Oscar), encara que tota la pel·lícula gira al voltant d’Elizabeth Taylor, que desenvolupa un dels més glamourosos papers de la seva carrera. La pel·lícula va guanyar els Oscars a la Millor Fotografia, Millors Decorats i Millors Efectes Especials.

El Cèsar estimat i victoriós es veu obligat a visitar Egipte amb el fi d’evitar la guerra civil provocada per la falta d’entesa entre Cleòpatra i el seu germà, ambdós monarques de l’Imperi.  Molt aviat Cèsar quedarà captivat per la intel·ligència i bellesa de la jove, fent-la reina indiscutible d’Egipte i, després del naixement del seu fill Cesarió, la seva esposa legítima.

TRÀILER

CRÍTICA

“Espectacular superproducció amb diversos muntatges que van repercutir negativament en la seva qualitat. Liz Taylor està impressionant” (Fernando Morales: Diari El País)

El cinema va haver  d’esperar fins als anys seixanta, perquè arribés el retrat definitiu de la  dama egípcia. Un controvertit film dirigit per Joseph L. Mankiewicz i protagonitzada per la millor Cleòpatra possible, Elizabeth Taylor. Estrenada el 1963, amb crítiques desiguals, els diversos retalls a càrrec de la productora van influir en la qualitat final d’un film que hauria d’haver durat més de quatre hores. Una obra amb una infinitat de contratemps que van afectar la visió dels productors.

Cleopatra és un magnífic relat de l’apassionant vida d’una dona admirable, que va lluitar per la seva nació per sobre de qualsevol cosa. Taylor va fer d’aquest personatge una cosa seva, i es conservarà en els annals del setè art per sempre. Amb aquest film, icona del cinema modern i de gran pressupost, el personatge de Cleòpatra s’alçà i  a partir d’aquí ens arriben adaptacions televisives, cintes d’animació, etc.

Tot i ser destrossada per la crítica, en realitat la pel·lícula va ser un èxit : va ser la de major recaptació de 1963 (5,7 milions de dòlars). Però no va ser considerada com una pel·lícula exitosa, ja que va necessitar un any sencer per recuperar els 44 milions invertits en realitzar-la.

Crec que és una pel·lícula fantàstica, mereixedora d’un lloc d’honor a La cinta de Νίκη, tot i que ja tenim un parell d’entrades al nostre bloc d’aula, obert a la col·laboració, Aracne fila i fila: Cleopatra de Mankiewicz i Cleopatra, selecció d’escenes; a més dels diferents apunts (La mort de Cleòpatra, Com era Cleòpatra i Cleopatra, pulchra Aegypti regina) i comentaris que tracten d’esbrinar com era aquesta gran dona.

Irina Balart

1r Batx. C Llatí i Grec.

11 comentaris a “Cleòpatra (1963), de Joseph L. Mankiewicz

 1. Salve!

  L’enhorabona per l’article! És una gran pel·lícula i els actors que la protagonitzen són uns professionals. La veritat és que les pel·lícules dels anys cinquanta són molt millors que moltes d’avui en dia, tant en l’argument com en l’actuació.

  L’any passat vaig començar a fer un article sobre aquesta pel·lícula a Niké, però no vaig arribar a acabar-la. Me’n alegro que almenys l’hagis acabat tu, felicitats!

 2. Laia, no recordava el teu esborrany; ja se sap qui no corre, vola! L’he recuperat de la paperera i crec que en comentari podries deixar algun fragment del teu apunt ja que complementa l’entrada de la Irina; després elimina l’esborrany. Cleòpatra, quina gran dona!

 3. Salve.

  Aquesta pel·lícula és sens dubte una de les meves preferides ja que sempre aprofito per veura-la durant la setmana si la arriben a fer. Un dels aspectes que més m’agraden d’aquest film és sobretot la decoració i la vestimenta que fan servir els actors per interpretar els seus papers. Crec que després de tot és una joia de pel·lícula juntament amb la d’Espàrtac.

  Vale.

 4. Salve!

  A partir de l’article sobre Cleòpatra que vaig començar a fer l’any passat, vaig a ampliar el context històric de la pel·lícula:

  Aquesta pel·lícula agafa com a context històric la segona guerra civil romana en la que Roma es va dividir en dos blocs: els partidaris de Pompeu i els de Cèsar. L’origen d’aquesta insurrecció fou provocada per la mort de Cras, (cònsul romà juntament amb Cèsar i Pompeu) en la guerra contra els parts (53 aC a Carres) i l’estança de Cèsar a les Gàl·lies. Llavors Pompeu, que es quedà a Roma mentre Cèsar era fora, es va fer amb el poder. Tots tres formaven part del triumvirat de la República romana. L’any 52 aC, Pompeu es va proclamar consul sine collega.

  El problema va ser quan Cèsar va tornar a Roma i en trobar-se amb noves lleis, va desobeir-les: la guerra civil havia començat.

  La guerra es va desplaçar a totes les regions romanes: Hispània, Gàl·lia, Grècia, Nord d’Àfrica, Egipte…

  Pompeu es va refugiar a Egipte on va ser assassinat pels propis egipcis. Tanmateix, Cèsar no estava d’acord amb l’assassinat de Pompeu, ja que Pompeu com a ciutadà romà mereixia uns drets encara que fos el seu enemic, així que es presentà allà. A Egipte conegué Cleòpatra i l’acceptà com a reina egípcia. La segona guerra civil va acabar amb la victòria de Juli Cèsar i es va formar un nou triumvirat: Juli Cèsar, Marc Antoni i el que seria el futur emperador romà Octavi August.

  L’any 44 aC Juli Cèsar fou assassinat i llavors esclatà la tercera guerra civil romana (43-42 aC). Aquest conflicte va enfrontar els pro-Juli Cèsar i els assassins d’aquest. També Marc Antoni coneixeria a Cleòpatra, i iniciarien una relació més enllà de l’amistat. Aquest conflicte acaba amb la mort de Cèsar i el suïcidi de Marc Antoni i Cleòpatra. Octavi va guanyar el conflicte i va annexar el territori d’Egipte a Roma i el 27 aC va ser proclamat Imperator Caesar Augustus. Aquest seria l’inici de l’imperi romà.

  Ah, per cert! Com a curiositat haig de dir que una de les escenes de la pel·lícula es va filmar a Almería, a Andalusia; on el meu avi estava fent la mili i juntament a altres joves que també estaven fent la mili els van demanar que apareguessin com a “extres” en aquella escena de Cleòpatra.

 5. Salve!
  Aquest pel·lícula no la coneixia, i encara que he vist altres pel·lícules i documentals sobre Cleopatra que són més actuals, crec que deu de ser una pel·lícula molt bona per veure, i mirant el tràiler, puc veure que està molt ben feta i deu d’haver sigut difícil gravar això. Les vestimentes que porten són increïbles, sempre he penat que les vestimentes que porten en l’antiguitat, sobretot la dels Egipcis, és impressionant.

 6. Retroenllaç: Aracne fila i fila » Blog Archive » Els poetes elegíacs de l’època d’August ja estimaven i seduïen!

 7. Salve!!
  Enhorabona pel treball, crec que està molt bé! Aquesta pel·lícula em va agradar molt quan la vaig veure. Una de les coses que més m’agraden és la decoració i la vestimenta que fan servir els actors per interpretar els seus papers, ja que crec que és impressionant.
  Vale!

 8. Salvee

  El treball m’ ha agradat, crec que han fet un bon treball. No coneixia aquesta pel·licula, però crec que es una molt bona pel·licula per veure, veient el tràiler, es pot veure que esta molt ben feta. Les vestimentes que porten són increïbles, sempre he pensat que les vestimentes que porten en l’antiguitat, sobretot la dels Egipcis, són impressionants.

  Valee!

 9. Bonum diem!

  Aquesta pelicula de Cleopatra mai l’havia vist perquè aquest és una mica antiga, com dels anys 50 o així. Jo he vist una més actual.
  En aquest tipus de peliculas el que més impresiona és la decoració dels llocs, el tipus de roba que porten, i també m’agrada veura la manera de viure que tenien perqè és molt diferent de la que tenim nosaltres.

  Salve!

 10. Salve!
  Cleopatra, va ser va ser l’última reina d’Egipte. Era filla de Cleòpatra V Trifena I i de Ptolemeu XII Auletes, de qui va heretar el tron a l’edat de 17 anys, juntament amb el seu germà Ptolemeu XIII Filopàtor (que tenia tan sols 12 anys), que seria el seu marit, segons el requeriment de les lleis de regnat i successió del moment.
  El nom de Cleopatra el trobem en tots els llocs possibles d’avui dia, aquesta pel·licula mai l’havia escoltada, ja que, tal com han dit a dalt, són dels anys cincuenta, i tant antigues no las hi veig, potser els meus avis l’hagin vist, perquè aquests estils que comporten aquesta pel·licules i ho complementen molt bé.
  Aquesta pel·licula, es veu molt bé ambientada en aquella época i les vestimentes que porten són impressionants, sempre m’he quedat molt impressionada per les vestimentes que porten en l’antiguitat, sobretot la dels Egipcis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *