Com iniciar sessió als nous ordinadors del professorat

Al començament de la 2a avaluació l’equip docent de l’Institut Martí l’Humà començarà a treballar amb el nous ordinadors portàtils del Projecte d’acceleració de la transformació digital de la Generalitat de Catalunya. Per poder iniciar-hi sessió s’han de seguir les passes que indiquem a continuació.

Una vegada que hem engegat l’ordinador i ja s’ha carregat el sistema operatiu Windows 10, aquest ens mostra una pantalla de bloqueig.

Per tal de desbloquejar l’equip i poder introduir les dades d’accés i iniciar sessió hem de prémer la combinació de tecles control (esquerra) + alt + suprimir, tal com es pot llegir a la pantalla.

Un cop hem fet això, ens apareix ja la pantalla d’inici de sessió. En primer lloc haurem de posar el nostre usuari (1), format per l’usuari XTEC seguit del domini @edu.gencat.cat, és a dir, si el meu correu XTEC és rerdozain@xtec.cat, hauré d’escriure rerdozain@edu.gencat.cat, tal com veieu a la imatge. En segon lloc teclejarem la nostra contrasenya ATRI/GRICAR (2). Efectivament, són les mateixes credencials que fem servir també a l’Office 365 (cf. Office 365 ja disponible per al professorat).

Si hem introduït correctament les nostres dades, de seguida serem a l’escriptori i podrem començar a treballar.

Per mantenir el sistema el més net possible, el compte d’usuari estàndard no té privilegis per poder instal·lar nou programari. Evidentment el professorat pot necessitar fer servir infinitat d’aplicacions que no estan instal·lades en aquest portàtil. Per poder cobrir aquestes necessitats, existeix un ordinador virtual amb el sistema Linkat 20.04 (la distribució GNU-Linux de la Generalitat de Catalunya) en el qual sí tindrem tot els privilegis per poder instal·lar tot el programari compatible. Per accedir a la Linkat virtual només haurem de fer doble clic sobre la icona que hi ha a l’escriptori. I tot seguit se’ns obrirà en una finestra com si fos qualsevol altra aplicació.

Si volem veure la Linkat a pantalla completa només hem de clicar la combinació de tecles control (dreta) + F, com es veu a la imatge del teclat. La mateixa combinació de tecles ens servirà per tornar a la vista de finestra.

I, com heu pogut veure, ja he procedit a instal·lar una de les meves aplicacions favorites: Telegram, a la qual dedicarem ben aviat un post per explicar la seva aplicació al món de l’ensenyament.

Si esteu interessats en saber com podeu usar la Linkat 20.04 i gaudir de la llibertat que ens proporciona el software lliure, podeu descarregar els següents manuals de suport:

Ús de la màquina virtual Linkat en Windows 10

Recuperació de la màquina virtual Linkat 20.04 en Windows 10

També us animem a visitar la pàgina del projecte Linkat, on trobareu notícies, una wiki, un fòrum d’ajuda i descarregues sobre aquest sistema operatiu.

Ens acomiadem desitjant-vos una bona experiència amb els nous portàtils i que tingueu ganes d’endinsar-vos en l’ús del software lliure. Us esperem al pròxim article!

Imatge de portada:

https://projectes.xtec.cat/edc/wp-content/uploads/usu2268/2020/10/lenovo2.jpg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *