Article destacat

PROJECTE: CONSTRUCCIÓ DE CASTELLS.

Hola a tots/es:

El projecte per al tercer trimestre consisteix en la construcció d’un castell medieval. Caldrà presentar-lo després de les vacances de Setmana Santa.

Us hem localitzat diferents  retallables de Construccions de Castells.

Cadaú de vosaltres haurà de visualitzar els castells que us proposem, seleccionar-ne un, imprimir el retallable I LES SEVES PARTS, seguir les instruccions (algunes estan en anglès, demaneu ajuda al professor de l’assignatura pertinent), retallar, pintar, doblegar, montar, enganxar i finalment dur-lo a l’escola sobre una superfície sòlida ben decorada.

Per qui no tingui accés a ordinador i tampoc a internet, teniu dues opcions:

 1. Demaneu ajuda al vostre tutor per a buscar moments entre hores de classe, patis o hores d’informàtica per a la recerca d’aquests llocs web, descàrrega i impressió dels documents.
 2. La imaginació. Com?

Us faig cinc cèntims de com ho podeu crear sense necessitat de retallables.

 1. Primer de tot cerca llibres de contes sobre princeses i prínceps que de ben segur hi surt algun castell.
 2. Fixa’t que cada cantonada dels 4 murs hi solen tenir torres o torreons.
 3. Solen tenir ponts a la porta del castell amb cadenes que el fan llevadís.
 4. A sota del pont un gran riu, canal o pou.
 5. A dins del mur es situa el castell pròpiament dit.
 6. AConsegueix caixes de diferents mides, per exemple de medicaments, remeis, cremes o pomades, que tenen les seves pròpies solapes. També de caldos sintètics.
 7. AConsegueix paper transparent de bosses de congelador per fer les finestres. 
 8. AConsegueix cadenetes de taps del lavabo per fer les cadenenes dels ponts llevadissos.
 9. Aconsgeueix orenga per a simular gespa.
 10. Agafa les caixes més grans per a fer els murs.
 11. Pren d’altres per a fer les torres.
 12. Situa altres de diferent mida per a fer el castell a l’interior.
 13. Altres per adherir les torres al castell.
 14. Dibuixa un porta antiga, estil portó al mur.
 15. Agafa dues cadenetes dels taps de les aigüeres (demana el permís pertinent) o cadenes fetes amb arandeles i les subjectes al costat de la porta amb agulla i fil (Sol·licita ajuda a un adult), així podràs fer un pont sostingut amb l’extrem de les cadenetes.
 16. Fes quadradets, no gaires, per a simular les finestretes en les pareds del castell, i a l’extrem superior no les facis quadrades sinó ovalades, i per dins, a l’interior, enganxes els trossets de la bossa de plàstic del congelador, simulant els finestrals.
 17. Pinta’ls de color gris, imitant el to de la pedra del castell.
 18. Amb marcador negre, un cop sec tot, dibuixa les línies horitzontals, simulant la col·locació d’una pedra sobre una altra i altres verticals.
 19. Pots rodejar el castell de prats. Com? Posa cola sobre la superfície on anira subjecta el castell i li espolvoreges orenga, simulant la herba.
 20. A fora del mur, també, pots posar pedretes, terra, vegetals, ESTANDARDS, BANDEROLES, ESCUTS… simulant l’ambient/escenari.
 21. A cada pas, deixa-ho secar.
 22. Si tens petites joguines, que ja no usis, pots acoplar-les a la maqueta, estil soldadets, caballs, princesetes, prínceps, etc…
 23. Pots posar escuradents simulant llances: pintant un extrem daurat i l’altre platejat..

 

RECORDEU QUE MOLTA INFORMACIÓ I IDEES LES PODEU TROBAR EN EL LLIBRE DE MEDI SOCIAL.

Que la sort t’acompanyi!
Si ho veus massa complicat demana ajuda a casa teva, ja veuràs com ho passeu de bé!

Ànims, i endavant.

Bona construcció.

Carme i Anna Mª

MATERIALS:

Us adjunto un enllaç a un video de com un noi construeix amb paper un castell-artefacte a càmara ràpida AMB LA TÈCNICA FILMOGRÀFICA STOP-MOTION per a què veieu la seqüència d’instruccions.

Punxa sobre les paraules: Howl’s Moving Castle

Howl’s Moving Castle from Ben Millett on Vimeo.

 1. Castell de Neuschwanstein ( Castell original d’on es van inspirar per fer el castell de Disney World): http://papertoys.com/images/neuschwanstein-castle.pdf
 2. Castell de Warhammer(En aquest lloc web us heu de descarregar els arxius pdf o bé els jpg) 

http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/fpm/archive

ENLLAÇ1:

Presentamos una magnífica colección de edificios de papel, maquetas de toda una ciudad: torres, murallas, cabañas, granero, puente, panteón y hasta un cementerio que van perfectos como para el Warhammer fantasy. El resultado es bastante bueno y el tamaño va de lujo para el juego. Por cierto, los creadores son, nada más y nada menos que Wizards, con lo que la calidad está garantizada.

Muralla y torre semiderruida
Una pieza clave para la ciudad y de gran calidad.
Descargar en PDF
Descargar en JPG

Cabaña de leñador, (intacto y en ruinas)

Este recortable trae dos tipos de cabañas, una intacta y otra en ruinas.

Descargar en PDF
Descargar en JPG

Puente para Warhammer
Descargar en PDF
Descargar en JPG

Maqueta Mausoleo
Mausoleo gótico
Descargar en PDF
Descargar en JPG

Recortable de Cementerio
Descargar en PDF
Descargar en JPG

Maqueta de taberna
Una taberna medieval tipo el señor de los anillos ideal para tu escenario de Warhammer.
Descargar en PDF
Descargar en JPG

La iglesia
La parroquia del pueblo medieval para imprimir en papel.
Descargar en PDF
Descargar en JPG

Muralla para el Warhammer

Con esta muralla podeis hacer toda una fortificación, cuantas más hagais, más grande será la ciudad, sólo es cuestión de echar imaginación.

Descargar en PDF
Descargar en JPG

Los barracones y las cuadras

Estos edificios quedan muy bien en la parte inferior de las largas murallas.

Descargar en PDF
Descargar en JPG

Torre fortificada

Este tipo de torre se construía para fortalecer la muralla y darle más cuerpo, las puedes poner a lo largo de esta.

Descargar en PDF
Descargar en JPG

Vallas de las murallas

Se usaban para defender el castillo y se colocan encima de las murallas, desde ella se arrojaba el aceite caliente, agua hirviendo, rocas y flechas.

Descargar en PDF
Descargar en JPG

Textura ciudad
Adoquines, caminos de tierra, texturas de madera, todo lo que necesitas para darle la ese toque de realismo a tu ciudad Warhammer.
Descargar en PDF
Descargar en JPG

Recortable de la puerta de la ciudad

La joya de la corona, espectacular y fornida puerta que pondrá el broche a tu ciudad medieval para Warhammer fantasía.

Descargar en PDF
Descargar en JPG

Os dejo algunos enlaces para las casas que encontré, algunas parecen que son oficial de Warhammer. Que disfruteis!

Casa 1
Casa 2
Casa 3
casa 4
Casa 5
Puertas y ventanas

Pero ahí no acaba la cosa no! hay mucho más y para Warhammer 40k también, todo esto lo traeremos en una próxima entrega, que disfruteis!

ENLLAÇ2:

Instruccions foldup

Vol un gran terreny, però tenen un pressupost ajustat? Gaudiu de l’elaboració de kits o artesanies?Com mostrar el resultat magnífic que no requereix una gran inversió en subministraments? Modelatge de paper pot ser just el que estàs buscant.

Tower, intacte i en ruïnes

Aquest disseny de la torre és una fortificació típica d’una petita fortalesa o castell. Per fer un castell d’aquestes, es combinen dos o més d’aquests amb la secció de paret propera. La torre també es pot utilitzar com una peça independent per a un lloc de guàrdia o torre d’un mag.

Hut, intacte i en ruïnes del llenyataire

Aquest edifici model es pot utilitzar com un independent en un bosc, o podria ser un de diversos en un petit poble habitada per treballadors agrícoles o camperols. Una altra possibilitat és col · locar diverses cabanes fora de les muralles de la ciutat per representar petits assentaments que romanen sense protecció per la guàrdia del castell.

Un pont rústic per a l’eternitat

Aquest robust pont de pedra i fusta es pot utilitzar tal qual per creuar un petit rierol o rierol que això és part del terreny local. El disseny és modular, de manera que si vostè necessita per travessar un riu gran, només ha d’afegir segments addicionals durant la construcció fins que sigui la longitud desitjada.

Trieu la fundació amb portes de ferro forjat (pàgina 3) – potser amagant cau del pont va caure tutor – per fer la part del pont del paisatge urbà. Per escaramusses més rurals, provi el d’heura i cobert de molsa versió (pàgina 4). Vostè podria utilitzar qualsevol de les opcions per travessar una via d’aigua que condueix a una ciutat emmurallada, o per creuar el fossat al voltant d’un castell del senyor feudal local.O millor encara – tractar a tots ells!

Mausoleu

Aquest mes presentem un model d’un antic mausoleu. Aquesta cripta robust, construït en pedra i ferro, ha crescut desgastat per anys d’erosió.Protegit per la Legió d’Ahmut, què tresors Què s’amaga? Enterrament tresors sagrats de Ravilla o secrets arcans del culte de Nerull? Potser una entrada secreta a una catacumba subterrània …?

Les primeres quatre pàgines d’aquest model formen l’exterior de l’edifici, amb una cinquena pàgina separada per a les parets interiors en ruïnes. Les etiquetes a cada pàgina fan que l’estructura sigui més fàcil que mai per construir. Utilitza diverses còpies de l’antiga mausoleu juntament amb les parets en ruïnes de Models de Paper Foldup 3 set per crear un entorn més ampli cementiri embruixat. És a dir … si ets prou valent per descarregar gratis!

Cementiri gòtic

Ara que ja té un mausoleu, que el seu entorn fantasmal completen aquest mes amb un cementiri atmosfèrica. La mirada fresca gòtica de la porta d’aquest cementiri fa que els membres de la Legió d’Ahmut sentin com a casa – i tothom se sent clarament incòmoda. Pedra Llaurat-ferro reforçat fa que per a una paret resistent per frenar invasors d’altres faccions.

Aquest terreny model foldup inclou parets, una porta i làpides. Depenent de les necessitats del seu joc, pot crear un cementiri íntima o un extens imprimint tantes pàgines com necessiti. O construir una necròpoli de paper mitjançant la combinació d’aquest conjunt amb diversos mausoleus de Joc 6.

Town Tavern

Després d’un dur dia de la batalla, és el moment per posar les botes!Aquesta taverna local sembla un bonic lloc segur per tirar cap enrere uns quants … o no?

Aquest kit foldup divertit de construcció està dissenyat per unir-se a la “Medieval Inn” foldup a setembre 11.La gran estructura, coberta de molsa és ple de caràcter del vell món degradat. Segui en una de les moltes cabines acollidores pel foc per recuperar i repassar les seves estratègies per a la seva propera batalla!

Església rural

S’està fent tard, és molt fosc, i criatures perilloses estan regirant en els boscos propers. Vostè veu la resplendor reconfortant d’un llum d’oli que il · lumina les finestres d’una església rural a la distància – només el santuari que necessita per dormir sense por. Clergue de l’església també pot ajudar amb qualsevol pregunta que pugui tenir sobre l’àrea local. Quina alleujament!

Tres Pisos Muralla

Aquesta secció de la paret de la ciutat de tres pisos utilitarista no és cridaner, però el seu encant medieval inherent i disseny flexible que sigui un element fonamental en un gran nombre de configuracions de terreny.Utilitzeu-lo per envoltar la seva ciutat creixent terreny foldup o proporcionar i obstacle per al seu grup de joc per vèncer.

Llarg, Estructura de fusta de construcció

Aquesta baixa edifici amb entramat de fusta personalitzable, llarg i proporciona refugi o l’emmagatzematge per a les persones o béns addicionals. Aquest model foldup és també una estructura fonamental bloc de construcció, i la seva longitud flexible li permet ajustar la mida per cabre on sigui que vol afegir una subestructura addicional al llarg d’una paret de la ciutat o d’una altra peça de construcció.

La meitat de la torreta i Short paret

Aquest mes, li oferim dues especialitats detall foldups fàcils de muntar per afegir al seu muralla del castell i les zones residencials. El medi torreta enforteix la seva muralla del castell i es pot afegir en qualsevol llarg d’ella d’una manera simètrica o una menys simètrica per simular l’aspecte més orgànic dels castells reals. També fa una bona addició a cada costat d’una entrada de porta d’entrada a un castell. Les curtes seccions de paret residencials, la nostra segona oferta, es poden usar per dividir un poble o ciutat barri residencial.Mantenen la gentussa de la seva cambra noble, o es pot utilitzar per crear un carreró estret i perillós.

