El  dimarts dia 20 de gener es va fer al menjador de l’escola la primera cata de vins organitzada per l’Escola i l’AMPA.

Ens van donar a conèixer els passos a seguir per dur a terme una correcta degustació i  14 persones en va gaudir i, pels que s’ho van perdre, en farem un petit resum:

L’operació de degustar un vi es divideix en tres fases:

FASE VISUAL

Agafem la copa per la base i fem un examen ràpid del color, la nitidesa, la brillantor…

Primer ens mirarem la superfície del líquid, que cal que sigui neta, brillant i donar sensació de vivesa. Després alçarem la copa fins al nivell dels ulls, per poder apreciar la coloració lateral, la nitidesa, la transparència, la fluïdesa, la consistència o viscositat i l’efervescència.

FASE OLFACTIVA

Movem la copa per facilitar l’alliberament de substàncies aromàtiques poc volàtils (són olors més denses).

Sense moure la copa ensumem amb vigor per aspirar els aromes més delicats. En aquesta fase també es fan servir un vocabulari específic per determinar els aromes que es classifiquen en diferents grups: Florals, fruitoses, confitures, vegetals, arbusts i plantes,químiques, especiades, animals, balsàmiques, empireumàtiques, fustoses…

FASE GUSTATIVA

A la llengua hi tenim una sèrie de papil·les gustatives que ens permeten reconèixer els gusts. A la punta reconeixem el dolç, al mig el salat, als costats els àcids i al final els amargs. Però els gusts no són percebuts si no hi ha una dissolució prèvia amb la saliva.

Després de veure’ns el vi, aquest encara pot donar-nos sensacions aromàtiques i gustoses. En un interval de temps que oscil·la entre tres i quinze segons, hi ha la persistència gustosa i aromàtica.

Els vins joves (blancs lleugers, rosats i negres) han de deixar la boca perfumada i lleugerament excitada, per la frescor de l’acidesa, que perdura en la fase del final de boca, i que mai ha de donar un desequilibri.

Els vins negres, sobretot els de criança, han de tenir gustos variats, complexes, donats per la barreja de substàncies pròpies del vi i les

El  dimarts dia 20 de gener es va fer al menjador de l’escola la primera cata de vins organitzada per l’Escola i l’AMPA.

Ens van donar a conèixer els passos a seguir per dur a terme una correcta degustació i  14 persones en va gaudir i, pels que s’ho van perdre, en farem un petit resum:

L’operació de degustar un vi es divideix en tres fases:

FASE VISUAL

Agafem la copa per la base i fem un examen ràpid del color, la nitidesa, la brillantor…

Primer ens mirarem la superfície del líquid, que cal que sigui neta, brillant i donar sensació de vivesa. Després alçarem la copa fins al nivell dels ulls, per poder apreciar la coloració lateral, la nitidesa, la transparència, la fluïdesa, la consistència o viscositat i l’efervescència.

FASE OLFACTIVA

Movem la copa per facilitar l’alliberament de substàncies aromàtiques poc volàtils (són olors més denses).

Sense moure la copa ensumem amb vigor per aspirar els aromes més delicats. En aquesta fase també es fan servir un vocabulari específic per determinar els aromes que es classifiquen en diferents grups: Florals, fruitoses, confitures, vegetals, arbusts i plantes,químiques, especiades, animals, balsàmiques, empireumàtiques, fustoses…

FASE GUSTATIVA

A la llengua hi tenim una sèrie de papil·les gustatives que ens permeten reconèixer els gusts. A la punta reconeixem el dolç, al mig el salat, als costats els àcids i al final els amargs. Però els gusts no són percebuts si no hi ha una dissolució prèvia amb la saliva.

Després de veure’ns el vi, aquest encara pot donar-nos sensacions aromàtiques i gustoses. En un interval de temps que oscil·la entre tres i quinze segons, hi ha la persistència gustosa i aromàtica.

Els vins joves (blancs lleugers, rosats i negres) han de deixar la boca perfumada i lleugerament excitada, per la frescor de l’acidesa, que perdura en la fase del final de boca, i que mai ha de donar un desequilibri.

Els vins negres, sobretot els de criança, han de tenir gustos variats, complexes, donats per la barreja de substàncies pròpies del vi i les aportades per la fusta.

wine2.gifHa arribat el moment de tastar el vi/cava.

Agafem una petita quantitat vigilant de no empassar-nos-el de seguida.

En el moment de servir-nos no se sap el vi que és per poder fer la cata com cal!

1ª cata: Vam notar que era un cava, no un xampany, i alguns van dir que era sec i bo, després ens van dir que era el Plus Ultra (brut natura) de Codorniu.

2ª cata: Un vi blanc amb aromes de codonyat era El Vinya 27 de Raïmat 2007.

3ª cata: Un altre blanc amb sabor a poma i fusta: El Raïmat Abadia 2007 (Blanc de blancs) amb sis mesos en barrica (el sabor a fusta!).

4ª cata: Un vi jove sec amb gust de cirera, el Nuviana 2007

5ªcata: Un altre negre amb sabor a regalèssia, el Legaris 2005, un Ribera de Duero.

Per acabar vam catar el millor, amb aromes i gust de gerd, mores i poma Golden, un Vinya Pomal (Reserva 1998).

Tothom va participar amb molt d’entusiasme i bon humor (sobretot al final, és comprensible) i per acabar la festa el Gran Xef de l’Escola ens va delectar amb unes “exquetitesses” que tots vam lloar, felicitar i com no, degustar acompanyat del Vinya Pomal 98.

Tots vam sortir molt satisfets, i amb ganes de repetir-ho!

Aquestes ratlles voldrien ser una  revindicació per demanar més assistència als actes que organitza l’Escola i l’AMPA.  Ho fem amb molta il·lusió i al veure poques persones a les conferències i altres actes, ens sentim un xic defraudats!