Llibres d’Imaginació

CLÀSSICS DE LA LITERATURA JUVENIL

 

 

1. OLIVERT TWIST  de  Charles Dickens

Oliver Twist neix en unes condicions deplorables. La seva mare mort en el part i ell és enviat a un orfanat, on el criaran. Aviat va trobar  un treball humil en una funerària, llavors, decideix marxar a Londres, on observa la delinqüència, la brutícia, la pobresa, la prostitució, el crim i la marginalitat que caracteritzen aquella ciutat. Tot això el va decepcionar d’allò més, ja que li havien dit tot de coses bones sobre la ciutat londinenca.

 

 

2. PETER PAN de J.M. Barrie

 Peter Pan és la meravellosa història del nen que no creix, i de la Wendy, i de com ella i en John i en Michael aprenen a volar, i de com se’n van a la terra de Mai-mes, i de com s’enfronten als terribles pirates i al seu capità James Hook, a qui Peter Pan talla el braç i el dóna a un cocodril, i de com el capità Hook odia Peter Pan i el persegueix.

 

3. EL VIOLÍ D’AUSCHWITZ de Maria Àngels Anglada

Explica la vida d’un violinista jueu al camp de concentració nazi d’Auschwitz, i ens parla de les seves condicions precàries de vida, fins que un dia en un dels concerts que celebraven els caps dels diferents camps, i en el que el Daniel, el protagonista, va assistir, un dels violins sonava malament, i quan els caps ja volien matar al violinista per que deien que feia sonar malament l’instrument, el Daniel digué que el problema no era el violinista, sinó una petita esquerda a la part inferior del violí, fou aleshores quan el “Capo” s’adonà que el Daniel era un violinista que n’entenia molt de violins i l’obligaren a construir un violí que tingués un so perfecte (com un Stradivarius, digué el Capo) però ell no es pot imaginar el càstig que l’espera si no compleix bé l’encàrrec que li han obligat a fer.

 

4. ALÍCIA AL PAÍS DE LES MERAVELLES de  Lewis Carroll

A la tardor de 1865 es va publicar el relat Alícia al país de les meravelles. Des del primer moment, es va convertir en un dels llibres més llegits del món. Lewis Carroll ens convida a viatjar de la mà duna nena, l’ Alícia,  un món inquietant i seductor. En aquest lloc màgic, tot és possible, i res no és com  s’espera que sigui. En el seu viatge imaginari, l’ Alícia coneixerà estranyes criatures que posaran a prova els seus sentiments i la seva curiositat: un Conill Blanc que consulta l’ hora, un Gat que somriu, una Reina de Cors cruel…

5. 2001, UNA ODISSEA A LÈSPAI de Arthur C. Clarke

Un impactant viatge interestelas buscant l’evidència que l’ésser humà no està sol en el cosmos. Una expedició al confins de l’univers i al de l’anima, en la que passat / present / futur mantenen una enigmática relació.

 

 6. MARCOVALDO de Italo Calvino

´Marcovaldo té vint relatsi cada un es dedica a una estació. El protagonista farà un viatge des de l’asfalt d ela ciutat i buscant la natura, però la natura que trobarà será tan bonica i fantástica come ll esperaba?

7. EL MÀGIC D’OZ de L. Frank Baum

El màgic d’Oz. Dorothy, el Llenyataire de Llauna, l’Espantaocells i el Lleó Poruc s’encaminen cap a la ciutat de les Maragdes, per mirar de trobar solució als seus problemes. Allà, figura que el màgic d’Oz els ho ha de resoldre tot. Mentrestant, pel camí, ensopegaran amb tota mena de gent i tot tipus d’aventures.

8. EL COR DE LES TENEBRES de Joseph Conrad

Testimoni de l’activitat colonial, que Conrad descriu com “la més vil lluita pel pillatge que mai hagi desfigurat la història de la consciència humana”, l’aventura de Marlow l’envolta en un replantejament crucial dels seus valors. Amb un gran domini de l’art narratiu, l’autor transmet al lector el profund misteri de la veritat en aquesta extraordinària exploració de la brutalitat i la desesperació humanes.

 

9. FAHRENHEIT 451  de Ray Bradbury

Guy Montag és un cremador de llibres, en una societat on llegir és delicte perquè incita a pensar i qüestionar el poder, en comptes d’abandonar-se a l’hedonisme imperant recomanat pel govern. La trobada amb una dona fa que el protagonista entri en crisi i es qüestioni la seva feina. Llavors entra en contacte amb un grup dissident que memoritza els llibres perquè no es perdi el seu missatge. La seva cap l’adverteix i intenta justificar la censura, segons ella adoptada lliurement pels ciutadans per tal de ser feliços i no amoïnar-se amb lectures pertorbadores. El govern el persegueix i ataca la ciutat amb bombes i controls policials, però els homes lliures escapen al camp i es transmeten la literatura oralment esperant el moment en què la societat permetrà de nou el retorn de la cultura.

10. LA REBEL·LIÓ DELS ANIMALS de George Orwuell

La rebel·lió dels animals, un dels clàssics més importants de la literatura universal, és una faula senzilla i tràgica que relata la rebel·lió dels animals del mas dels Jones contra els seus amos. És la història”duna revolució que va acabar malament i de les excel·lents excuses que es van anar inventant pas a pas per jsutif icar la perversió de la doctrina original”, tal i com va escriure Orwell a la solapa de la primera edició del llibre, el 1945. Concebuda com una sàtira de lestalinisme, el caràcter universal del seu missatge fa daquesta obra mestra una anàlisi extraordinària de la corrupció que engendra el poder i una crítica del totalitarisme.

11. LA VOLTA AL MÓN EN VUITANTA DIES de Jules Verne

Phileas Fogg, un taciturn i ric londinenc, aposta amb els contertulis del Reform Club que es pot fer la volta al món en 80 dies. El dia que marxa coincideix amb un fabulós robatori del Banc d’Anglaterra. La policia de Scotland Yard sospita de Fogg i envia un inspector darrere seu i el seu majordom, Passepartout. Després de viure unes quantes peripècies, les aventures que viuran aquests personatges acabaran quan arribaran a Londres, un dia després de la data marcada com a límit… o no.

 

12. MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN de Manuel de Pedrolo

Mecanoscrit del segon orígen és una novel·la composta de cinc capítols anomenats Quaderns, d’una extensió molt semblant (trenta pàgines cadascun) i de tres pàgines finals, on el lector pot completar el veritable sentit de l’obra. Els protagonistes de l’obra, l’Alba i en Didac, viuen un seguit d’aventures en un món pràcticament destruït. Són ells, els precursos de la civilització actual?

13. EL NOI DEL PIJAMA DE RATLLES  de  John Boyne

Berlín 1942. La guerra no afecta gaire la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l’elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família en una &a grave;rea rural mig deserta i molt depriment. Bruno s’avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s’alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l’altra banda del filferro espinós, Bruno ni tan sol no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa a la vida de Schmuel fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l’altre costat de la tanca.

14. MATILDA  de Roald Dahl

Matilda és una  lectora empedernida que té només cins anys. Sensible i intel·ligent, tots l’admiren ,enys la seva propia familia que la consideren una inútil. A més, té poders extranys i meravellosos.

15. EL DIARI SECRET D’ADRIAN  MOLE de Sue Townsend

A l’Adrian les coses no li van gaire bé: la seva mare no està per ell, el seu pare no l’entén, els amics s’aprofiten de la seva bona fe i, per postres, no té sort amb les noies. Potser és per això que cada dia escriu, en un diari secret, tot el que li passa i com se sent. El diari secret d&rs ..

16.  ALOMA de Mercè Rodoreda

Aloma és una noia orfe que viu amb el seu germà Joan, la seva cunyada Anna i el seu nebot Daniel a la casa on va néixer, situada al barri de Sant Gervasi de Barcelona. No tenen gaires diners, i els pocs estalvis que tenien el varen gastar, la seva última esperança és l’arribada del germà gran de l’Anna, en Robert, qui vé d’Amèrica i el Joan vol emparellar-lo amb la inofensiva Aloma, sense demanar la seva opinió. L’Aloma no vol casar-se amb ningú, i si es casés mai, ell hauria d’ésser algú que l’ estimés de debò i sabés què vol en cada moment.

 

18. De mica en mica s’omple la pica. Jaume Fuster

A De mica en mica s’omple la pica descobrireu un protagonista una mica desvergonyit, una rossa de «pel·lícula», uns peixos grossos que se la saben molt llarga, uns pinxos de barris baixos, uns quants cadàvers, molts diners pel mig, i acció, sobretot, molta acció. També podeu fer un recorregut turístic per diverses ciutats d’Europa o, si ho preferiu, visitar els indrets més emblemàtics de Barcelona, tot, és clar, de la mà del protagonista, l’Enric Vical, «un brètol capaç de tot per una mica de calés», que intenta, sigui com sigui, que la bòfia no li carregui els morts.

 

 19., El món de Sofia .Jostein Gaarder

 

Alberto Knox és un misteriós i extraordinari professor de filosofia que explica a Sofia Amundsen, una nena de quinze anys, la vida i l’obra dels grans pensadors de la història. Des dels presocràtics fins a Sartre, passant per Plató, Aristòtil, Jesús, sant Agustí, Galileu, Descartes, Hume, la Il·lu stració, Kant, el Romanticisme, Hegel, Marx, Darwin o Freud, tots participaran del viatge que emprendrà Sofia pel món de les idees. Però El món de Sofia no és només aquest viatge fascinant, és també una novel·la excepcional i originalíssima, amb un desenllaç imprevisible, que s’ha convertit en un clàssic per a tots els públics.

 

 20. Fanny.Carles Soldevila,

 

Fanny és una de les obres integrants de la trilogia que es completa amb les novel·les Valentina i Eva. Fanny, el personatge central de la novel·la és una noia jove, de classe benestant que soltera, decideix perdre la virginitat. Treballarà com a corista, al Paral·lel dels anys vint, per a mantenir el seu amant. Farà aquesta feina amb tota la dignitat del món, perquè és una feina digna no en té cap altra. Les seves ambicions, l’evolució ascendent de la seva carrera, les relacions amb la seva mare i la seva vida sentimental, seran el fil conductor de l’obra. El personatge de Fanny és tractat com a una figura simbòlica, representant la dona moderna en contrast amb la seva mare, representant d’una època que ja va passant a la història. La novel·la és escrita en la forma de monòleg interior, és a dir, la reproducció dels pensaments de la protagonista, que se suposa que ella es fa en veu baixa, amb els diàlegs pertinents quan cal i quan ella està dialogant amb altres personatges

 

 21. La guerra de Troia. Robert Graves,

 

La guerra de Troia és la recreació d’un dels fets més essencials per a la comprensió del món clàssic i de la literatura èpica. En paraules de l’autor, és «el primer intent modern d’explicar tota la història de Troia, des de la fundació de la ciutat fins al retorn dels grecs victoriosos en un llibre breu». Una petita obra mestra que va més enllà de la simple exposició dels fets, destinada a convertir-se en un clàssic on història i llegenda s’entrelliguen, amb una prosa deliciosa, de la mà d’un dels més grans coneixedors del món clàssic.

 

22. Capitans intrèpids . Rudyard Kipling,

Capitans intrèpids és una novel-la d’iniciació i d’aprenentatge. Els “capitans intrèpids” són els mariners de Nova Anglaterra que segueixen les rutes dels grans bancs de pesca a l’altura a Terranova.

 

 

23. El nebot del mag (Cròniques de Nàrnia, )1.C. S. Lewis,.

 

Dos amigos, víctimas del poder de unos anillos mágicos, son arrojados a otro mundo en el que una malvada hechicera intenta convertirlos en sus esclavos. Pero entonces aparece Aslan y crea Narnia, un mundo poblado por seres mitológicos, animales parlantes y brujas malvadas. Las Crónicas de Narnia es un clásico de la literatu ra infantil.

24. Històries de la mà Esquerra . Jesús Moncada,

Amb aquest llibre Moncada inicia el que serà l’eix de tota la seva producció narrativa: la recreació del seu poble natal, Mequinensa, abans que fos inundat pel pantà de Riba-roja. Els relats se situen temporalment en diverses etapes del segle XX, bàsicament en els temps de la Segona República i el franq uisme. La crítica ha assenyalat que el que fa Moncada en aquesta obra -i en la resta de la seua producció- és un intent de recuperació d’un món perdut, la Mequinensa de la seva infantesa i joventut, irremeiablement destruïda per la construcció del pantà i, més abstractament, per l’arribada del món modern. També s’ha destacat amb freqüència la influència de la poètica de Pere Calders en aquests contes, sobretot a propòsit de la introducció d’elements fantàstics o sobrenaturals que s’inserien amb naturalitat dins la realitat quotidiana -una mena de realisme màgic.

 

25., Invasió subtil i altres contes Pere Calders

 

En aquest recull de contes, Calders sendinsa en les formes literries avantguardistes alhora que es fa patent la seva coneixença de la millor tradició de contistes del país. Satiritza lobcecació i la manca dimaginació de lindividu, i posa de manifest labsurd dels comportaments humans. Lhumor inteláligent – unes vegades indul gent i daltres corrosiu-, lambiguïtat, la subtil ironia i un domini evident de les formes expressives són trets característics dels contes de Pere Calders.  26. Edgar Allan Poe, Contes de por

 

27. Contes escrits a màquina.Gianni Rodari,

 

Gianni Rodari (Omegna, Llombardia, 1920 -Roma, 1980). Escriptor, periodista i pedagog, fou cronista de “L’Unità” des de 1947, i el 1950 funda i dirigeix “Pionere”, el primer setmanari italià per a nens d’inspiració democràtica. De 1968 a 1977 dirigeix així mateix “Il giornale dei genitori”. Des de la pu blicació del seu primer volum per a nens II libro delle filastrocche (1950), tota la seva obra – contes, novel.les, poemes- representa un gir renovador en la literatura infantil cosa que el va fer mereixedor del premi “Andersen” (el Nobel de la literatura infantil i juvenil). Com a pedagog, va portar a terme una activitat incansable, sempre al servei de la renovació educativa. L’avui ja cèlebre Gramàtica de la fantasia és el principal exponent de les seves idees en aquest camp: aquest llibre s’ha convertit amb el temps en text de referència obligada per a professionals de l’ensenyament de la llengua i de la lectura. Contes escrits a màquina, no sols fan riure, i molt, sinó que estimulen la imaginació del lector. Què passaria si els extraterrestres arribessin a Pisa a fi de robar la torre inclinada? Què passaria si un cocodril es presentés en un concurs radiofònic? Què passaria si, per afrontar l’enfonsament de Venècia, un home es convertís en peix? Què passaria si el president de la república de Venus es -Un clàssic de la literatura juvenil. -Una lectura entretinguda i amb molt humor. -Amb capçaleres en blanc i negre a cada capítol.

 

28. El vigilant en el camp de sègol. J. D. Salinger,

 

Els dos llargs dies que Holden Cauldfield, el jove protagonista, passa a Nova York són la seva fugida personal. Fuig del món dels adults, un món que rebutja, intentant protegir la seva infantesa, un territori pur que ja no és el seu. Holden Cauldfield sap que s’està fent gran i que no pot deturar aquest procés natura l; es rebel·la i, volent actuar contra l’inevitable pas del temps, el noi opta per un camí incert i de difícil tornada…Amb El vigilant en el camp de sègol, J. D. Salinger va escriure la que ha estat considerada la gran novel·la americana. Certament, aquest és un títol ja clàssic de la literatura nord-americana i, de fet, de la literatura occidental contemporània.

 

29. L’illa del tresor . Robert Louis Stevenson,

L’illa del tresor narra les aventures de Jim en la seva expedició per la recerca d’un tresor en un vaixell l’Hispaniola governat per pirates, entre els quals destaca John Silver

30. Retrat d’un assassí d’ocells  Emili Teixidor,

 

Dos cossos al bosc, una mà enterrada entre flors i la llegenda d’un home bàrbarament mutilat… Emili Teixidor ressegueix el fil fragmentari del record fins a construir un incisiu calidoscopi de la vida d’un petit poble durant la postguerra. El mateix món que anys més tard inspiraria la novel·la Pa negre.

 

31. Les aventures de Tom Sawyer Mark Twain,

 

Les aventures de Tom Sawyer és una de les més grans novel·les per a adolescents que s’han escrit mai. Tota la vida dels pobles de la riba del Mississipí hi és mostrada a través de la narració dels jocs, les preocupacions, les activitats i les relacions d’un parell de personatges que han esdevingut veritables cl& agrave;ssics de la novel·la d’aventures: Tom Sawyer i Huck Finn.

 

32. L’amic retrobat. Fred Uhlman,

 

Larribada de Hitler alpoder el 1933 posa punt final a lamistat de dos companys descola. Un dells és jueu, laltre és membre duna de les famílies més aristocrtiques de Subia. Al llarg dun any ho havien compartit tot, per arriba un moment en qu les seves diferncies esdevenen insalvables. El jueu deixar Alemanya per anar-sen aAmrica i oblidar all el seu país nadiu i el seu gran amic. Trenta anys després, sense esperar-sho, el retrobar novament.

 

33. La màquina del temps H. G. Wells,

La mquina del temps, la primera novel·la d’xit de H.G. Wells narra la fantstica histria del Viatger del Temps, l’home que sabia que el temps no era sinó una mena d’espai i que va crear una mquina per viatjar en qualsevol direcció de l’espai-temps. Aquesta petita obra mestra, com la va qualificar J.B. Priestley, descriu un viatge apassionant a l’pbea més desconeguda de l’home-, el futur remot, on habiten els Elois i els Morlocks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els llibres de la biblioteca estan ordenats segons la classificació universal en llibres de  Coneixement i llibres d’Imaginació.

class-univers-1.JPG

La classificació dels llibres de Coneixements la podeu veure més especificada a la Pàgina : Què és una Biblioteca?

Els llibres d’Imaginació

Estan classificats per signatures: Una lletra o lletra i nombre, les tres primeres lletres del cognom de l’autor i per gomets de diferents colors:

I:  Educació Infantil  (gomet blau cel)

I 1: Cicle Inicial de Primària (gomet blau fort)

I 2: Cicle Mitjà de Primària (gomet vermell)

I 3: Cicle Superior de Primària (gomet verd)

JN: novela jovenil (Cercle groc)

N: Novela adults

llibres-imag.JPG

CATALOGACIÓA data de 29 de gener de 2008, a la nostra Biblioteca, ja tenim quasi 800 Llibres d’Imaginació catalogats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

 
Go to Top