L’acaparament de la Fusta

Defensa el teu castell amb una o més d’aquestes tanques sobre de les seves muralles del castell. Tanques són fortificacions que proporcionen un gran avantatge enfront dels intrusos ataquen les parets de sota.Històricament, l’oli calent, aigua bullint, roques, i més es van deixar caure per darrere d’aquestes estructures de setge. Aquesta personalitzable llarg, l’acaparament de la fusta proporciona refugi als defensors o durant un setge, mentre que els permet tornar la pilota als atacants a la base de la paret.

Empedrat Carreteres, camins de terra, i les textures de fusta

Hi ha dos tipus de carrers, llambordes o brutícia, evocar l’ambient medieval dels models foldup que oferim, de manera que aquest mes et donem una selecció de rajoles geomorfològics a fa algunes carreteres de. A més, si t’agrada personalitzar els seus models de construcció, podrà apreciar el full de cinc textures de fusta diferents per aplicar als nostres edificis també hem inclòs. Prengui les taules i crear diferents accents, seccions tonals i retallada en les versions estàndard dels nostres models.

Gatehouse

Una característica comuna als complexos de castells medievals i ciutats emmurallades és la porta d’entrada. Oferim una amb dos rastells elevable.Les seves dues torres de pedra tenen un sostre emmerletat i plana que s’estén per ells. També s’inclouen una versió en ruïnes.

 1. o bé el Castell de la Belladurment: http://www.disneyexperience.com/models/castle_model.php

CLICA LA IMATGE

Con esta maqueta te vas a quedar helad@, se trata de la auténtica maqueta recortable del castillo de la bella durmiente de Disney, pásalo en grande con tus hijos construyéndolo, es algo complejo pero para qué están estas manualidades si no es para entretener? Lo encontramos en la página de Disney, allí tienes los archivos de descargas y las instrucciones, que lo disfrutes!

Descargar castillo Disney

p.d.: construcció senzilla per a qui no se’n surti:

Torre Effiel: http://www.recortables.biz/2010/01/recortable-torre-eiffel.html

 

Dia 20 de març ens entra la primavera.

L’equinocci és cada un dels dos moments de l’any en què el sol creua l’equador celeste. Durant els equinoccis, la nit i el dia tenen la mateixa duració en tot el món, excepte en els pols. La paraula equinocci ve del llatí i significa “nit igual”.


Hi ha dos equinoccis a l’any,
L’equinocci de primavera o equinocci vernal es produeix al voltant del 21 de març quan el Sol creua l’equador celeste, passant de l’hemisferi sud al nord. La declinació solar és zero passant de negativa a positiva. A l’hemisferi nord marca l’inici de la primavera.
L’equinocci de tardor es produeix al voltant del 23 de setembre quan el Sol creua l’equador celeste passant de l’hemisferi nord al sud. La declinació solar és zero passant de positiva a negativa. A l’hemisferi nord marca l’inici de la tardor.
En l’hemisferi sud, aquests noms s’intercanvien.
Els equinoccis també poden considerar-se com dos punts en el cel. Són els punts on l’equador celeste talla a l’eclíptica. En astronomia, aquest punts són els nodes orbitals de la Terra. S’anomenen punt Àries o punt vernal (l’equinocci de primavera) i punt Libra (l’equinocci de tardor).
El moment en què el Sol passa pels punts equinoccials es pot calcular de forma precisa i l’equinocci té lloc durant un instant concret en el temps. En diferents punts de la Terra els equinoccis poden tenir lloc en diferents dates degut als diferents fusos horaris.

Font: viquipedia.com

Pistes d’Hockey

DSC_0065El dijous 12 de març, els i les alumnes de cinquè van pujar a les pistes d’Hockey herba juntament a l’escola Marta Mata, per conèixer les normes i el funcionament d’aquest esport. Els hi va agradar molt i s’ho van passar força bé. Qui s’apunta??

DSC_0065

CONSTRUiM ILURO

Avui, 5 de març 2015, els i les alumnes de Cinquè hem visitat el Museu de Mataró i hem realitzat el taller sobre la ciutat romana d’Iluro.
Ens hem vestit de romans importants i no tant importants. Després hem fet un petit recorregut per alguns carrers, visitant la plaça Gran, la Basílica de Sta. Maria i camí cap a l’escola.

XAROP de CIRERA: COMPLEIX DOS ANYS!!!!

03-petons-i-moltes-felicitats-cantat

Avui dia 26 el bloc compleix cinc anyets! enhorabona a tots per l’impacte que ha causat en tota la comunitat educativa, des d’alumnes, professors, pares i moltes altres escoles que prenen el Xarop a dosis com a model de treball i redireccionen als seus alumnes a aprofundir i repassar els seus estudis cap al nostre bloc.

FELICITATS I BONA FEINA FETA PER TOTS!

L”EQUIP EDUCATIU DE L’ESCOLA CIRERA!

VISITA AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Dscf2054-1El dia 19 de gener, els/les alumnes de cinquè van anar a visitar el Parlament de Catalunya.

Primer van esmorzar a la glorieta del Parc de la Ciutadella davant de la font dedicada a la           per què estava plovent. Van jugar al poble. Cap a les 11:30 va entrar un grup al Parlament i l’altre grup a les 12:00.

Una guia i un guia ens van acompanyar i ens explicaven què fan al Parlament, la seva història, el nombre de parlamentaris, els grups polítics que el formen. Van parlar dels del presidents del Parlament. Actualment és la senyora Núria de Gibert i Català.

Després, van anar a dinar a l’estació de França. Però com corríem, es va convidar a marxar-nos. A les tres, van agafar l’autobús i van tornar a l’escola.

La pluja va ser molt empipadora, no vam poder jugar al parc ni dibuixar l’edifici del Parlament .   Els/les alumnes de Cinquè.

DENIP

DENIP: Dia de la pau i la no violència, la celebrem aquest any el dimecres 30 de gener.

 

Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918 – Johannesburg, 5 de desembre de 2013) va ser un polític sud-africà, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l’apartheid i va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica (1994 – 1999) escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.
Nelson Mandela es va afiliar al Congrés Nacional Africà (Africa National Congress, ANC) el 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial que impulsava. Es va fer advocat i participà en la lluita no violenta contra les lleis de l’apartheid, que varen ser establertes pel govern del Partit Nacional afrikaner, arribat al poder a través de les eleccions del 1948. L’ANC va ser prohibit el 1960 sense que la lluita pacífica donés resultats tangibles. Mandela fundà i dirigí la branca militar de l’ANC, Umkhonto We Sizwe, el 1961, que dugué a terme una campanya de sabotatges contra objectius militars. Detingut per ordre del govern sud-africà amb el suport de l’Agència Central d’Intel·ligència dels Estats Units (CIA), fou condemnat a cadena perpètua de presó i a treballs forçats. Esdevingué una celebritat beneficiant-se d’un fort suport internacional, i fou convertit en un símbol de la lluita per la igualtat racial, especialment després de la massacre de Soweto, del juny de 1976.
Després de vint-i-set anys de presó, Mandela va ser alliberat l’11 de febrer de 1990, i defensà la reconciliació i la negociació amb el govern del president Frederik de Klerk. El 1993, rebé conjuntament amb aquest, el Premi Nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l’apartheid i l’establiment d’una democràcia no racial al país.
Escollit primer president negre de Sud-àfrica el 1994, continuà amb èxit la política de reconciliació nacional, però deixà una mica de banda la lluita contra la sida, molt present a Sud-àfrica. Després d’un únic mandat, als 81 anys es retirà de la vida política activa.
Posteriorment, va reprendre la seva actuació contra la sida, a causa de la qual perdé un fill, i seguí sent una personalitat mundialment reconeguda per la seva defensa dels drets humans.
Va estar casat tres vegades al llarg de la seva vida, en dues de les quals tingué un total de sis fills. Era un apassionat de la música clàssica, d’autors com Georg Händel o Piotr Txaikovski.
A Sudàfrica, tothom li té un respecte profund i se’l considera “el pare de la nació”. Sovint se l’anomena amb el nom del seu clan, Madiba.

Es commemora en aquesta data tal diada ja que és la data que va morir MMohandas Karamchand Gandhi (2 d’octubre de 1869 – 30 de gener de 1948) va ser un pensador i polític indi. Se’l coneix amb el sobrenom de Mahatma o Mahatma Gandhi (la paraula mahatma significa “gran ànima”; prové de les formes del sànscrit maha -“gran” i atma -“ànima”). Fou un dels pares de la independència de la nació índia i la desaparició del Raj Britànic mitjançant l’ús de la no-violència.

 

Gandhi va néixer a Porbandar (actual estat de Gujarat), un poble costaner de l’Índia. Era el fill del Primer ministre local i la seva família era de la casta vaisya (comerciant). Va estudiar dret a la University College de Londres,[1] i va exercir com a advocat a Bombai (actual Mumbai). Els seus primers treballs els va realitzar a Sud-àfrica l’any 1893. Mentre treballava per a una empresa en aquest país, es va interessar per la situació dels 150.000 compatriotes que hi residien i va lluitar contra les lleis que discriminaven els indis a Sud-àfrica mitjançant la resistència passiva i la desobediència civil.

Naixement Mohandas Karamchand Gandhi: 2 d’octubre de 1869 a Porbandar, Índia Britànica.

Defunció: 30 de gener de 1948 (als 78 anys) a Nova Delhi, Índia.
Causa de la mort: Assassinat en un tiroteig.
Sepultura: Raj Ghat, Nova Delhi.
Nacionalitat: Índia.
Altres noms: Mahatma, Bapu.
Alma mater: University College de Londres.
Conegut per: Figura clau en el Moviment d’independència de l’Índia i com a Líder pacifista i de la Resistència no-violenta.
Fundador del Satyagraha.
Creences religioses: Hinduisme
Muller: Kasturba Gandhi
Fills/es: Harilal, Manilal, Ramdas, Devdas
Pares: Karamchand Gandh i Putlibai Gandh

Gandhi i la seva esposa Kasturba al 1902

Signatura:


Dia del DENIP: descarrega’t la lletra

Comencem el Solstici d’hivern

Avui dia 21 de desembre a les 23:03 començarà l’hivern!!!!

El solstici és cadascun dels dos moments de l’any en què el sol aconsegueix la màxima declinació (distància angular) respecte a l’equador celeste.

En el solstici d’estiu de l’hemisferi nord el sol arriba al senit al migdia sobre el Tròpic de Càncer i en el solstici d’hivern arriba al senit al migdia sobre el Tròpic de Capricorn.

Una altra manera d’entendre el significat de solstici és referir-nos a la durada del dia (en astronomia el dia comprèn el temps en què el Sol es troba per damunt de l’horitzó, és a dir, el temps que transcorre entre la sortida i la posta del sol). Aquesta durada és variable al llarg de l’any. Hi ha dos dies l’any en què arriba als valors extrems: el dia més llarg correspon al solstici d’estiu, i el dia més curt al solstici d’hivern. El solstici d’estiu marca el pas de la primavera a l’estiu, alhora que el solstici d’hivern marca el pas de la tardor a l’hivern. A l’hemisferi sud, hom anomena solstici d’estiu al solstici del mes de desembre i solstici d’hivern al solstici del mes de juny, prenent així en compte de la diferència d’estacions entre els dos hemisferis.

Il·luminació de la Terra durant el solstici d’estiu

Il·luminació de la Terra durant el solstici d’hivern

solsticis i equinoccis propers
any Equinocci
Març
Solstici
Juny
Equinocci
Setembre
Solstici
Desembre
dia hora dia hora dia hora dia hora
2010 20 17:32 21 11:28 23 03:09 21 23:38
2011 20 23:21 21 17:16 23 09:04 22 05:30
2012 20 05:14 20 23:09 22 14:49 21 11:11
2013 20 11:02 21 05:04 22 20:44 21 17:11
2014 20 16:57 21 10:51 23 02:29 21 23:03
2015 20 22:45 21 16:38 23 08:20 22 04:48
2016 20 04:30 20 22:34 22 14:21 21 10:44
2017 20 10:28 21 04:24 22 20:02 21 16:28
2018 20 16:15 21 10:07 23 01:54 21 22:23
2019 20 21:58 21 15:54 23 07:50 22 04:19
2020 20 03:50 20 21:44 22 13:31 21 10:02

Solstici d’estiu

En el solstici d’estiu el Sol es troba a la posició més septentrional (més al nord), és a dir, sobre el Tròpic de Càncer, a +23° 26′ de declinació. Físicament, el solstici d’estiu correspon al moment en què l’eix de rotació de la Terra es troba més pròxim a la direcció Terra-Sol. Això s’esdevé entre els dies 20 i 21 del mes de juny. La data i hora exactes varien cada any.

Solstici d’hivern

En el solstici d’hivern el Sol es troba a la posició més meridional (més al sud), és a dir, sobre el Tròpic de Capricorn, a -23° 26′ de declinació. Físicament, el solstici d’hivern correspon al moment en què l’eix de rotació de la Terra es troba més allunyat a la direcció Terra-Sol. Això s’esdevé entre els dies 21 i 22 del mes de desembre (la data i hora exactes també varien, lògicament, cada any). El dia 22 de desembre, solstici d’hivern (comença aquesta estació, i del llatí solstitium: de SOL, i stare, estar parat), és el dia més curt de l’any perquè el Sol ix molt tard i es pon molt prompte. Hi ha aproximadament 9 hores de ‘dia’ i 15 hores de ‘nit’ a les nostres latituds. A partir d’eixa data, el dia comença a créixer. El dia 21 de març s’arriben a igualar el dia i la nit (12 hores cadascun), per això s’anomena equinoccide primavera (comença dita estació, i del llatí aequinoctiumaequus igual, noctis…nit). Després continua augmentant la duració del dia fins al 21 de juny, el solstici d’estiu, el dia més llarg de l’any -i per tant, la nit més curta-. Ara és a la inversa (del llatí inversum, girat) 15 h de ‘dia’ i 9h de ‘nit’. Com es pot observar hi ha una simetria.

Dues imatges que mostren la quantitat de llum solar reflectida en els solsticis d’estiu dels hemisferis nord i sud respectivament (watts / ).

A partir d’eixa data el dia va minvant. El 23 de setembre (del llatí september, el setè mes, ja que l’any romà primitiu començava l’u de març) és l’equinocci de tardor (comença aquesta estació, 12 h de ‘dia’ i 12 h de ‘nit’).

I el dia segueix reculant davant de la nit fins a arribar al dia més curt… el solstici d’hivern, completant-se el cicle solar.

DESCRIPCIÓ DE PERSONES

Descriu els següents personatges al full corresponen. Recorda el vocabulari que van estudiar a la classe i el pot ampliar consultant el diccionari. No t’oblidis de començar per l’aspecte físic i continuar pel caràcter, forma de ser. Mike_Wazowski2

 

 

 

 

Inici astronòmic de la tardor de 2014

Inici astronòmic de la tardor de 2014

INICI ASTRONÒMIC DE LA TARDOR

Segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional – Ministeri de Foment), la tardor de 2014 començarà el dimarts 23 de setembre a les 4h 29m hora oficial peninsular, a les 3h 29m a Canàries. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 22 de desembre amb el començament de l’hivern.

Des del punt de vista astronòmic, al cel matutí durant la tardor de 2014 es veurà Júpiter ia ell s’unirà Saturn al final de l’estació. Al principi de la nit es veurà Mart i, fins a mitjans de tardor, Saturn. Durant la tardor de 2014, es produiran dos eclipsis, un total de Lluna (8 d’octubre) i un parcial de Sol (23 d’octubre), cap serà visible des d’Espanya.

D’altra banda el diumenge dia 26 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’hivern.

L’inici de la tardor

L’inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l’instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, aquesta posició és des de la que el centre del Sol, vist des la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l’anomena també equinocci de tardor. En aquest instant a l’hemisferi sud s’inicia la primavera.

Dates possibles d’inici de la tardor.

. L’equinocci de tardor es pot donar, com a màxim, en quatre dates diferents (del 21 al 24 de setembre). Al llarg del segle XXI la tardor s’iniciarà en els dies 22 i 23 de setembre (data oficial espanyola), sent el seu inici més matiner el de l’any 2096 i l’inici més tardà el de 2003 Les variacions d’un any a un altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d’anys segons el calendari (uns són de traspàs, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Escurçament del dia.

Aquesta és l’època de l’any en què la longitud del dia s’escurça més ràpidament. El Sol surt pels matins cada dia una mica més tard que el dia anterior ia la tarda es posa abans, sent l’escurçament del dia especialment apreciable per les tardes. En definitiva, a l’inici de la tardor el temps en què el Sol està per sobre de l’horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia a les latituds de la península.

fONT: http://www.fomento.es/MFOM/LANG_CASTELLANO/DIRECCIONES_GENERALES/INSTITUTO_GEOGRAFICO/Astronomia/publico/efemerides/otono.htm