Descrivim un paisatge D

Per treballar la descripció de paisatges prepararem uns anuncis de ràdio a partir d’unes imatges. Es tracta de vendre als oients un cap de setmana en algun dels indrets de les fotografies.
Per fer-ho seguirem un guió.
Aquí hi tenim un exemple:

Imagen1

SETMANA DE L’ALIMENTACIÓ

Durant unes setmanes enrera ja venim preparant receptes culinàries sobre la setmana de l’alimentació. aquest any hem preparat a 6è dues receptes una en català i una en castellà:

Català: Creps

Castellà: Batuts

 

A 5è hem preparat iogurts mireu al bloc de 5è com els hi ha anat.

Xarop de Cirera

Garbell d’Eratòstenes

Eratòstenes (Eratosthenes, Ἐρατοσθένης) va néixer a Cirene (Líbia) l’any 276 aC. Fou astrònomhistoriadorgeògraffilòsofpoetacrític teatral i matemàtic. Va estudiar a Alexandria i a Atenes.

Va treballar amb problemes matemàtics, com la duplicació del cub o els nombres primers. És famós el mètode per a llistar els nombres primers que porta el seu nom: el sedàs d’Eratòstenes.

Inici astronòmic de la tardor de 2014

Inici astronòmic de la tardor de 2014

INICI ASTRONÒMIC DE LA TARDOR

 

Segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional – Ministeri de Foment), la tardor de 2014 començarà el dimarts 23 de setembre a les 4h 29m hora oficial peninsular, a les 3h 29m a Canàries. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 22 de desembre amb el començament de l’hivern.

Des del punt de vista astronòmic, al cel matutí durant la tardor de 2014 es veurà Júpiter ia ell s’unirà Saturn al final de l’estació. Al principi de la nit es veurà Mart i, fins a mitjans de tardor, Saturn. Durant la tardor de 2014, es produiran dos eclipsis, un total de Lluna (8 d’octubre) i un parcial de Sol (23 d’octubre), cap serà visible des d’Espanya.
data:text/mce-internal,%3Cimg%20class%3D%22aligncenter%20size-full%20wp-image-4780%22%20src%3D%22http%3A//blocs.xtec.cat/ceipcirera5/files/2011/09/autumn.jpg%22%20alt%3D%22%22%20width%3D%22300%22%20height%3D%22225%22%20/%3E
D’altra banda el diumenge dia 26 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’hivern.

L’inici de la tardor

L’inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l’instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, aquesta posició és des de la que el centre del Sol, vist des la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l’anomena també equinocci de tardor. En aquest instant a l’hemisferi sud s’inicia la primavera.

Dates possibles d’inici de la tardor.

. L’equinocci de tardor es pot donar, com a màxim, en quatre dates diferents (del 21 al 24 de setembre). Al llarg del segle XXI la tardor s’iniciarà en els dies 22 i 23 de setembre (data oficial espanyola), sent el seu inici més matiner el de l’any 2096 i l’inici més tardà el de 2003 Les variacions d’un any a un altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d’anys segons el calendari (uns són de traspàs, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Escurçament del dia.

Aquesta és l’època de l’any en què la longitud del dia s’escurça més ràpidament. El Sol surt pels matins cada dia una mica més tard que el dia anterior ia la tarda es posa abans, sent l’escurçament del dia especialment apreciable per les tardes. En definitiva, a l’inici de la tardor el temps en què el Sol està per sobre de l’horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia a les latituds de la península.

fONT: http://www.fomento.es/MFOM/LANG_CASTELLANO/DIRECCIONES_GENERALES/INSTITUTO_GEOGRAFICO/Astronomia/publico/efemerides/otono.htm

DESCRIPCIÓ D’UNA IMATGE

Recorda els passos que s’han de fer per escriure una descripció: “La descripció utilitza un llenguatge clar i concret mitjançant la selecció acurada dels noms i els adjectius qualificatius. Les comparacions també hi són freqüents per augmentar l’expressivitat del text”.
Descriu la següent fotografia tot parlant de les coses que hi veus i de tot allò que ja saps (erosió, transformació del relleu…).
Per acabar, no oblidis la teva impressió i/o sentiment que desperta en tí aquesta imatge.
Exemple de la descripció: El secret de l’arbreda
No gaire lluny de casa meva passa el riu que divideix la ciutat en dues parts. A l’altre costat
del riu es troba l’arbreda. Quan era petit, el meu avi m’hi portava a passar la tarda i a
berenar.
No fa massa vaig anar-hi de nou i em vaig trobar amb un paisatge molt diferent, continuava
tenint arbres repartits per tot l’espai, però entre els arbres havia camins de ciment. Entre els
camins, dotzenes de bancs tots de fusta. I a l’ arribar al mig de l’arbreda, lloc on s’ajuntaven
tots els camins, més bancs també de fusta i un quiosc gran i bonic per comprar gelats,
begudes i algun diari.
Tot estava molt net i endreçat. Així i tot, vaig pensar que l’arbreda d’abans m’agradava més,
tenia els camins de terra i els bancs de pedra, encara que algun estigués trencat”

Has d’escriure com a mínim 10 línies.
cataratas_del_niagara (10)

Comencem el curs 2014-15 amb empenta!

Comencem el curs

10 consells per començar el curs

10 consells per començar el curs

S’acaba l’estiu i de nou comença el curs escolar. Després d’un temps llarg de descans, cal preparar-se per fer més fàcil i profitosa la tornada a l’escola dels vostres fills. Seguidament us fem arribar algunes recomanacions que cal tenir en compte per fer una posada a punt i començar el curs en òptimes condicions

Preparar el material escolar

  • Feu el llistat conjuntament amb els vostres fills del material necessari per al nou curs després de valorar el que ja tenen i aprofitar el del curs anterior.
  • Elaboreu un pressupost amb ells i compareu els preus en diversos establiments.
  • Feu que es responsabilitzin al màxim de les seves possibilitats en els preparatius per tornar a l’escola: folrar llibres, posar els noms, fer la motxilla… D’aquesta manera els implicareu més en el seu procés escolar.

Planificar el temps

  • Programeu conjuntament les activitats extraescolars i de lleure del curs, procurant que li quedi temps per estudiar, descansar, relacionar-se… Recordeu que convé que els més petits comparteixin temps en família i juguin a casa.
  • Tingueu en compte si el vostre fill va tenir alguna dificultat el curs anterior per preveure o organitzar activitats de suport o de reforç.

Tenir en compte el període d’adaptació

  • En el cas que el vostre fill iniciï l’escolaritat, és important que el motiveu per fer una bona entrada a l’escola.
  • En el cas que el vostre fill canviï de centre, intenteu que conegui els espais i pugui entrar en contacte amb alguns dels nous companys abans de començar el curs.
  • Si l’inici de curs provoca en el vostre fill alguna manifestació d’angoixa, contacteu amb el seu tutor per tal que pugui rebre la informació i, si escau, prendre les mesures necessàries per facilitar la seva adaptació.
  • Feu reflexionar el vostre fill sobre l’esforç i la responsabilitat que comporta començar un curs més elevat.

Recuperar hàbits i rutines

  • Torneu a marcar l’horari i reprendre els hàbits i rutines (per anar a dormir, per llevar-se, per als àpats…).

Més informació sobre l’inici del nou curs

specífics d’accés als cicles formatius es realitzaran entre l’1 i 3 de setembre de 2014. Per als 

 

Ara necessitareu una calendari on anar escrivint aquestes dades ja que les utilitzarem més avant per tal d’anar confeccionant la nostra programació. A continuació us fem a mà unes quantes adreces on-line per a generar els vostres calendaris personalitzats a les vostres necessitats per tal de seguir treballant en aquest inici de curs.

CALENDARI MENSUAL I AMB IMATGE

CALENDARI PER SETMANES O DIES

En aquest calendari podeu ficar fins a 50 setmanes, començant pel dia que voleu, títol, elegir l’idioma, si voleu que apareixi el número de setmna que és respecte de l’ini d’any, etc….

CALENDARIS AMB MOLTS FORMATS

En aquesta web trobareu molts formats, des de mensuals a quinzenals, etc…

Bon inici a tothom!!!

Font: Gencat.cat

AM i C

Última súperlluna de setembre!!

Des del web: ” ASTRONOMIA DES DE L’EMPORDÀ” ens expliquen que durant aquest mes de setembre…

Aquest mes esperem que la méteo es porti millor per a gaudir de l’astronomia!!

El passat mes vam tenir la súperlluna, i aquets mes encara serà molt gran! I a més aquest proper dissabte dia 6 de setembre és la Nit Internacional d’Observació de la Lluna (http://observethemoonnight.org/). Voleu venir a observar-la amb nosaltres? Doncs aquest dissabte a partir de les 21:30 estarem al passeig de Palamós, a l’alçada de l’Oficina de Turisme.

FONT: http://www.astroemporda.net/tag/efemerides/