Llegir en família

Molts pares i mares són conscients que el gust per la lectura és un dels hàbits més positius que podem transmetre als nostres fills, perquè els nens lectors acostumen a ser més bons estudiants i, especialment, perquè sabem que la lectura els proporcionarà moltes hores de companyia i de satisfacció al llarg de les seves vides. Però … com podem fer fills lectors? No hi ha cap mètode infal·lible, però sí alguns consells útils.

Valorem el fet de llegir

Difícilment fomentarem, en una altra persona, el gust per la lectura si nosaltres no la valorem. Aconseguir que els nostres fills estimen la lectura és un procés llarg que requereix constància. És una pluja fina que poc a poc acaba mullant-nos i ho aconseguirem més fàcilment si tenim clar que llegir és un costum gratificant.

Hem de promoure la lectura abans de saber llegir. Els llibres infantils il·lustrats seran els nostres millors aliats. Agafem l’hàbit de llegir-los una història, si pot ser, cada dia. No cal deixar-ho per a abans de dormir; si creem el clima adequat, qualsevol moment és ideal.

Però, també hem de predicar amb l’exemple: si ens troben sovint amb un llibre a la mà, millor. Han de comprovar que els llibres (els diaris o les revistes) ens agraden perquè ens proporcionen informació útil sobre moltes qüestions i perquè, quan llegim, ho passem bé, ens evadim.

El llibre, un objecte quotidià

Els llibres han d’estar presents físicament a casa, han de ser un element habitual. Un llibre no és un objecte sagrat: permetem que els xiquets els toquen, que hi juguen i que els tinguin prop per a obrir-los sempre que vulguem A més, els llibres són un tema de conversa excel·lent. La publicació d’una novetat, la ressenya d’un diari, el comentari d’un escriptor a la televisió, l’adaptació d’una novel·la al cinema… Qualsevol excusa pot ser bona per a parlar de lectures amb els nostres fills més majors.

Llegim amb ells

Interessem-nos per les lectures que els recomanen a classe i amb naturalitat –sense “interrogatoris”!- demanem-los que ens expliquen el que llegeixen. Podem llegir el mateix que ells i, més tard, comentar-ho, però ho farem sempre sense exigències: la lectura es suggereix, no s’imposa. Si volem que els agradi, hem de crear les condicions adequades: habiliteu un espai de la casa on hi hagi prou tranquil·litat i la llum idònia. Allí podreu coincidir quan disposeu de temps lliure per a compartir conversa i lletra.

Els llibres són una via de diversió i d’entreteniment. Igual que fem amb els joguets, regalem-ne als fills quan tinguem ocasió i tractem que en demanen més. Amb l’excusa del “dies assenyalats”, el nen anirà formant la seva “mini biblioteca” particular.

El llibre és una festa

Qualsevol activitat lúdica al voltant del llibre en l’àmbit familiar serà molt positiva. Sobretot, si els infants ho passen bé. L’escriptura i la lectura són processos que es complementen perfectament. Alimentem la seva vocació d’escriptor i … qui sap!La lectura, a més, és una excusa per a moltes activitats socials. Acompanyem als nostres fills on hi hagi activitat literària; fires del llibre, setmanes culturals, llibreries, etc. Interessem-nos pels seus gustos lectors i satisfem-los sempre que sigui possible. Llegir no és car: les biblioteques públiques estan obertes a tots. I vigilem a distància perquè no perden les ganes! L’adolescència és una etapa conflictiva amb el propi jo.

llelgir-en-familia.jpg

Un comentari

  • Es molt important l´associació mental que fem de petits en el nostre cervell. Hi han dues possibilitats:
    a) Llegir= a cosa pesada, que no entenc,avurrida,he de fer treballs,…

    b) Llegir igual a una cosa sorprenent,meravellosa, que m´atrapa, que em deixa un bon record, que em fa recomanar el que he llegit a d´altres,una forma de disfrutar (Dic una, no la única),llegir no pot passar de moda,etc…

    Cal felicitar al Sr.Josep Vendrell per tota la feina que ha fet en aquest blog per difondre el goig de llegir i crèixer. Perquè aquestes dues coses, en un bon llibre són inseparables.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

 
Go to Top