Diferents maneres de fer les coses…

Amb l’ objectiu d’ iniciar el projecte d’ una manera motivadora pels alumnes, va arribar a la classe un personatge fantàstic, El Capità Stuart Smith que ens va demanar la seva ajuda. Va ser un bon punt punt de partida.

Després de donar una nota a les famílies, de seguida aquestes van col.laborar aportant llibres, informació  d’ Internet, fotografies fetes al port… Aquest fet s’agraeix molt, ja que tot allò aportat ens obre més camins d’ investigació i fa que contínuament vagin sorgint nous temes per descobrir.

Després d’ explorar les idees que tenien els alumnes referents a aquest tema es va iniciar el procés d’ investigació.

A l’ hora de desenvolupar el projecte s’ ha tingut en compte que les activitats fossin variades variades i han volgut fomentar un paper actiu dels alumnes.

S’ han realitzat experiments; s’ han organitzat entrevistes a persones externes i que estaven relacionades amb el món dels vaixells; hem fet servir la carta, la trucada i el correu electrònic com a mitjà per comunicar-nos; hem treballat sobre la fusta per fer el vaixell…

Les activitats realitzades han estat tant individuals (anotacions d’ idees que interessaven als alumnes a nivell personal, dibuixos que han fet…), en petit grup (creació dels plànols del vaixell, investigació sobre un determinat tipus de vaixell…), i en gran grup (visualització de vídeos, escriptura d’ un correu electrònic a l’ equip directiu, preparació de la presentació del projecte…).

Tot i que en diferents moments hem realitzat treballs en grup, per primera vegada hem introduït el treball cooperatiu. L’ activitat va anar millor del que esperàvem. El fet de tenir cadascun d’ ells un càrrec, els hi va fer-se posar en el paper i desenvolupar aquest amb molta responsabilitat.

En aquest cas, els grups els van fer els alumnes segons els seus interessos.

L’ assignació de càrrecs la va fer la mestra i els alumnes la van acceptar. En canvi, la tutora de cicle superior va comentar que va trobar dificultat en aquests moments i que va ser difícil consensuar i arribar a un acord.

Posteriorment ho vam comentar durant una de les sessions de l’ equip impulsor. Creiem que hem de fomentar més el treball cooperatiu, tenir molt clar els mestres com gestionar-ho i fer que des de petits comencin a treballar així.

Al llarg del projecte les interaccions entre els alumnes han estat constants i això ha comportat el treball d’ habilitats com l’ escolta, el respecte vers l’ altre, arribar a acords…

Les tasques han anat dirigides a aconseguir donar resposta a la pregunta.

Pas a pas ens hem anat apropant a allò que havíem de saber per fer-ho.

Són alumnes d’ infantil, i tot i que s’ intenta donar autonomia perquè facin propostes, organitzin l’ activitat a fer… la supervisió de l’ adult i guia és constant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *