La rosella

Nom científic: Papaver rhoeas.
Família: Papaveràcies.

La rosella és una planta herbàcia anual que s’escampa pels camps de cereals. Arriba a fer uns 50 cm d’altura. La tija és dreta, ramificada, peluda i aspra.
Les fulles són de color verd fosc; tenen el marge dentat o amb lòbuls poc profunds.
En trencar-se la tija deixa anar un suc lletós blanc.

Floreix durant els mesos de març – juny.
Les flors són vermelles.

Tenen dos sèpals que cauen en obrir-se la flor, quatre pètals que es desprenen fàcilment, molts estams i un ovari força gran.

El fruit és una càpsula que conté les llavors; aquestes són molt petites i s’escapen quan el fruit s’asseca i deixa petites obertures.

Es reprodueix per llavors.
És una planta que s’adapta molt bé als sòls cultivats de secà i als marges dels camins i carreteres.

És una planta invasora dels cultius de cereals: per aquesta raó ha estat tractada molt sovint amb herbicides per eliminar-la dels conreus.
En canvi la rosella ha estat sempre molt apreciada com a element característic del paisatge i ha estat molt pintada, sobretot pels pintors impressionistes.
Popularment se l’anomena amb molts noms com: ruella, puput, badabadoc, pipiripip, quiquiriquic, …

Qui no ha estat nen i ha obert algun cop una rosella amb els dits?

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en herbes, plantes, rosella. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *