Llibres

Aquesta selecció (que anirà augmentant) només vol ser un llistat de suggerències per gaudir de la lectura. Ànims! Els llibres apareixen ordenats alfabèticament segons el primer cognom de l’autor.

Martes con mi viejo profesor, d’en Mitch Albom: en Morrie Schwartz és un vell professor greument malalt, a qui li queda poc temps de vida. En Mitch Albom va ser alumne seu i el va a visitar quan se n’assabenta de la seva malaltia. Quina és la seva sorpresa quan descobreix que el vell professor continua sent un home desitjós d’ensenyar. El llibre transcorre entre reflexions dels dos personatges sobre temes diversos: els valors, la família, els diners, l’amor i, és clar, la mort.

El origen, d’en Thomas Bernhard: obra que forma part de la genial pentautobiografia de l’autor. Els altres títols de la mateixa són: El sótano, El aliento, El frío i Un niño. Gaudiràs plenament de la lectura d’aquests llibres, i no et deixaran indiferent.

El consol de la filosofia, d’Alain de Botton: l’autor ens proposa buscar consol en els textos filosòfics a sis “mals” que pot patir l’individu: la manca de popularitat, la manca de diners, la frustració, la incapacitat, els mals d’amor i les dificultats.

L’estranger d’Albert Camus: publicat al 1942, representa una descripció de la falta de valors del món contemporani, tot pensant en una possible humanitat. Una sèrie de circumstàncies atzaroses porten al protagonista del llibre a cometre un crim.

Sapiens, d’en Josep Corbella i altres: llibre estructurat en base a preguntes i respostes que fan referència a la història de l’evolució dels primers homínids, fa uns 4 milions d’anys, passant per l’aparició de l’Homo Sapiens Sapiens, i acabant en una aproximació al futur de l’ésser humà.

La vida nova, d’en Dante: conjunt de cançons i sonets que tenen per tema l’amor de l’autor per Beatriz, ornat amb els sentiments i les emocions que els van motivar.

El tío Petros y la conjetura de Goldbach, d’Apostolos Doxiadis: novel·la de contingut matemàtic que gira al voltant de les converses de Petros, un professor de matemàtiques important que s’ha passat la seva vida intentat resoldre la conjectura de Goldbahc, i el seu nebot. Interessant l’esforç de l’ésser humà per arribar a conèixer l’impossible.

El diablo de los números, d’en Hans Magnus Enzensberger: a través dels somnis del protagonista, en Robert, ens endinsarem en les matemàtiques, però no des de la por, sinó des de la fascinació. Una altra forma d’entendre aquesta ciència i fer-la més engrescadora.

Elogi de la bogeria, d’Erasmo: aquesta obra va representar a l’època -començaments del segle XV- tota una provocació, alhora que va intentar difondre les idees humanistes de l’època, sobretot les que anaven en contra dels poderosos i de les jerarquies de l’església.

La interpretació dels somnis, d’en Sigmund Freud: obra clàssica de la psicoanàlisi, on Freud ens parla de la importància del somnis per comprendre la personalitat de l’individu i dels seus significats. Interessant i amena per la gran quantitat d’exemples que conté.

El misteri del solitari, d’en Jostein Gaarder: un repàs a través de la imaginació d’un nen de 12 anys a les preguntes eternes de la humanitat: qui som? Quin és l’autèntic significat de la nostra vida? Fins a quin punt podem els éssers humans determinar el nostre destí?

El món de Sofia, d’en Jostein Gaarder: en aquest llibre es fa un repàs a la història de la filosofia prenent com a referent les històries d’una nena.

Sociologia, d’en Salvador Giner: encertada i novedosa, per l’orientació ètica que pren davant la societat, introducció a la sociologia. Una obra que creix cada dia més.

Els mites grecs, d’en Robert Graves: un referent molt important a l’hora de conèixer els mites grecs i les seves interpretacions més variades. Coneixeràs qui era Zeus, en què es basa el complex d’Èdip,…

Ulisses, d’en James Joyce: obra de l’any 1922, fonamental en la història de la literatura i del pensament. L’obra suposa l’adonar-se que la vida mental de l’individu es dóna en forma de llenguatge: paraules, gramàtica, musicalitat de la frase,… Cada capítol està fet amb un estil literari diferent.

Els enfonsats i els salvats, d’en Primo Levi: l’autor va ser deportat al camp d’extermini d’Auschwitz al 1943 i en va sortir viu a la fi de la guerra. Les seves experiències queden reflectides en els seus llibres, i en aquest analitza l’ànima i el comportament humans, centrant-se en les seqüeles dels supervivents de l’Holocaust.

El rellotge de la sabiduria, d’en Francisco Mora: estudi des de la ciència de l’estructura, evolució,… del cervell, acabant amb una perspectiva dels coneixements més actuals al voltant de la ment i de la consciència.

Cómo morimos, d’en Sherwin B. Nuland: l’autor és cirurgià i professor en la Facultat de Medicina de la Universitat de Yale. En aquesta obra fa una anàlisi científica, sense concessions, de la realitat clínica, biològica i psicològica del procés de la mort, exemplificat amb experiències personals.

Por qué no podemos ser cristianos, y menos aún católicos, d’en Piergiorgio Odifreddi: aquest professor de lògica italià fa una anàlisi racional de les incongruències dels textos bíblics, des del Gènesi fins al Nou Testament.

L’ombra del vent, d’en Carlos Ruíz-Zafón: peripècies d’un nen que busca informació d’una novel·la escrita per una autor desconegut.

Ètica per al meu fill, d’en Fernando Savater: obra important en la pedagogia de l’ètica, pensada per a nois i noies de 16 anys, on s’exposen els temes fonamentals que afecten la comprensió d’aquesta ciència.

Política para Amador, d’en Fernando Savater: intentant emular l’èxit del llibre anterior, en aquesta obra planteja de forma elemental, però rigorosa, les qüestions bàsiques que interessen al pensament polític.

Enigmes i jocs matemàtics, d’en Lluís Segarra: el títol ja es prou significatiu: problemes, jocs, enigmes per a fer servir el cap, per a fer servir els nombres, per a fer servir l’enginy. Prou divertit i entretingut.

Vida y muerte de las ideas, d’en José M. Valverde: el gran professor ens presenta en aquesta obra una petita història del pensament occidental, que fuig dels estereotips dels manuals. Per als que volen conèixer la història del pensament sense grans pretensions i de forma amena.