5.- La humitat i la pressió.

  

Humitat:

Concepte: És la quantitat de vapor d’aigua que hi ha a l’atmosfera. La quantitat de vapor depèn de la temperatura de l’aire. Com més calent està més vapor d’aigua és capaç de retenir.

Unitat de mesura: %.

Aparell de mesura: Amb l’higròmetre.

Pressió: 

Concepte: És el pes que l’aire fa sobre una superfície. La pressió atmosfèrica afecta a totes les superfícies. Les zones situades a l’altura del nivell del mar tenen més pressió atmosfèrica que les que estan més elevades. Com més amunt del nivell del mar ens situem, més petita és la pressió atmosfèrica, ja que hi ha menys gruix d’aire a sobre. Així, per exemple, al cim de l’Everest (La muntanya més alta del món, situada a la serralada de l’Himalaia) la pressió atmosfèrica és més baixa que a qualsevol punt de les platges mediterrànies. Allà on hi ha menys aire, també hi ha menys oxigen disponible. Vet aquí per què els alpinistes, quan han d’escalar els cims més alts del planeta, han d’equipar-se amb bombones d’aire. Aquestes bombones els permeten respiraren indrets on l’aire és més aviat escàs.

Unitat de mesura: Hectopascals (hPa). Antigament en milibars (mbar) o mil·límetres de mercuri (mm Hg).

Aparell de mesura: Baròmetre. 

  

Anticicló: 

Concepte:  (què és?)Aire que gira en la direccció de les agulles del rellotge (dreta) i fa que s’evaporin els núvols. Quan hi ha anticicló, hi ha temps amb sol.

  

Mapa d’isòbares (línies que enllacen punts que tenen igual pressió atmosfèrica).

Depressió: 

Concepte: (què és?)Aire que gira al sentit contrari de les agulles del rellotge (esquerra) i puja als llocs més freds, després s’ajunta i forma els núvols i la pluja.

JEROGLÍFIC

Aquest article ha estat publicat en Treballs. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a 5.- La humitat i la pressió.

  1. La resposta al jeroglífic és:
    HUMITAT, perquè li ha arrisat els cabells.

  2. Puigverd diu:

    El baròmetre el va inventar el senyor Evangelista Torricelli l’any 1643

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *