La maduixera

Nom científic: Fragaria vesca.
Família: Rosàcies.

La maduixera és una planta perennifòlia que fa uns 10-30 cm d’alçada.
Les fulles, llargament peciolades, surten de la base de la planta i tenen 3 folíols un xic pilosos, de forma ovada amb el marge dentat.

Floreix durant els mesos de maig i juny.
La flor creix a l’extrem d’una tija florífera, fa 1-1’8 cm de diàmetre, té 5 sèpals verds, 5 pètals de color blanc i els estams grocs.

El fruit (maduixa) de fet és una agrupació de petits fruits reunits en un receptacle carnós i sucós.
És de color vermell i fa bona olor.
És molt apreciat pel seu bon gust.

El rizoma produeix tiges aèries (estolons) que arrelen i s’escampen.
Viu en zones humides (clarianes del bosc, marges) de la muntanya mitjana i l’alta muntanya.
De les maduixes se’n fan melmelades i també s’utilitzen per guarnir pastissos.
Les plantes cultivades fan maduixes més grans que les maduixeres salvatges.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en herbes, maduixera, plantes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *