Què és un bloc?

Molts de nosaltres sabem què és un bloc, perquè n’hem vist uns quants. Ara bé, si ens pregunten la definició, la seva finalitat… Potser no la sabrem explicar. És per això que abans de res hem escrit quina és la definició de bloc segons la viquipèdia:

En informàtica, un bloc

És un diari interactiu personal a Internet. Un bloc està dissenyat per a que, com a un diari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (blocaire o bloguista) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s’ha publicat i editat.
En cada missatge o article d’un bloc els lectors poden escriure comentaris (si l’autor ho permet) i aquest, al seu torn, donar-los resposta. Cada bloc té el seu propi tema i n’hi ha de tipus personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc.
Hi ha nombroses eines de manteniment de blocs que permeten, sense necessitat d’alts coneixements, administrar-los.
El concepte de bloc existeix des dels principis d’Internet.Tim Berners Lee , l’inventor de la web, tenia una pàgina on incloïa els nous llocs web que s’anaven creant i feia un comentari sobre cadascun; però el primer weblog com a tal va néixer el 7 d’octubre de 1994, de la mà de Dave Winer.
Característiques del bloc:

Són col•laboratius: Ja que els blocs tenen la possibilitat de que els altres internautes puguin afegir comentaris.
Són definibles: Això vol dir que els autors poden restringir qui vol que comenti aquest bloc i qui no. Això fa que en alguns blocs tinguin un cercle bastant petit. Però que estigui restringit no vol dir que no sigui ni públic ni visibles per a qualsevol internauta.
Són interactius: Des de el teu propi bloc pots enllaçar-te en altres blocs, webs, àudio, vídeos entre altres.
Són gratuïts: Els blocs són totalment gratuïts.
Blocaires

Els blocaires, bloguistes, blogaires o bloguers són els qui elaboren blocs. En general, els blocaires, formen veritables comunitats en línia amb aquells amb qui comparteixen interessos. Aquestes comunitats o blocosferes poden tenir diverses formes. Existeixen grups de treball col·laboratiu que utilitzen un webloc com a eina per a comentar, opinar i escriure notícies relatives a la seva tasca.
Projecte d’informe per la UE

En aquest document sobre la concentració i la pluralitat dels mitjans de comunicacio a la Unió Europea, Marianne Mikko fa un treball d’observació sobre els blocs, considerant-los com un mitjà comú en l’expansió de l’expresió propia tant de professionals dels mitjans de comunicació com de les persones en general, i es lamenta que l’estatut dels autors i de qui els publiquen, inclosos l’estatut jurídic , no es defineix ni es deixa clar davant dels lectors , provocant incertesa respecte la imparcialitat, fiabilitat , protecció de fonts, i aplicació de codis étics i atribució de responsabilitats en cas d’accions judicials, suggerint la clarificació del seu estatut, jurídic o d’altre natura, i incoant un etiquetat voluntari dels mateixos blocs, atenent a criteris de responsabilitat professional, financers i als interessos dels seus autors i de qui els publica.
Temes

El que caracteritza els blocs no són els temes que tracten, sinó la manera com es publica la informació. De totes maneres, se’n pot fer una classificació no exhaustiva en els següents tipus:

Bloc personal. El de la persona que explica els detalls de la seva vida.
Bloc de l’expert sobre un tema. Hi ha moltes persones que utilitzen els seus blocs per transmetre els seus coneixements d’expert. Així, a part de beneficiar a tota la comunitat, també aprofiten per guanyar notorietat tot incidint en la seva activitat professional.
Bloc polític. Des de candidats a campanyes electorals fins a gent que aprofita el weblog per a explicar el sentit del seu vot. És habitual veure debats molt vius entre diferents blocs o grups de blocs, tot facilitat la participació dels ciutadans en el debat democràtic públic.
Bloc professional. Hi ha grups de professionals que es coordinen o expliquen els seus projectes a través de les bitàcoles. Això sol ser molt habitual en projectes de programari lliure.
Bloc periodístic. Simplement dóna informació, talment un diari tradicional.
Variants:

Edublogs, relacionats amb el món de l’educació, que ofereixen unes possibilitats d’interacció molt interessants entre l’alumnat i el professorat, duent l’educació més enllà dels límits de l’aula de classe i dels horaris propis de l’ensenyament obligatori.
Els fotologs (o fotoblocs) o els videoblocs , que mostren la informació sota el format de fotografia o vídeo respectivament.
Els Blikis la combinació dels conceptes Bloc i Wiki.
Hi ha diversos entorns per crear un bloc: Xtecblocs, wordpress, blogger… Tots aquests entorns són semblants. Ara bé, cadascun té el seu funcionament d’elaboració.

Per fer un bloc amb la xtec, l’únic requisit que s’ha de tenir és tenir una adreça electrònica de la xtec. Amb la qual cosa, ja vol dir que aquests blocs estan destinats a uns determinats usuaris i que la seva finalitat és pedagògica. XTECBLOCS

Els altres entorns són totalment lliures i gratuïts i només cal adaptar-se al que pugui anar-nos més bé

Havent vist les nocions teòriques del tema és el moment de començar a pensar en anar omplint el nostre bloc.

A l’entorn de la XTECBLOCS hi ha un entorn d’ajuda on ens explica els primers passos de com fer un bloc amb xtecblocs. Si cliqueu l’enllaç de més avall podreu anar seguint els diferents passos.

COM FER EL MEU BLOC

Si encara tinc dubtes de molts aspectes relacionats amb el boc és molt interessant anar al fòrum de la xtecblocs. Hi ha un munt de temes per consultar,i, el més important podem fer la nostra consulta i normalment sempre hi ha algú disposat a donar un cop de mà i aclarir qualsevol dubte.

FÒRUM XTECBLOCS

Font: lasallesantacolomafarners

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà