I així comença tot….

Durant el present curs 2018/2019, hem volgut tornar a gaudir d’ una activitat que fa anys que desenvolupem al nostre centre i que valorem cada any molt positivament.

És el nostre Projecte Interdisciplinari de Centre.

Sempre engeguem l’ activitat escollint de manera democràtica una temàtica.

Com vam començar? Fent un sondeig a cada classe per saber quin tema li interessava i sobre el qual volia investigar i aprendre noves coses.

Fa uns anys vam incorporar una novetat i és que cada grup ha d’ organitzar una defensa del seu tema amb l’ objectiu que els altres grups el votin. Aquesta activitat els motiva i la preparen amb il·lusió.

Posteriorment arriba el moment de les votacions per determinar quin és el tema que més ha agradat. Aquest any ha estat EL MAR.

Això no acaba aquí. Cada grup ha de reunir-se a la classe i pensar quin aspecte d’aquesta temàtica li interessa per poder portar endavant un projecte d’investigació.

Per no coincidir, la Comissió del Projecte convoca per carta al delegat/ada de cada grup a una reunió per posar en comú allò que s’ ha parlat.

Sempre hem considerat que treballar  d’ aquesta manera ens ha estat positiu per diferents aspectes:

  • Ens ajuda a treballar d’ una manera més competencial.
  • Afavorim les relacions entre els diferents membres de la comunitat educativa.
  • Es vol portar a terme un procés democràtic en el qual escoltar els interessos de tots i totes.
  • Afavorim l’ autonomia dels nostres alumnes.
  • Etc.

Però hi ha un aspecte que  no havíem tingut en compte fins aquest curs que participem en la Xarxa de Competències Bàsiques. Sempre hem partit més de temes (els pallassos, el motociclisme…) però no ens hem centrat en formular una pregunta- repte que sigui oberta, motivadora, potent…

Aquest any, amb la participació a la xarxa ens vam proposar millorar aquest aspecte.

Hem de dir que hi ha grups en els que ha costat molt arribar a aquesta pregunta, i ha estat necessària la orientació de la mestra tutora i inclús de l’equip impulsor. De cara al curs vinent, l’ equip de mestres volem preparar-nos i tenir més en compte Com fer-se bones preguntes?

Finalment les preguntes sorgides han estat les següents:

  • P3/P4: Quan estem en perill al mar, ens pot ajudar la llum del far?
  • P5: Com podem fer un vaixell i que no s’ enfonsi?
  • CI: Tots els animals poden viure al mar?
  • CM: Podem sobreviure al fons del mar?
  • CS: Quines curiositats ens aporta el mar?

El desenvolupament del nostre Projecte Interdisciplinari va tenir lloc de gener a març. A inici  d’ abril vam realitzar les nostres presentacions als companys/es i mestres de l’escola.

Les sessions amb l’ equip impulsor ens van ajudar a organitzar la nostra planificació. Vam dedicar una sessió a omplir una graella per cicles on teníem en compte l’organització dels mestres, quantes vegades ens reuniríem per cicles, vam parlar dels horaris…aspecte que ens va ajudar molt a estar més organitzats.

De totes aquestes preguntes vam decidir a nivell d’ equip impulsor centrar-nos en:

COM PODEM FER UN VAIXELL I QUE NO  S’ ENFONSI? per presentar el projecte al bloc.

En aquest cas, hem de dir que la pregunta es va presentar de manera natural. Un alumne va proposar fer un vaixell que no s’enfonsi i els companys/es de seguida hi van estar d’ acord, però, sabíem nosaltres fer una cosa tan difícil?

I aquí va començar tot…

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *