Metodologies – Projecte Free Tour per Manlleu

TREBALL EN EQUIP, TREBALL COOPERATIU

Per desenvolupar els projectes, treballem en equip. Però treballar en equip no necessàriament significa treballar cooperativament! Per aquest motiu, des d’inici de curs hem anat introduint les eines metodològiques per garantir la cooperació:

  • La distribució de rols: permet que cadascú tingui clara la seva funció i la dels altres dins el grup. D’aquesta manera, no només facilitem que tothom assumeixi la seva responsabilitat, sinó també que pugui ajudar els altres a assumir la seva. Aquest és el primer pas per garantir que tothom està inclòs en el grup: tothom és necessari i totes les tasques són importants!
  • El diari d’equip: és una eina molt eficaç per ajudar a aquesta organització del grup i a anar incrementant l’autonomia. A cada sessió de dues hores, s’hi destina almenys mitja hora: acordar i revisar el compliment dels compromisos i els objectius, revisar el funcionament dels rols, proposar nous objectius…

Però el treball per projectes també permet altres oportunitats metodològiques: respectar el ritme d’aprenentatge de cada alumne, una major flexibilitat i obertura en el procés d’aprenentatge, un clima de treball més tranquil i autònom, una distribució i ús de l’espai més lliures….

Valorem molt positivament:

  • L’evolució del treball en equip i l’ús del diari d’equip: a cada projecte els alumnes són més autònoms i se senten més còmodes amb aquest tipus de treball.
  • La participació d’un equip de 5 docents que permet donar suport més individualitzat als grups.
  • Tant com a docents com per als alumnes, és un experiència molt enriquidora.

Però encara hi ha reptes que cal anar assolint:

  • L’organització de l’equip de professorat.
  • La progressiva adquisició d’autonomia en el treball en equip.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *