Desforestació

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.
Stop Deforestation

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Earth – the rain forest

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Deforestation

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Deforestation

Enllaços: UB

Cada minut desapareix una àrea de bosc de l’Amazònia igual a la de 28 estadis de futbolSeguint les dades que es desprenen del cinquè fòrum sobre els boscos que s’ha fet a Nova York, en el temps que el lector tarda a llegir aquesta notícia unes 60 hectàrees de bosc de l’Amazònia hauran desaparegut víctimes de la desforestació. Aquesta destrucció comporta altres problemes que aquest cap de setmana s’estudien a Barcelona. La tala d’arbres en aquella selva esborra del mapa 137 espècies d’animals al dia i perjudica l’existència dels pobles indígenes, vulnerables a l’hora de defensar els seus drets.

La desforestació del planeta està agafant proporcions alarmants per culpa de l’activitat humana. Així ho ha constatat, aquesta setmana, el cinquè fòrum sobre els boscos que s’ha fet a Nova York, organitzat per les Nacions Unides. I quan es parla de desforestació hi ha una zona del món que en rep els efectes més que cap altra, i aquesta és l’Amazònia. Allà, cada minut es destrueixen 28 hectàrees, com si a Barcelona desapareguessin, 28 illes de l’Eixample o 28 estadis de futbol. Unes hectàrees arrasades principalment -un cop venuda la fusta- per plantar-hi soja per alimentar la ramaderia europea.

Si es manté el ritme actual de destrucció, més de 140.000 quilòmetres quadrats de bosc desapareixeran cada any o, el que és el mateix, desapareixerà cada any una superfície equivalent a la de Grècia. De la desforestació que hi ha a l’Amazònia i altres problemes que afecten aquesta regió -que inclou nou països i té una àrea de 700 milions d’hectàrees- se’n parla durant aquest cap de setmana en un congrés que es fa a Barcelona.

A més de la desforestació, hi ha altres temes que aquest cap de setmana es tractaran a Barcelona en les jornades “Les veus de l’Amazònia”. S’ha de tenir en compte que és en aquesta àrea on viuen el 50% de les espècies animals que hi ha al món i que cada dia, a causa de la destrucció dels boscos, en desapareixen unes 137. Però potser caldria destacar el respecte pel dret al territori dels pobles indígenes i tot el que fa referència a la seva identitat cultural. D’aquesta manera es dignificarien les condicions de vida de molts d’aquests pobles.

Nou països formen part de l’Amazònia i 30 milions de persones hi viuen, de les quals, el 10 per cent són indígenes, repartits en 400 pobles amb diferències ètniques i culturals molt remarcables. Aquesta pluralitat els fa més vulnerables a l’hora de defensar els seus drets. Un exemple el tenim amb els pobles sikuani de Colòmbia. Són nòmades i la seva població de 40.000 persones, que està repartida en cinc regions, ha d’afrontar nombrosos problemes, com la recerca d’hidrocarburs, en especial del petroli, el narcotràfic i les zones de conflicte.

Davant de la marginació i l’explotació i per mirar d’organitzar globalment els problemes que els afecten es va crear la COICA, la coordinadora de les organitzacions indígenes de la conca amazònica. Emparant-se amb la legislació internacional dels drets humans, promou processos organitzatius i de reivindicació social i territorial.

Font: Telenotícies, 28-05-2005