J.S.BACH: “Suite per a orquestra nº 2, en Si menor”

Avui parlarem d’un gran músic alemany del Barroc, es tracta de JOHANN SEBASTIAN BACH

Què en sabem de l’autor? :

Johann Sebastian Bach neix a Eisenach, (Thuringia) a Alemanya, el 21 de març de 1685, forma part d’una família en la qual mes de 150 dels seus membres van ser músics.  Van ser pares de Johann Sebastian, Johannn Ambrosius Bach (1645-1695) violinista i organista a la cort d’ Eisenach i Maria Elisabeth Lämmerhirt (1644-1694). La seva educació es produeix en un ambient familiar musical extraordinari, on molts dels seus membres eren músics i compositors de certa rellevància.

Quan té nou anys, mor la seva mare, i un any més tard el seu pare, raó per la qual s’ en va a viure amb el seu germà gran, Johann Christoph, que ocupa el càrrec d’organista a Ohrdruf, i amb qui contínua els seus estudis. L’ inicia en el clavecí, orgue i composició, La seva passió per la música ja es manifesta. Per tenir una bellíssima veu de soprano és admès en el cor de l’església d’Ohrdruf, cobrant per això i ajudant econòmicament al seu germà.

Als quinze anys entra a l’escola de Sant Miguel, a Lüneburg, arribant a ocupar el càrrec de “Prefecte dels nens del Cor”, i tenint en algunes ocasions, l’oportunitat d’actuar no solament com organista, sinó com a director del propi cor. Als divuit anys ocupa un lloc com a violinista en l’orquestra del comte Johann Ernest de Weimar, on roman alguns mesos.

Als 22 anys contreu matrimoni amb la seva cosina Maria Bàrbara Bach amb la qual va tenir set fills, dels quals sobreviuen quatre. Tres d’ells van ser músics, Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel i Johann Gottfried Bernhard.

Als 35 anys mor la seva esposa. No obstant això, al següent any contreu noves núpcies amb Ana Magdalena Wülken efectuant-se la cerimònia en la pròpia casa de Bach. D’Ana Magdalena té tretze fills, i sols sobreviuen sis, i també 3 d’ells son músics, Gottfried Heinrich, Johann Christop Friedrich i Johann Christian.

Bach va morir a les 8 de la tarda del 28 de juliol de 1750, després d’una intervenció quirúrgica fracassada en un ull, realitzada pel cirurgià ambulant anglès anomenat Taylor, que anys després operaria a Händel, amb resultats iguals. Bach havia anat quedant-se cec fins a perdre totalment la vista. Poques hores abans de morir la va recuperar. Actualment es creu que la seva ceguesa va ser originada per una diabetis sense tractar.

Vols escoltar i seguir al mateix temps la seva música? Doncs aquí en tens un parell.

En primer lloc la famosa Tocata i Fuga en do menor per a orgue.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ipzR9bhei_o" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Ara escolta aquest tercer moviment del Concert de Branderburg nº 6:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/JTQsxs0mzc0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Vols escoltar alguns fragments més de la seva obra? :

logo-bach-2

Bach va composar per a dos instruments de teclat, saps quins són ?

logo-clavicembal1

logo-claviorgue1

Anem a aprofondir una mica més en la seva obra:

En total, la seva producció és vastíssima, consta de:

 1. més de 260 cantates (conservades unes 200)
 2. passions
 3. oratoris
 4. magníficats
 5. una vintena de concerts
 6. nombroses obres per a clavecí, una de les quals la va dedicar a la seva muller (L’àlbum d’Anna Magdalena Bach)
 7. nombroses sonates
 8. nombroses suites
 9. diverses misses
 10. estudis de contrapunt com l’Ofrena Musicall’Art de la fuga
 11. i moltes obres més.

Avui treballarem amb més profunditat una de les seves Suites. La Suite és “un conjunt de músiques o moviments que, en molts casos, provenen de danses i en el qual és habitual l’alternança de músiques ràpides i lentes”.

He triat la Suite per a orquestra núm.2 en Si menor. Aquesta Suite està formada per set moviments:

 1. Obertura. La suite comença. És majestuosa.
 2. Rondó. Hi ha una alternança de diversos temes, un dels quals es va repetint.
 3. Sarabanda. Està en compàs binari i té una aire tranquil.
 4. Bourré. És una dansa d’origen francès. N’hi ha dues de seguides.
 5. Polonesa. Dansa d’origen polonès en compàs ternari.
 6. Minuet. De tempo tranquil i en compàs ternari.
 7. Badinerie. Ràpida i lleugera, en compàs binari.

En aquest primer video escoltaràs l’Obertura:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/GEe8lel1nuc" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

El Rondó:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/n4g-FHbexvg" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La Sarabanda:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/7QFgxPWjdvw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La Polonesa:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/gUvBEcGDMTk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La Bourré:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/tiC4Hap1g8c" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

El Minuet:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/qwimMZfziHg" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La Badinerie:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/xVxwuirUX-M" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

2 thoughts on “J.S.BACH: “Suite per a orquestra nº 2, en Si menor”

 1. camila

  hola flora com estas ,e mirat le treball qeu ens vas possà i l’ estoria a sigut molt bonica per ami i per la saray dic aixoi de la saray perque a posat que l’ istoria es molt bonica i aquesta vegada vem pensat igual .Flora amb posso el notefligth i posso el meu correo electronic i m’invento una contraseña de 6 dijits i amb diu que el correo electronic o lacontraseña astan malament i jo les rebiso 3 vegades i estan bè no se parque posa aixo si ala laura li posa i ami no el dimecres mu pots dir si saps el problema aquet siusplau a i una altra cosa amb vaig olvidar de posarte el comentari despres de fer el traball de j.s.bach perque estaba molt tard i ademes m’anava a sopar i despres a dormir vale flora vingua adeu bon cap de setmana .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà