Unitat 1 SEGONA PART- Les activitats econòmiques

1. Introducció i mapa conceptual:

Espanya té una població activa de 21 milions de persones. Els sector primari és el que menys gent treballa, el sector secundari ocupa la segona posició pel que fa al nombre de treballadors i el sector terciari és on treballa la major part de la població activa (8 milions de persones) i aporten un gran valor econòmic.

Fixa’t en aquest esquema:
2. El sector primari:
3. El sector secundari:
4. El sector terciari:

Mario Gonzalez Martino,

(2418k)

Mario Gonzalez Martino,

Mario Gonzalez Martino,

Mario Gonzalez Martino,

 

AVUI COMENÇA LA TARDOR 2015

Inici astronòmic de la tardor de 2015

Segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional – Ministeri de Foment), la tardor de 2015 començarà el dimecres 23 de setembre a les 10h 21m hora oficial peninsular, a les 9h 21m a Canàries. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 22 de desembre amb el començament de l’hivern.

Durant la tardor de 2015 es produirà un eclipsi total de Lluna (el 28 de setembre), que serà visible des d’Espanya. Quant als planetes, el cel matutí estarà dominat per Venus (molt brillant al començament de l’estació), Mart i Júpiter. A ells s’unirà Saturn al final de la tardor. El principi de la nit estarà dominat per Saturn fins a mitjans de novembre.

D’altra banda el diumenge dia 25 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’hivern.

L’INICI DE LA TARDOR
L’inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l’instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, aquesta posició és des de la qual el centre del Sol, vist des la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l’anomena també equinocci de tardor. En aquest instant a l’hemisferi sud s’inicia la primavera.

Dates possibles d’inici de la tardor
L’equinocci de tardor pot donar-se, com a màxim, en quatre dates diferents (del 21 al 24 de setembre). Al llarg del segle XXI la tardor s’iniciarà en els dies 22 i 23 de setembre (data oficial espanyola), sent el seu inici més matiner el de l’any 2096 i l’inici més tardà el de 2003. Les variacions d’un any a un altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d’anys segons el calendari (uns són de traspàs, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Escurçament del dia
Aquesta és l’època de l’any en què la longitud del dia s’escurça més ràpidament. El Sol surt pels matins cada dia una mica més tard que el dia anterior ia la tarda es posa abans, sent l’escurçament del dia especialment apreciable per les tardes. En definitiva, a l’inici de la tardor el temps en què el Sol està per sobre de l’horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia a les latituds de la península.

Activitat solar
L’activitat del Sol es caracteritza per la presència en la seva superfície de taques, fulguracions i protuberàncies, ia la Terra, s’aprecia en alteracions en la propagació de les ones de ràdio i en una major presència d’aurores polars. Aquesta activitat segueix un període d’aproximadament 11 anys, i està associada al cicle magnètic del Sol. Actualment ens trobem en el cicle solar número 24 que va començar al desembre de 2008 i va aconseguir el seu màxim durant la primavera de l’any 2014. Segons les estimacions realitzades per NOAA i Space Weather Prediction Center, durant la tardor el nombre de taques solars seguirà decreixent aconseguint valors entre 43 i 69. Gràfiques amb el nombre de taques solars en els últims anys i prediccions de l’evolució del cicle 24 poden trobar-se en Space Weather Prediction Center .

ECLIPSIS I FENÒMENS RELACIONATS
Al llarg de la tardor hi haurà un eclipsi total de lluna el dia 28 de setembre que serà visible a Europa, Àfrica, l’oceà Atlàntic i Amèrica. Aquest eclipsi es veurà a Espanya i assoleix el seu màxim a les 4h 48m, hora oficial a penínsular.

D’altra banda, Mercuri serà ocultat pel Sol en la seva conjunció superior del dia 17 de novembre.

OBSERVACIÓ NOCTURNA DEL CEL A LA TARDOR
En tota època de l’any hi ha algun fenomen astronòmic d’interès, predit (com són els eclipsis) o no (com els cometes nous). Sol ser preferible realitzar les observacions en dates properes a la lluna nova (13 d’octubre, 11 de novembre i 11 de desembre), excepte quan es pretén observar la pròpia Lluna.

Lluna plena
La primera lluna plena de la tardor es donarà el 28 de setembre, donant-se les següents 29 o 30 dies després. En aquesta tardor es donaran dues llunes plenes: 27 d’octubre i 25 de novembre.

Visibilitat dels planetes
Saturn serà visible al capvespre fins a mitjans de novembre. A l’alba seran visibles Venus, Mart i Júpiter i, al desembre, Saturn.

Pluges de meteors
Si no es disposa de cap telescopi, es poden observar les pluges de meteors que es produeixen ocasionalment. La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracònides, el màxim es dóna cap al 8 d’octubre. Una altra pluja de meteors popular a la tardor és la de de les Leònides, que es dóna al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. La pluja més intensa sol ser la de les Gemínides, el màxim ritme es dóna al voltant del 13 de desembre.

Constel·lacions
Pel que fa a les agrupacions fictícies d’estrelles conegudes com a constel·lacions, al voltant de l’estrella Polar es veuran al llarg de la nit Cigne, Cassiopea, Óssa Menor i Girafa. Les constel·lacions eclíptiques visibles en aquest període van de Capricorn a Verge. Per sobre de l’eclíptica destacaran Pegàs i Andròmeda; per sota, Balena i Orió, així com les estrelles Siri i Proción.

Observacions amb prismàtics o petits telescopis
Amb grans prismàtics o un petit telescopi, dotats d’un filtre lunar adequat, es pot observar el relleu de la Lluna. Per tenir una bona visió d’ell convé anar observant nit rere nit mentre va creixent la il.luminació de la Lluna, ja que així es veuen aparèixer nous accidents orogràfics. Quan la nit és més fosca degut a la Lluna nova, es pot intentar veure la galàxia d’Andròmeda, nebuloses d’emissió, com la d’Orió, o el cúmul d’estrelles de les Plèiades. Amb prismàtics també es poden veure les llunes més brillants de Júpiter (quan és visible) i es pot fer un recorregut per la franja estelada que constitueix la Via Làctia.

ANUARI
Per a més informació sobre els fenòmens astronòmics de l’any es pot consultar l’Anuari astronòmic llibre que anualment publica l’Institut Geogràfic Nacional.

CANVI D’HORA
El canvi d’hora es produeix, com és habitual, en iniciar l’últim diumenge d’octubre. A les 3 de la matinada hora peninsular del diumenge 25 d’octubre hi haurà d’endarrerir el rellotge fins a les 2 (les 2 de la matinada a Canàries passaran a ser la 1), de manera que aquest dia tindrà, oficialment, una hora més.

Informació proporcionada per l’Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Foment). S’autoritza la reproducció citant la seva procedència.

 

 

fONT: http://www.fomento.es/MFOM/LANG_CASTELLANO/DIRECCIONES_GENERALES/INSTITUTO_GEOGRAFICO/Astronomia/publico/efemerides/otono.htm

Comencem el curs 2015-16 amb empenta!

Comencem el curs

10 consells per començar el curs

10 consells per començar el curs

S’acaba l’estiu i de nou comença el curs escolar. Després d’un temps llarg de descans, cal preparar-se per fer més fàcil i profitosa la tornada a l’escola dels vostres fills. Seguidament us fem arribar algunes recomanacions que cal tenir en compte per fer una posada a punt i començar el curs en òptimes condicions

Preparar el material escolar

 • Feu el llistat conjuntament amb els vostres fills del material necessari per al nou curs després de valorar el que ja tenen i aprofitar el del curs anterior.
 • Elaboreu un pressupost amb ells i compareu els preus en diversos establiments.
 • Feu que es responsabilitzin al màxim de les seves possibilitats en els preparatius per tornar a l’escola: folrar llibres, posar els noms, fer la motxilla… D’aquesta manera els implicareu més en el seu procés escolar.

Planificar el temps

 • Programeu conjuntament les activitats extraescolars i de lleure del curs, procurant que li quedi temps per estudiar, descansar, relacionar-se… Recordeu que convé que els més petits comparteixin temps en família i juguin a casa.
 • Tingueu en compte si el vostre fill va tenir alguna dificultat el curs anterior per preveure o organitzar activitats de suport o de reforç.

Tenir en compte el període d’adaptació

 • En el cas que el vostre fill iniciï l’escolaritat, és important que el motiveu per fer una bona entrada a l’escola.
 • En el cas que el vostre fill canviï de centre, intenteu que conegui els espais i pugui entrar en contacte amb alguns dels nous companys abans de començar el curs.
 • Si l’inici de curs provoca en el vostre fill alguna manifestació d’angoixa, contacteu amb el seu tutor per tal que pugui rebre la informació i, si escau, prendre les mesures necessàries per facilitar la seva adaptació.
 • Feu reflexionar el vostre fill sobre l’esforç i la responsabilitat que comporta començar un curs més elevat.

Recuperar hàbits i rutines

 • Torneu a marcar l’horari i reprendre els hàbits i rutines (per anar a dormir, per llevar-se, per als àpats…).

Més informació sobre l’inici del nou curs

specífics d’accés als cicles formatius es realitzaran entre l’1 i 3 de setembre de 2014. Per als 

 

Ara necessitareu una calendari on anar escrivint aquestes dades ja que les utilitzarem més avant per tal d’anar confeccionant la nostra programació. A continuació us fem a mà unes quantes adreces on-line per a generar els vostres calendaris personalitzats a les vostres necessitats per tal de seguir treballant en aquest inici de curs.

CALENDARI MENSUAL I AMB IMATGE

CALENDARI PER SETMANES O DIES

En aquest calendari podeu ficar fins a 50 setmanes, començant pel dia que voleu, títol, elegir l’idioma, si voleu que apareixi el número de setmna que és respecte de l’ini d’any, etc….

CALENDARIS AMB MOLTS FORMATS

En aquesta web trobareu molts formats, des de mensuals a quinzenals, etc…

Bon inici a tothom!!!

Font: Gencat.cat

AM i AR

Tom Sawyer

HUCKELBERRY FINN

Símil de com cal fer-ho:

Les aventures de Tom Sawyer

Les aventures de Tom Sawyer és una novel·la de l’escriptor nord-americà Mark Twain publicada el 1876. El llibre relata uns mesos en la vida d’aquest nen que viu en una ciutat petita prop del riu Mississipí, criat per la seva tia Polly, que se l’estima molt però que a la vegada és estricta. Tom contempla el món d’una manera molt diferent a la dels adults amb qui ha de conviure. Més rebel encara és el seu amic Huckleberry Finn, el company ideal de Tom que és envejat pels altres a causa de la forma de vida que porta. Aquests dos nois, Tom i Huckleberry Finn, viuran aventures de tot tipus, fins que finalment acabaran creixent i deixaran de ser nens per arribar al món dels adult.

Descripció de l’obra

Les aventures de Tom Sawyer és el relat d’uns mesos en la vida de Tom Sawyer, un nen que viu en una ciutat petita del sud-oest dels Estats Units a la vora del riu Mississipí. Criat per la seva tia Polly, que el vol de cor però que el sotmet a una disciplina que se li fa absurda i desagradable, Tom contempla el món d’una manera molt diferent a com ho fan els adults amb els que ha de conviure. Precisament perquè existeix aquest distanciament ens entreté amb les seves reaccions divertides i nobles. Més agrest i rebel contra aquest univers de la gent gran és el seu amic Huckleberry Finn (anomenat Huck), el company ideal de Tom que és envejat pels altres nens que contemplen en la seva vida una forma d’existència que a ells els agradaria portar. Junts viuran aventures humorístiques i dramàtiques de les que podran sortir més airosos del que hagués pogut fer-ho qualsevol adult. Al final (tan sols en aparença) tant Tom com Huck acabaran sent conduïts a aquest context de persones que creixeran i deixaran de ser nens.

Argument

Tom Sawyer és un noi orfe que viu amb la seva tia Polly a Saint Petersburg, un poble situat a la riba del riu Mississipí, als Estats Units, a mitjan segle XIX. Viu amb els seus germanastres Sid i Mary, completament oposats a ell.

Amb qui s’avé més és amb Joe Harper, un company d’escola i, especialment, amb Huckleberry Finn, un altre orfe, que viu sol i abandonat de la mà de Déu, com un indigent menor d’edat. Una nit, amb la companyia de Huck, acudeix al cementiri amb un gat mort amb la intenció de fer un conjur perquè li desapareguin els grans de la cara. Allí són testimonis de l’assassinat d’un jove metge, el doctor Robinson, a mans d’un indi, Joe, que en companyia del vell borratxo Muff Potter, ajudava el jove metge en assumptes poc legals. L’indi aprofita l’estat ebri del vell Potter per acusar-lo de l’assassinat que ell ha comès. Tom i Huck fan un pacte de silenci segellat amb sang per no dir res sobre l’afer.

Un dia Tom va a una cova amb Becky i es perden durant tres dies. El poble es mobilitza per poder rescatar-los, però no ho aconsegueixen. Finalment, aconsegueixen sortir gràcies a Tom. Mentrestant, Huck segueix Joe i el seu acompanyant fins a la casa de la vídua Douglas, a qui pretenen robar i malferir. Huck corre fins a una casa veïna i relata els fets al vell gal·lès que l’habita. Ell i els seus fills aconsegueixen salvar la vídua, però no enxampen els malvats.

El jutge Thatcher decideix cobrir amb una planxa de ferro l’entrada de la cova perquè no s’hi produeixin més desgràcies; com que Joe era a dins, hi mor. Tom i Huck tornen a la cova on l’indi Joe havia amagat un tresor i d’aquesta manera es fan rics i es converteixen en herois.

Personatges

 • Tom Sawyer és el protagonista de la història. És un noi trapella i despert que, tot i obrar de manera inconscient i poc responsable, té un bon cor. La seva personalitat evoluciona al llarg de la novel·la: quan es converteix en algú popular, es fa més responsable. No li agrada gaire l’escola, però sí que respecta els amics i la noia que estima. És extremadament supersticiós.
 • Huckleberry Finn és l’amic per excel·lència de Tom. També és orfe, però no viu en família, sinó completament sol, per això té un aspecte deixat i és insegur. No té responsabilitats de cap mena i tot li és igual. Li agrada viure lliure i no tenir lligams de cap mena. És supersticiós, no va a l’escola i és barroer en les relacions socials.
 • L’indi Joe és el dolent de la trama. És un home inexpressiu, que busca venjar-se de tots aquells que l’han tractat malament durant la seva vida. Rancuniós, no accepta la seva condició social i es rebel·la mitjançant la violència i el crim. Delinqueix, assassina, menteix i roba. Té la fi que, segons el poble (i també l’autor), es mereix.
 • La tia Polly és la tutora de Tom. Vol una vida ordenada per al seu nebot i es desespera en veure com ell no aprofita tot allò que se li ofereix. S’enfada sovint, castiga en Tom, però al final sempre té remordiments i es posa en la pell del pobre orfe per comprendre’l. És una dona dura de “façana”, però molt amorosa i compassiva envers les accions i les bretolades del seu protegit.
 • Becky Thatcher és la nena de bona família que acaba d’arribar al poble. Eixerida i coqueta, té tantes ganes com en Tom d’iniciar-se en l’etapa dels enamoraments. És femenina i passiva i no reacciona amb contundència davant de situacions extremes (com a les coves).

 

És temps de Cireres…

Temps de cireres
Les cireres, d’una a una pel maig, i pel juny, a grapats
Diferents poblacions, Fins a final de juny


Cireres acabades de collir


La cirera i el disseny gràfic


Les cireres al cirerer


La cirera té moltes propietats


Preparant les cireres collides


Mostra de cireres a Santa Coloma de Cervelló


Parada de cireres a Llers

Coincidint amb l’època de fructificació de les cireres -des de finals de maig i fins al juliol- les parades dels mercats s’omplen d’aquests petits fruits i diverses localitats celebren mercats, fires, exposicions i festes destinades a donar a conèixer els resultats de la collita.

El cultiu del cirerer

El cirerer és un arbre caducifoli de la família de les Rosàcies que floreix, si la meteorologia és favorable, entre l’abril i el maig i que fa les cireres tot seguit, entre maig i juliol. La dita popular així ho recull quan diu que “Les cireres, d’una a una pel maig, i pel juny, a grapats”. Procedeix de l’Àsia Menor i ha estat conreat des de molt antic per diverses raons: per la seva gran adaptabilitat mediambiental; per la qualitat de la seva fusta i finalment, per l’exquisit sabor i les propietats del seu fruit: la cirera.

El cirerer és un fruiter que es cultiva intensivament al Priorat, l’Empordà, l’Alcoià, les Terres de l’Ebre o Mallorca, tot i que el Baix Llobregat és la primera comarca productora de cireres de Catalunya, amb el 33% de la producció total.

La cirera: varietats, propietats i productes

La cirera és una drupa vermella de dos a tres centímetres amb un pinyol que conté una ametlla agre. Hi ha moltes varietats de cireres, d’entre les que destaquen: la Burlat, la Lapins, Marvin, Picota, la Castanyera (Cristobalina o ramellet), la Cuallarga, la Forta, la Villareta, la Garrafal, la Jaboulay, la Papiol, la Hedelfigen, Starky Hardy Giant, Sweetheart, etc; cadascuna d’elles amb les seves particularitats de tamany, color, textura i sabor.

Les cireres contenen un 80% d’aigua, sucres, sals minerals, vitamines, àcids orgànics, col·loides i algunes proteïnes. Són una font d’alimentació rica en principis biològics actius i tenen propietats diürètiques, depuratives i refrescants.

La cirera a més de consumir-se com a fruit, també s’utilitza per a fer coques, confitures, melmelades i un licor, el “kirsch”, un aiguardent que es fa destil·lant el suc de cireres fermentat. Ara bé, de les cireres també se’n fan productes cosmètics: hidratants, suavitzants i nutrients.

Les festes de la cirera

Les festes de la cirera són totes aquelles manifestacions festives (exposicions, concursos, fires, mercats i festes) que celebren l’arribada dels primers resultats de la collita i estan destinades a donar a conèixer les cireres de la temporada. Tot i que diversos processos estan transformant el cicle tradicional de la collita de cireres al nostre país, la majoria d’aquestes celebracions tenen lloc entre maig i juliol, coincidint amb l’època de fructificació natural dels cirerers.

En algunes poblacions, es tracta de celebracions festives destinades a celebrar l’inici de les tasques de recol·lecció de la cirera i a donar a conèixer els primers fruits de la collita de l’any en curs. Les més importants són les del Baix Llobregat (Sant Climent, Torrelles de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Cervelló, Papiol, etc), les de l’Empordà (Llers, Terrades, etc) i les de les terres de l’Ebre (Miravet, etc)

En aquestes festes, les cireres es poden comprar i vendre, però sobretot estan destinades a possibilitar el tast i la degustació del producte de la collita als visitants. Per això, en alguns casos (Sant Climent de Llobregat) les cireres són les protagonistes de concursos, competitius o no, destinats a posar en valor el producte de forma artística. En d’altres, s’organitzen curiosos concursos, com el Concurs Infantil d’Escopir Pinyols de Cirera de Santa Coloma de Cervelló o el de Miravet o com el Concurs de Menjar Cireres de Sant Climent de Llobregat. Finalment, en algunes poblacions la cirera fins i tot ha origininat danses (Santa Coloma de Cervelló) i peces musicals populars (Sant Climent de Llobregat)

Text: Redacció festes.org

Colònies 2015 a Flix

Hola MARES, PARES, GERMANS, ÀVIES/AVIS, TIETS/TIETES i família en general!!!

Com heu pogut veure s’ho han passat d’allò més bé! El motiu ha estat clau: perquè s’han portat genial! Impecable el seu comportament i relació amb els educadors, metres, monitors, personal de cuina, administradors, clients de l’hotel, dj i els seus iguals! Podem garantir que tenen habilitats socials i molt bones i que han sabut col·laborar en les tasques i ajudar-se entre ells.

Tot això ha estat molt gran, ja què ens diu que s’estan fent grans i que maduren amb la naturalitat que ho han de fer. Però encara molt més gran, si cap, són AQUESTES FAMÍLIES que us heu apropat als vostres estimats petits/es a través d’aquest, per a mi, entranyable medi digital. Us ho agraeixo de tot cor! Sou unes famílies fantàstiques!!!

Gràcies a tots/es!

Petons i abraçades C i AM

Subidon, subidon!!

 

Ahir a la discoteca vam ballar fins la1a.m.

El DJ era molt enrotllat.Vam ballar totes les cançons, encara estem de resaca! Però va valdre la pena.

Avui em anat al castell de Flix,  però al pujar feia molta calor.

Després vam anar a un refugi antiaeri.

Van veure un vídeo sobre les guerres carlines.

Valeria i Gerard

ENCARA HI FALTAVA MÉS

El dijous 11 de juny, per a la tarda, vam fer Tir amb Arc i a més vam fer hoquey. Ens ho hem passat ”bomba” i alguns es donaven cops d’estick 😛 . Seguidament hem anat a la piscina hi ha sigut la ”repera”, però no ha durat gaire ja que ens ha plogut 😥 . I per a la nit discoteca. Segur que ens ho passarem molt bé 😎 .

Dels reporters:

Nil i Bruno.

JOC DE NIT I RESERVA NATURAL!!!!

Aquesta pasada nit, la gresca ha regnat a l’alberg !!!!.

Ahir a la nit , vam jugar ha trovar ossos pel camp. Ens ho vam passar molt bé, pero com vam acabar molt ràpid vam jugar a un altre joc (proba o veritat).

Ens hem llevat a les vuit i hem esmorzat molt. 😛

Hem anat a la reserva natural de Sebes. Ha estat molt divertit, ens han ensenyat diverses coses com per exemple l’anellament d’aus per poder-los datar i comptar els que migren per allà. Hem retornat a casa on han vingut dos monitors amb els que hem fet tir amb arc. Ara anirem a la piscina i despres  a sopar. Seguidament a la discoteca i demà us farem cinc cèntims de com ha estat.

Petons i abraçades molt grans des d’aqui,

Paula i Ingrid. 😮

Bona nit a tothom!

Hem fet el joc de nit. les senyus ens han explicat una historia verídica i real de les guerres carlines que van ocórrer en aquestes contrades, després ens ha explicat la llegenda!

Ossos fosforescents dels cadàvers dels qui lluitaven per a la defensa del seu futur Rei favorit o el Arxiduc Carles d’Àutria o el borbó Felip V, fill del rei Lluis XiV. Uns contra els altres i dos nens castigats,  confabulats amb les senyus i disfressats per fer-nos por per haver posat sal al menjar de les senyuretes. tot plegat un joc divertit, on encara ens hem cansat més si cabia!

Ara a dormir que demà ens espera un dia d’excursió a estudiar les cigonyes. Aquí n’està ple!

Bona nit pares, mares, germans/es i familia en general!

P.D.: ZZzzzZzZZZzzzzzzzzzZZzzzZZZZZZZZzZZZZz

 

Els reporters Salimu i Achraf