Haikus a 4t d’ESO

La passada setmana, alguns dels alumnes de 4t d’ESO van fer un experiment de creació literària tot treballant el haiku a classe.

Aquests petits poemes són una adaptació d’una composició tradicional japonesa del mateix nom. Els haikus originals s’inspiraven en l’observació de la natura i miraven de crear un contrast contundent entre dues imatges. Un altre requisit del haiku tradicional el constituïa la presència del kigo, una referència estacional que, en la literatura japonesa tradicional, s’extreia d’un repertori estereotipat.

En la seva adaptació catalana, els haikus consten de tres versos de cinc, set i cinc síl·labes respectivament i sovint passen per alt els requeriments de la seva versió tradicional. A classe, però, en vam voler recuperar l’essència tot mirant-nos unes fotografies de tardor: heus aquí el resultat.

 la fageda a la tardor 3

A la tardor tot                                                                                                                         és tan ple de molts colors                                                                                                  amb diferents tons.                                                                                                                                      N. C. C.

bales de palla a la tardor

La foscor dels núvols                                                                                                               és com la tristesa humana.                                                                                                       el blat està sec.                                                                                                                                      J. M. P.

tardor a la platja

L’octubre. La platja                                                                                                            plora tota trista i sola.                                                                                                           Ja no fa calor.                                                                                                                                     L. M. A.

Tardor amb llac

Hi ha un gran llac,                                                                                                           arbres de tots els colors.                                                                                                      Ja vé la tardor.                                                                                                                                     A. A. G.

raïm a punt per veremar

A l’octubre aquest                                                                                                             color és meravellós,                                                                                                          fresc i deliciós.                                                                                                                                     R. B. R.

magrana reventada

A la tardor mor                                                                                                                        la naturalesa amb                                                                                                                 un amor vermell.                                                                                                                                     S. V. M.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *