The Matrix, de Wachowski

foto


FITXA TÈCNICA

Nom original: The Matrix

Directors: Els germans Wachowski

Guionistes: Els germans Wachowski

Any d’estrena: 1999

Durada: 136

Repartiment:  Keanu Reeves,  Laurence Fishburne,  Carrie- Anne Moss,  Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Marcus Chong, Julian Arhanga, Matt Doran, Melinda McClory, Anthony Ray Parker, Paul Goddard, Robert Taylor, David Aston, Marc Aden, Ada Nicodemou, Denni Gordon, Rowan Witt, Eleanor Witt, Janaya Pender, Adryn White, Natalie Tjen,  Bill Young, Jeremy Ball, iona Johnsosn, Harry Lawrence, Steve Dodd, Luke Quinton, Lawrence Woodward, Mihael Butcher, Bernard Ledger, Robert Simper, Chris Scott i Nigel Harbach.

País: Estats Units.

Idioma original: anglès.

Gènere: Trhiller, aventures, acció i ciencia ficció.

ARGUMENT

Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) és un programador informàtic de dia i un intrús amb l’alies de Neo de nit, que passa la seva vida buscant a una persona, Morfeu (Laurence Fishburne), i la resposta a una pregunta: Què és Matrix?

TRAÍLER


CRÍTICA

La pel·lícula dels germans Wachowski incorpora sota un treball tècnic i impressionant ple d’efectes especials, un alt contingut filosòfic que desenvolupa al llarg de l’argument de la pel·lícula.

La trama capta l’atenció de l’espectador des del seu inici i en tot moment ens identifiquem amb el seu protagonisme que gracies a la seva aventura ens descobreix que és matrix seguint el ritme de la trama. Tot i el gran contingut filosòfic la història no deixa de ser particular i plena de relacions on apareixen els sentiments més humans entre els seus protagonistes, com la fe que sent Morfeu cap a Neó o l’amor que senten Triniti i Neó. Aquestes relacions ens aproximen al  protagonista  i ens ajuden a identificar-nos amb ell. La pervivència del món clàssic en la pel·lícula és abundant i constant en el contingut filosòfic que conté Matrix. L’argument principal s’inspira en teories de filòsofs clàssics com per exemple la platònica a través del mite de la caverna; així s’estableix un paral·lelisme entre els homes que viuen tancats a la caverna observant ombres i formes que creuen reals, sense saber com és el món exterior, i els homes que apareixen a la pel·lícula connectats a la realitat virtual de Matrix que tampoc coneixen com és el món actual en el que viuen.

Trobem un referent clàssic, aquest cop directe, en el moment en què Neo visita  l’oracle per trobar respostes; l’oracle li mostra un tauler on apareix una inscripció llatina que diu nosce te ipso (coneix-te a tu mateix). Aquest missatge serà clau al llarg de la trama, doncs Neó s’adonarà que per trobar les respostes que necessita s’haurà de conèixer més a si mateix.

Dani Costa

2n Batx. Llatí

12 comentaris a “The Matrix, de Wachowski

 1. Salveee.

  Es una pel·lícula molt interessant aquesta de Matrix. Es per mi una de les millors pel·licules que n’hi han. Te una ambientació fantàstica i els efectes especials són increibles. Ja no m’enrrecordabe d’aquesta inscripció llatina de
  “nosce te ipso” (coneix-te a tu mateix)

  Un article molt interessant!!!. Felicitats!!!.

  Valeee.

 2. Crec que una vegada hàgiu estudiat Plató a filosofia, podríeu relacionar aquesta pel·lícula amb les seves teories. Us pot ser d’un gran ajut Plató i Matrix.

 3. Χαιρετε!
  És una molt bona pel•lícula per treballar filosofia, precisament ahir en vam parlar a filosofia i com molt bé esmenta el Dani, està molt relacionada amb el mite de la caverna de Plató.

  La matrix és una màquina (ordinador) que entra a la ment de les persones i crea una mena de realitat virtual, aquest factor es pot relacionar amb la idea d’estar empresonat a la caverna mirant les ombres que projecten les figures. A Neo li serà donada la oportunitat de triar entre dues opcions: una és seguir com fins ara, enganyat com la resta de la humanitat (la pastilla blava) i l’altre és despertar, conèixer la veritat i emprendre un viatge del qual no podrà tornar (pastilla blava).
  Aquesta idea reflecteix molt bé la idea d’aquests dos mons que existirien: el món sensible (que seria la il•lusió que provoca al humans la matrix, una còpia d’idees que realment existeixen o van existir) i el món de les idees (el coneixement real, la veritat).
  També es podria fer una relació entre alguns símbols del mite i algunes acciones de la pel•lícula:
  – La tria que fa Neo, escollir la pastilla vermella, seria = a treure’s les cadenes a la caverna. El protagonista renunciarà a tot allò que alguna vegada ha conegut (refutació).
  – La il•lusió que crea la matrix a la humanitat serien les ombres dels objectes que veuen els presoners a la caverna.
  – Comentàvem també que el foc era = a la preparació prèvia al coneixement, abans que la dialèctica. Relaciono el foc amb Morfeu, que serà qui el prepararà pel que vindrà més endavant.

  Com vam dir a classe, pensar en que la trama de la pel•lícula podria ser real et crea moments de desconcert i es podria arribar a dir que de buit.

 4. Salve.

  Jo trobo una relació respecte aquesta pel·lícula i el mite de la caverna, de Plató.
  Crec que és quan al protagonista, en Neo, li ofereixen dues pastilles, una blava i l’altra vermella. Una per arribar a la veritat i l’altra sobre l’opinió, l’aparença de les coses. Ell escull de la veritat.

  Vale.

 5. χαιρε!

  La pel·licula de Matrix té una gran relació amb la filosofia, ja que destaca la polèmica sobre la realitat del món que ens envolta, en concret es fa referència al mite de la caverna de Plató que defensa que vivim en un món irreal creient que és real. La idea d’un món irreal que captat a través dels sentits ens sembla real, ha sigut una idea molt utilitzada per diferents fiolosofs.

 6. Xaipetee!!

  Aquesta pel·lícula anomenada “Matrix” poden trobar alguna relació amb la filosofia, com ara el Mite de la Caverna, que ens explica que tot és aparença i nosaltres pensem que és la realitat, quan això en veritat no és així. Justament l’altre dia a la classe de filosofia ens van encantar un fragment d’aquesta pel·lícula.

 7. Salve!!
  Matrix és una pel.lícula molt épica.Per mi una de les millors pel·lícules que existeixen.Els efectes especials són magnífics.La trama de la pel·lícula és impresionant,no sabia que tenia relació amb la filosofia.

 8. Retroenllaç: En un futur molt i molt llunyà… | El fil del mite grec

 9. Retroenllaç: L’oracle a Matrix | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *