La capsa de les emocions

La capsa de les emocions

dibuix.JPG

Hola amics/gues,

Us presento una nova activitat que possiblement algun/a de vosaltres ja porta a la pràctica. Nosaltres, al centre on treballo, l’anomenem “La capsa de les emocions” i “Dir el que sento”.

La capsa és real i pot ser fabricada de manera artesanal, segons la capacitat i imaginació personal de cadascú/na i/o dels infants.

La intenció és la de col·locar la capsa en un lloc de la classe i cadascú/na pot fer la seva aportació escrita en un paper que col.loca dins la capsa. Pot o no tenir el nom de la persona que l’ha escrit, segons si volen mantenir anonimat o no. Quan hi ha algunes aportacions, i dins l’espai que es pacti a la classe, es llegeixen les aportacions i es comenten entre tots els alumnes.

L’objectiu general d’aquesta activitat és el de poder comunicar sentiments i emocions en moments concrets. Dir el que sentim amb permís. Alhora, hi ha altres continguts emocionals que igualment es treballen com ara, compartir sentiments, posar nom a les emocions, prendre consciència que es pot parlar de les emocions perquè no són una prohibició, diferenciar entre emocions positives i negatives,…

Cal tenir present i és molt important, que no es valori mai la persona que ha escrit el missatge sinó el contingut del missatge en sí.

També hi ha algunes normes per a fer aquesta activitat . Les apunto a continuació:

  • Mantenir el respecte de les emocions dels missatges dels altres.
  • Respectar l’anonimat.
  • La lectura es fa dins l’espai de Competència social.

Us apunto a continuació l’avaluació que ha fet una de les mestres que fa aquesta activitat:

Els nois i noies comentaven al principi que els feia vergonya escriure sobre les seves emocions. Amb el temps i a mida que es va treballant amb la capsa es van fent conscients i perden la vergonya”
“Segons els moments es tracten temes diversos, l’enamorament, les baralles, l’estimació,…”

M. Teresa Abellan Pérez

Quant a M. Teresa Abellan Pérez

Sóc mare, mestra d'educació especial, psicopedagoga i formadora en educació emocional; per mestres, infants i famílies. Des de fa molt de temps m'entusiasma, investigo i aprenc sobre temes socioemocionals. Crec imprescindible treballar l'educació emocional per a formar persones humanes, íntegres i amb habilitats socials suficients per afrontar els reptes socials i viure una vida plena. La meva altra gran afició: córrer i caminar per la muntanya.
Aquest article ha estat publicat en 4. PRIMÀRIA, La capsa de les emocions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *