EL RENAIXEMENT

Per introduir-nos a la música del renaixement ho farem a partir de la següent audició . Escoltarem cant gregorià i l‘Ave Maria de Tomàs de Victoria.

Mentre escoltem les dos peces farem la rutina de pensament: escolto- sento-diferencio.

A contiuació compararem la música profana de la religiosa d’aquella època. Per fer-ho escoltarem Hoy comamos y bebamos de Juan de la Encina i la compararem amb l’Ave Maria de Victoria que ja hem escoltat. A partir d’aquesta audició anotarem les diferències i les semblances.

A partir d’aquestes audicions podem distingir la música coral o vocal monòdica de la polifònica. Justament podem destacar les següents característiques musicals en el renaixement:

  • Triomfa la polifonia que no para fins arribar a una gran perfecció.
  • Existeix una major consciència d’harmonia, del flux dels acords i la seva progressió; les dissonàncies es tracten amb suavitat.

Cal fer un aclariment i és que al fiinal de l’edat mitjana ( s. XXI- XXIII) en la música gregoriana hi comencen a haver canvis cap a una polifonia que evoluciona amb lentitud.

 

Actualment podem parlar de diferents registres de les veus humanes i les podem classificar. Per recordar aquesta classificació escoltarem unes peces on haurem d’estar atents per distingir els diferents registres.

 

Nosaltres mirarem de cantar la cançó Quan tot s’enlaira a una sola veu ben afinada i si ens atrevim podem fer veus.

Però abans de posar-nos a interpretar farem primerament un mapa conceptual de les diferents veus, dels diferents registres. Ens pot ajudar la web següent que parla dels registres de la veu

Finalment i, abans de passar a la part de la interpretació, farem un mapa mental amb les característiques més importants del renaixement i de la música en aquella època. Primerament farem un llistat d’idees importants que hi hauríem de posar a partir del queheu estudiat a socials i a llenguacastellana i /o catalana. També podrem consultar la següent pàgina web .

INTERPRETEM 

Les activitats d’interpretació d’aquesta unitat seran les següents:

1-Cantarem la cançó de Quan tot s’enlaira de Txarango amb la partitura i ben afinada (a una sola veu o a dos).

2- Rapejarem en petits grups una poesia renaixentista de Pere Serafí o Joan Pujol.

Aquí teniu un document amb vàries poesies.

POEMES PERE SERAFÍ I JOAN PUJOL