Bestiario. Once relatos de animales, de Franz Kafka

 

En una carta de 1917, Franz Kafka (Praga, 1883 – Klosterneuburg, Àustria—, 1924) va suggerir a Martin Buber, que anava a publicar dues narracions seues, “Chacales y árabes” i “Informe para una Academia”, protagonitzada per un ximpanzé, que les agrupés amb el títol Dos historias de animales. Aquesta edició preparada per Jordi Llovet, seguint la proposta kafkiana de reunir-los en funció d’aquell denominador, recull aquests dos textos i nou més: “El topo gigante”, “El nuevo abogado”, “Un cruzamiento”, “Preocupaciones de un jefe de familia”, “El silencio de las sirenas”, “El buitre”, “Fabulilla”, “Un artista del hambre” i “Investigaciones de un perro.

En aquesta antologia apareixen un talp, una manada de xacals, el cavall d’Alexandre el Gran transformat en advocat de la Magistratura, un rar encreuament de gat i corder, un ximpanzé, un animal-objecte semblant a un fus, unes sirenes, un voltor, un gat i un ratolí, i tot un poble constituït per diferents classes de gossos. En aquests relats, els animals resulten sempre intercanviables amb la pròpia condició humana, de manera que, com l’autor va advertir, s’han de llegir més com a literatura realista que com paràboles.

Franz Kafka
Bestiario. Once relatos de animales.
Anagrama, Barcelona, 1990.
Selección, prólogo y notas de Jordi Llovet
22 cm. 149 pp.
Col. Panorama de narrativas; 190
ISBN: 8433931903
Col. Compactos Anagrama; 61
19 cm. 149 pp.
ISBN: 9788433920652

FITXA
http://www.anagrama-ed.es/titulo/CM__61

L’AUTOR

Franz Kafka (Wikipedia)
http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.