Article destacat

TANCAT PER VACANCES!

Bé, estimats i estimades meves!

Ja s’apropa el moment, el gran moment de…

 

 

ariadna

i també de gaudir de les nostres festes: LES SANTES!!!!!!

Jo… com molts mataronins que marxen de vacances per Les Santes, faré el mateix, però penso tornar!

No abans de deixar-vos, us brindo aquest RETALLABLE del CORREFOC de les festes d’Alcúdia

i com no remeto al web de Les Festes de La Mercè de Barcelona, que ens va que ni pintat per l’època que és.

Clica sobre i vés al web de les Festes de la Mercè de Bcn!

Bones vacances i GLÒRIA A LES SANTES!

BONES FESTES A TOTS I A TOTES!

ANNA Mª

Article destacat

Bones vacances!

<a href=’http://generadores.subirimagenes.com’><img src=’http://generadores.subirimagenes.com/cuenta-atras/creados/recordatorio-5823.png’ alt=’subir imagenes’ border=’0′></a>

Article destacat

70 activitats educatives i gratuïtes.

Recopilació de més de 70 activitats educatieas online (gratuïtes) sobre alimentació, nutrició i cuina.

 1. Cuina- Infantil- Taller de cuina. zonaClic.
 2. Cuina- TASTA’M. Portal Educatiu sobre Alimentació i  Salut. TASTA’M.
 3. Cuina-Primària- La cocina. zonaClic.
 4. Aliments- Infantil- Frutas. zonaClic.
 5. Aliments- Infantil- La mesa está servida. Aula 365 Speedy.

Font: http://portal.educ.ar

Article destacat

Carpeta d’aprenentatges d’estiu de 6è.

INSTRUCCIONS:

 1. L’arxiu anomenat GENERAL l’ha de fer tothom.
 2. la resta d’arxius l’heu de fer qui hagi suspés aquella assignatura, i
 3. els qui se us recomani fer-lo, això ho direm als papis/mamis el dia 26 (de 9 a 13h)
 4. els quaders de matemàtiques que es proposen són una suggerència, és a dir que els faci voluntàriament qui vulgui ( no cal presentar-lo al tutor de l’ESO)

FORMAT ( .pdf) per fer els deures d’estiu a mà.

MATES Activitats reforç estiu

ENGLISH Activitats reforç d’estiu

GENERAL Activitats reforç estiu

LENGUA CASTELLANA Activitats reforç d’estiu

LENGUA CASTELLANA Correcció

LLENGUA CATALANA Activitats reforç d’estiu

Bona feina i bones vacances!!!

AM

Tom Sawyer

HUCKELBERRY FINN

Símil de com cal fer-ho:

Les aventures de Tom Sawyer

Les aventures de Tom Sawyer és una novel·la de l’escriptor nord-americà Mark Twain publicada el 1876. El llibre relata uns mesos en la vida d’aquest nen que viu en una ciutat petita prop del riu Mississipí, criat per la seva tia Polly, que se l’estima molt però que a la vegada és estricta. Tom contempla el món d’una manera molt diferent a la dels adults amb qui ha de conviure. Més rebel encara és el seu amic Huckleberry Finn, el company ideal de Tom que és envejat pels altres a causa de la forma de vida que porta. Aquests dos nois, Tom i Huckleberry Finn, viuran aventures de tot tipus, fins que finalment acabaran creixent i deixaran de ser nens per arribar al món dels adult.

Descripció de l’obra

Les aventures de Tom Sawyer és el relat d’uns mesos en la vida de Tom Sawyer, un nen que viu en una ciutat petita del sud-oest dels Estats Units a la vora del riu Mississipí. Criat per la seva tia Polly, que el vol de cor però que el sotmet a una disciplina que se li fa absurda i desagradable, Tom contempla el món d’una manera molt diferent a com ho fan els adults amb els que ha de conviure. Precisament perquè existeix aquest distanciament ens entreté amb les seves reaccions divertides i nobles. Més agrest i rebel contra aquest univers de la gent gran és el seu amic Huckleberry Finn (anomenat Huck), el company ideal de Tom que és envejat pels altres nens que contemplen en la seva vida una forma d’existència que a ells els agradaria portar. Junts viuran aventures humorístiques i dramàtiques de les que podran sortir més airosos del que hagués pogut fer-ho qualsevol adult. Al final (tan sols en aparença) tant Tom com Huck acabaran sent conduïts a aquest context de persones que creixeran i deixaran de ser nens.

Argument

Tom Sawyer és un noi orfe que viu amb la seva tia Polly a Saint Petersburg, un poble situat a la riba del riu Mississipí, als Estats Units, a mitjan segle XIX. Viu amb els seus germanastres Sid i Mary, completament oposats a ell.

Amb qui s’avé més és amb Joe Harper, un company d’escola i, especialment, amb Huckleberry Finn, un altre orfe, que viu sol i abandonat de la mà de Déu, com un indigent menor d’edat. Una nit, amb la companyia de Huck, acudeix al cementiri amb un gat mort amb la intenció de fer un conjur perquè li desapareguin els grans de la cara. Allí són testimonis de l’assassinat d’un jove metge, el doctor Robinson, a mans d’un indi, Joe, que en companyia del vell borratxo Muff Potter, ajudava el jove metge en assumptes poc legals. L’indi aprofita l’estat ebri del vell Potter per acusar-lo de l’assassinat que ell ha comès. Tom i Huck fan un pacte de silenci segellat amb sang per no dir res sobre l’afer.

Un dia Tom va a una cova amb Becky i es perden durant tres dies. El poble es mobilitza per poder rescatar-los, però no ho aconsegueixen. Finalment, aconsegueixen sortir gràcies a Tom. Mentrestant, Huck segueix Joe i el seu acompanyant fins a la casa de la vídua Douglas, a qui pretenen robar i malferir. Huck corre fins a una casa veïna i relata els fets al vell gal·lès que l’habita. Ell i els seus fills aconsegueixen salvar la vídua, però no enxampen els malvats.

El jutge Thatcher decideix cobrir amb una planxa de ferro l’entrada de la cova perquè no s’hi produeixin més desgràcies; com que Joe era a dins, hi mor. Tom i Huck tornen a la cova on l’indi Joe havia amagat un tresor i d’aquesta manera es fan rics i es converteixen en herois.

Personatges

 • Tom Sawyer és el protagonista de la història. És un noi trapella i despert que, tot i obrar de manera inconscient i poc responsable, té un bon cor. La seva personalitat evoluciona al llarg de la novel·la: quan es converteix en algú popular, es fa més responsable. No li agrada gaire l’escola, però sí que respecta els amics i la noia que estima. És extremadament supersticiós.
 • Huckleberry Finn és l’amic per excel·lència de Tom. També és orfe, però no viu en família, sinó completament sol, per això té un aspecte deixat i és insegur. No té responsabilitats de cap mena i tot li és igual. Li agrada viure lliure i no tenir lligams de cap mena. És supersticiós, no va a l’escola i és barroer en les relacions socials.
 • L’indi Joe és el dolent de la trama. És un home inexpressiu, que busca venjar-se de tots aquells que l’han tractat malament durant la seva vida. Rancuniós, no accepta la seva condició social i es rebel·la mitjançant la violència i el crim. Delinqueix, assassina, menteix i roba. Té la fi que, segons el poble (i també l’autor), es mereix.
 • La tia Polly és la tutora de Tom. Vol una vida ordenada per al seu nebot i es desespera en veure com ell no aprofita tot allò que se li ofereix. S’enfada sovint, castiga en Tom, però al final sempre té remordiments i es posa en la pell del pobre orfe per comprendre’l. És una dona dura de “façana”, però molt amorosa i compassiva envers les accions i les bretolades del seu protegit.
 • Becky Thatcher és la nena de bona família que acaba d’arribar al poble. Eixerida i coqueta, té tantes ganes com en Tom d’iniciar-se en l’etapa dels enamoraments. És femenina i passiva i no reacciona amb contundència davant de situacions extremes (com a les coves).

 

És temps de Cireres…

Temps de cireres
Les cireres, d’una a una pel maig, i pel juny, a grapats
Diferents poblacions, Fins a final de juny


Cireres acabades de collir


La cirera i el disseny gràfic


Les cireres al cirerer


La cirera té moltes propietats


Preparant les cireres collides


Mostra de cireres a Santa Coloma de Cervelló


Parada de cireres a Llers

Coincidint amb l’època de fructificació de les cireres -des de finals de maig i fins al juliol- les parades dels mercats s’omplen d’aquests petits fruits i diverses localitats celebren mercats, fires, exposicions i festes destinades a donar a conèixer els resultats de la collita.

El cultiu del cirerer

El cirerer és un arbre caducifoli de la família de les Rosàcies que floreix, si la meteorologia és favorable, entre l’abril i el maig i que fa les cireres tot seguit, entre maig i juliol. La dita popular així ho recull quan diu que “Les cireres, d’una a una pel maig, i pel juny, a grapats”. Procedeix de l’Àsia Menor i ha estat conreat des de molt antic per diverses raons: per la seva gran adaptabilitat mediambiental; per la qualitat de la seva fusta i finalment, per l’exquisit sabor i les propietats del seu fruit: la cirera.

El cirerer és un fruiter que es cultiva intensivament al Priorat, l’Empordà, l’Alcoià, les Terres de l’Ebre o Mallorca, tot i que el Baix Llobregat és la primera comarca productora de cireres de Catalunya, amb el 33% de la producció total.

La cirera: varietats, propietats i productes

La cirera és una drupa vermella de dos a tres centímetres amb un pinyol que conté una ametlla agre. Hi ha moltes varietats de cireres, d’entre les que destaquen: la Burlat, la Lapins, Marvin, Picota, la Castanyera (Cristobalina o ramellet), la Cuallarga, la Forta, la Villareta, la Garrafal, la Jaboulay, la Papiol, la Hedelfigen, Starky Hardy Giant, Sweetheart, etc; cadascuna d’elles amb les seves particularitats de tamany, color, textura i sabor.

Les cireres contenen un 80% d’aigua, sucres, sals minerals, vitamines, àcids orgànics, col·loides i algunes proteïnes. Són una font d’alimentació rica en principis biològics actius i tenen propietats diürètiques, depuratives i refrescants.

La cirera a més de consumir-se com a fruit, també s’utilitza per a fer coques, confitures, melmelades i un licor, el “kirsch”, un aiguardent que es fa destil·lant el suc de cireres fermentat. Ara bé, de les cireres també se’n fan productes cosmètics: hidratants, suavitzants i nutrients.

Les festes de la cirera

Les festes de la cirera són totes aquelles manifestacions festives (exposicions, concursos, fires, mercats i festes) que celebren l’arribada dels primers resultats de la collita i estan destinades a donar a conèixer les cireres de la temporada. Tot i que diversos processos estan transformant el cicle tradicional de la collita de cireres al nostre país, la majoria d’aquestes celebracions tenen lloc entre maig i juliol, coincidint amb l’època de fructificació natural dels cirerers.

En algunes poblacions, es tracta de celebracions festives destinades a celebrar l’inici de les tasques de recol·lecció de la cirera i a donar a conèixer els primers fruits de la collita de l’any en curs. Les més importants són les del Baix Llobregat (Sant Climent, Torrelles de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Cervelló, Papiol, etc), les de l’Empordà (Llers, Terrades, etc) i les de les terres de l’Ebre (Miravet, etc)

En aquestes festes, les cireres es poden comprar i vendre, però sobretot estan destinades a possibilitar el tast i la degustació del producte de la collita als visitants. Per això, en alguns casos (Sant Climent de Llobregat) les cireres són les protagonistes de concursos, competitius o no, destinats a posar en valor el producte de forma artística. En d’altres, s’organitzen curiosos concursos, com el Concurs Infantil d’Escopir Pinyols de Cirera de Santa Coloma de Cervelló o el de Miravet o com el Concurs de Menjar Cireres de Sant Climent de Llobregat. Finalment, en algunes poblacions la cirera fins i tot ha origininat danses (Santa Coloma de Cervelló) i peces musicals populars (Sant Climent de Llobregat)

Text: Redacció festes.org

Colònies 2015 a Flix

Hola MARES, PARES, GERMANS, ÀVIES/AVIS, TIETS/TIETES i família en general!!!

Com heu pogut veure s’ho han passat d’allò més bé! El motiu ha estat clau: perquè s’han portat genial! Impecable el seu comportament i relació amb els educadors, metres, monitors, personal de cuina, administradors, clients de l’hotel, dj i els seus iguals! Podem garantir que tenen habilitats socials i molt bones i que han sabut col·laborar en les tasques i ajudar-se entre ells.

Tot això ha estat molt gran, ja què ens diu que s’estan fent grans i que maduren amb la naturalitat que ho han de fer. Però encara molt més gran, si cap, són AQUESTES FAMÍLIES que us heu apropat als vostres estimats petits/es a través d’aquest, per a mi, entranyable medi digital. Us ho agraeixo de tot cor! Sou unes famílies fantàstiques!!!

Gràcies a tots/es!

Petons i abraçades C i AM

Subidon, subidon!!

 

Ahir a la discoteca vam ballar fins la1a.m.

El DJ era molt enrotllat.Vam ballar totes les cançons, encara estem de resaca! Però va valdre la pena.

Avui em anat al castell de Flix,  però al pujar feia molta calor.

Després vam anar a un refugi antiaeri.

Van veure un vídeo sobre les guerres carlines.

Valeria i Gerard

ENCARA HI FALTAVA MÉS

El dijous 11 de juny, per a la tarda, vam fer Tir amb Arc i a més vam fer hoquey. Ens ho hem passat ”bomba” i alguns es donaven cops d’estick :-P . Seguidament hem anat a la piscina hi ha sigut la ”repera”, però no ha durat gaire ja que ens ha plogut :cry: . I per a la nit discoteca. Segur que ens ho passarem molt bé 8-) .

Dels reporters:

Nil i Bruno.

JOC DE NIT I RESERVA NATURAL!!!!

Aquesta pasada nit, la gresca ha regnat a l’alberg !!!!.

Ahir a la nit , vam jugar ha trovar ossos pel camp. Ens ho vam passar molt bé, pero com vam acabar molt ràpid vam jugar a un altre joc (proba o veritat).

Ens hem llevat a les vuit i hem esmorzat molt. :-P

Hem anat a la reserva natural de Sebes. Ha estat molt divertit, ens han ensenyat diverses coses com per exemple l’anellament d’aus per poder-los datar i comptar els que migren per allà. Hem retornat a casa on han vingut dos monitors amb els que hem fet tir amb arc. Ara anirem a la piscina i despres  a sopar. Seguidament a la discoteca i demà us farem cinc cèntims de com ha estat.

Petons i abraçades molt grans des d’aqui,

Paula i Ingrid. :-o

Bona nit a tothom!

Hem fet el joc de nit. les senyus ens han explicat una historia verídica i real de les guerres carlines que van ocórrer en aquestes contrades, després ens ha explicat la llegenda!

Ossos fosforescents dels cadàvers dels qui lluitaven per a la defensa del seu futur Rei favorit o el Arxiduc Carles d’Àutria o el borbó Felip V, fill del rei Lluis XiV. Uns contra els altres i dos nens castigats,  confabulats amb les senyus i disfressats per fer-nos por per haver posat sal al menjar de les senyuretes. tot plegat un joc divertit, on encara ens hem cansat més si cabia!

Ara a dormir que demà ens espera un dia d’excursió a estudiar les cigonyes. Aquí n’està ple!

Bona nit pares, mares, germans/es i familia en general!

P.D.: ZZzzzZzZZZzzzzzzzzzZZzzzZZZZZZZZzZZZZz

 

Els reporters Salimu i Achraf

NAVEGANT PER L’EBRE.

Aquest migdia va ser el primer àpat  en l’alberg. El primer plat va ser macarrons amb tomàquet, carn picada i formatge, el segon plat saltxitxes i patates fregides.Finalment el postre un plàtan.

Desprès de dinar hem estat jugant una estona a la gespa que hi ha darrere de l’alberg. A continuació ens han cridat per canviar – nos de roba per anar al riu a fer caiac.Primerament de tot els monitors ens han fet una explicació de com remar. Alguns de nosaltres hem remat com veritables professionals.

Ha estat molt divertit ningú ha caigut a l’aigua, i no ha plogut.

Hem estat navegant al voltant d’una hora i mitja. A continuació els monitors ens han donat una bossa amb el brenar. Després ens han fet una explicació d’un pas de barca que hi ha prop de Flix. A continuación hem anat a la piscina i ens ho hem passat molt i molt bé.

 

Els reporters Mario i Alba.

JA HEM ARRIBAT !!

Avui a les 9 del matí els alumnes de 6é han sortit de l’escola Cirera cap a Flix ( Tarragona ). El camí ha estat llarg i divertit. Pel camí hem estat veien la pel·lícula Els Pirates del Carib. Hem parat sobre les 11:30 per esmorzar i anar al lavabo. Per les finestres de l’autocar hi havien unes vistes magnífiques com :

El Castell de Flix, la Central nuclear, el riu Ebre … tot molt espectacular. Ens hem cagat de por al veure el riu tan gran i ample. A veure qui s’hi fica a dins aquesta tarda, per fer el caiac. Ha plogut durant el viatge però ara no plou! Núvol si que ho està, ai, ai, ai!!!

Ara ja hem arribat i ens hem trobat a la Lorena que ens ha explicat unes quantes pautes sobre la casa. També ens hem trobat a la Cristina que és la que ens acompanyarà a totes les activitats que farem sobre aquests tres dies.

 

Ja ens hem instalat, ara anirem a menjar.

BON PROFIT !

WEB de l’alberg del viatge de fi de curs!

Per a tots els qui vulguin saber la web de la casa de colònies… aquí la teniu:

http://www.vilarriudebaix.com/home_alberg.asp?idioma=es

Espero que us agradi tant com ens agrada a nosaltres, sobretot a la Maria.

Últimes reformes a la casa:

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=e6d06c610c&view=att&th=13b278cfed603b3b&attid=0.3&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8XVuknhhG94HMHpbo6gaJk&sadet=1354020995704&sads=LMysYORv4CMagKzf2HvJ-bxrDfI

Ja teniu les bosses preparades?

Hola a tots i a totes!

Sols resten dies per l’anada al Viatge de Fi de Curs.

Us volem recomanar que estigueu tranquils i gens neguitosos. Dormiu plàcidament i tranquil·lament per poder agafar forces per tot el que ens espera que és molt i molt divertit!

El temps estarà una mica tèrbol, és a dir, sol i clarianes, tot i que les temperatures màximes seran de l’ordre dels 26ºC.

ÚLTIMA ACTuALITZACIÓ:

Recordem als pares, mares i familiars que anireu trobant les últimes notícies sobre les colònies que ells mateixos, els vostres fills/es aniran escrivint quan ens sigui possible.

Us explicaran:

 1. com estem,
 2. si hem arribat bé,
 3. alguna anècdota,
 4. si s’han menjat tot els àpats,
 5. si ens ho estem passant bé,
 6. si…

bé esperem els vostres comentaris per poder tenir comunicació tant d’aquí com cap allà!

Ens trobem al Torrent de la Pólvora a les 8:30h per anar carregant les bosses i/o motxilles. Es preveu la partida a les 9h en punt tenint en compte cinc minuts de cortesia pels més dormilegues!

Els mestres de CS.