De projecte de 3r d’ESO a projecte de centre

Que el projecte pensat per 3r d’ESO ha anat creixent i ha acabat convertint-se en un projecte de centre ho demostra el fet que s’han elaborat diferents vídeos per part de l’alumnat del batxillerat artístic, com és el cas de Corrandes d’exili, que recrea el poema autobiogràfic de Pere Quart, incidint un cop més en les sensacions i pensaments dels exiliats i dels refugiats.

El vídeo ha estat seleccionat com un dels deu finalistes del 2n Premi KABUA Joves per canviar el món, d’entre més de 60 filmacions d’arreu de Catalunya.

El dissabte 21 de maig l’alumnat i la professora que coordinava el projecte, Mili Esono, van assistir a la seu de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya on es va fallar el concurs. El vídeo va quedar 4t classificat.

Podeu veure també el videopoema “Patria para ti“. En ell, diversos alumnes de l’institut reciten parts del poema de l’autor siri  Hussein Habash en les seves llengües maternes.

 

I “Anhelo de una  patria“, també de Hussein Habash, realitzat pels alumnes de 2n de Batxillerat Artístic.

 

La Diada de Sant Jordi i els refugiats

Una altra manera de fer visible a tot l’Institut el projecte dels refugitas, de manera que no sols quedés com un projecte de grup i es convertís en un projecte més transversal, va ser la d’organitzar la Diada de Sant Jordi al voltant d’aquest fil conductor.

IMG_8236IMG_8234 IMG_8235

Des dels departaments de llengües, es va demanar a l’alumnat que volgués participar al concurs literari que les seves composicions, preferiblement, tinguessin com a tema central la crisis dels refugiats. Alhora, tot l’acte va estar acompanyat per obres literàries d’autors que, en algun moment de la seva vida i per diversos motius, es van convertir en refugiats. Els poemes de Cristina Peri, León Felipe, Pablo Neruda, Joana Raspall… i les cançons de Gianmari Testa, Lluis Llach, Bruce Springsteen… van sonar en aquesta emotiva jornada literària.

Guió Acte de Sant Jordi

Resum Diada de Sant Jordi a l’Institut Bellvitge

Premiat el poema OLVIDOS SIRIOS d’Helena Bermúdez a la XVI Jornada de Poesia juvenil de l’Hospitalet

Les alumnes Candela Ortega, Alba Sánchez, Nerea García,  Mercè Bravo i Helena Bermúdez van llegir els seus poemes que havien estat preseleccionats. Tots ells giren  a l’entorn del tema de l’exili i volen ser un homenatge a tots aquells que es veuen empesos, a causa de la guerra,  a abandonar tot  allò que estimen:  família, llengua, terra…

El poema d’ HELENA BERMÚDEZ  de 4t A va rebre el 1r premi en la categoria de 2n cicle d’ESO. És dedicat als  milers i milers d’exiliats sirians als quals Europa no dóna una resposta.

OLVIDOS SIRIOS

Cuenta la leyenda que una persona,

de la cual su nombre no recuerdo,

tuvo que dejar su patria

y, por el camino sus recuerdos.

Cuentan los recuerdos de la persona

cuyo genero no logro acertar,

que, durante su larga travesía,

en ocasiones, miró atrás.

El paisaje que veía

no era muy alentador.

Pues la guerra fue una tormenta

que sin vacilaciones avanzó.

Hubo un día impreciso

que a una ciudad llegó

y fue allí donde, por primera vez,

la crueldad del ser humano se le aparició.

Ahora debía huir

de la guerra y la crueldad.

Mas su orgullo y valentia

le permiteron progressar.

Prosiguió su camino

con mucha hambre y frío,

buscando un lugar

al que llamar hogar.

Pasó el tiempo,

tiempo que no puedo precisar,

y esta frágil persona

me empezó a desesperar.

¿Qué había hecho

para merecer el rechazo de su igual?

¿Acaso huir de la guerra

se ha de penalitzar?

Cuenta la leyenda que una persona,

cuyo nombre y genero soy incapaç de recordar,

escribió un poema,

un poema para no olvidar.

MOLTÍSSIMES FELICITATS, HELENA. PEL PREMI GUANYAT I PER LA TEVA SENSIBILITAT.

PRESENTACIÓ DELS POWERPOINTS A 1r d’ESO

Abans de fer la presentació dels treballs als companys de 1r d’ESO, els alumnes voluntaris dels grups que havien realitzat el Powerpoint van fer una simulació durant l’hora del pati per polir algun error amb l’ajut dels professors coordinadors.

El divendres 6 de maig, a l’hora de tutoria, van realitzar la presentació definitiva.

Power1

Els alumnes de 1r d’ESO van seguir amb molta atenció i curiositat l’explicació dels seus companys de 3r.

Power2

 

L’alumnat exposa el seu producte final

Imatge nova

Un cop elaborats tots els productes (power points, stop motion, murals, vídeos…), cadascun dels grups de treball ha exposat davant de tots els seus companys de 3r d’ESO el resultat de la seva feina en equip. L’exposició s’ha fet a la sala d’actes i un tribunal format per tres professors l’ha avaluat mitjançant una rúbrica.

Per elaborar la nota final del projecte es tindran en compte aquests aspectes: feina feta durant el procés d’elaboració del producte, autoavaluació de l’alumnat realitzada al final de cada un dels tres dies que van elaborar el projecte i, finalment, l’exposició oral. La nota obtinguda del projecte tindrà un valor d’un 20% que se sumarà a la nota del Treball de Síntesis.

Imatge 5 Imatge nova2 Imatge nova3

LA CRISI DELS REFUGIATS SIRIANS EXPLICADA EN UN POWERPOINT

Una de les propostes del projecte consistia en preparar una presentació oral per explicar la crisi dels refugiats sirians amb la realització d’un Powerpoint. Se’ls va facilitar unes pautes per estructurar la presentació, i d’aquesta manera, poder portar a terme la recerca d’informació per omplir de contingut l’exposició. Durant els dies que va durar el treball, els 6 alumnes que formaven el grup van estar llegint intensivament articles i reportatges i visionant diferents peces audiovisuals de mitjans de comunicació, amb el suport del professor que coordinava el powerpoint.

arribada massiva

treballant

L’objectiu final d’aquest producte era fer l’exposició oral del tema davant dels companys de 1r d’ESO, i si l’experiència era positiva, portar-la també a alguna escola del barri.

Teniu aquí les pautes que es van facilitar als alumnes perquè poguessin treballar de forma autònoma i el resultat final:

Pautes Powerpoint La crisi dels refugiats sirians

POWERPOINT La crisi dels refugiats sirians

Els refugiats i l’exili

Des del Departament de Llengua Catalana vam pensar de fer l’elaboració d’un mural on s’hi reflectís el tema de l’exili.

A partir de quatre poemes d’autors catalans (Miquel Martí i Pol, Joana Raspall,  Per Quart i Lluís Llach) es va tractar de relacionar la paraula refugiat amb la paraula exili.Imatge nova2

El mot exili apareixia en cadascun dels quatre poemes.

Vam contrastar el fet dels refugiats d’avui amb l’exili que patiren (interior i exterior ) els perdedors de la guerra civil espanyola.

 Decidiren que alguns versos de cadascun dels poemes serien il·lustrats amb imatges adients al tema.Imatge nova

La pàgina web d’Amnistia Internacional seria el fil conductor per elaborar el mural.

Les sessions van consistir en:

-Prendre consciència que a través de la poesia es pot reflexionar sobre el tema bèl·lic.

-Prendre consciència dels matisos dels termes REFUGIAT, IMMIGRANT i APÀTRIDA

-Relacionar les semblances i dissemblances de l’exili català amb el tema dels refugiats d’avui.

Els alumnes elaboraren finalment dos murals.

Un primer on quedava il·lustrat el mot EXILI relacionant-lo amb imatges sostretes dels poemes.

Un segon on hi havia una petita notícia dels quatre poetes i on s´hi destacava uns versos dels quatre poemes seleccionats:

-Podries, de Joana Raspall

-L’exiliat de Miquel Martí i Pol

-Infant de Beirut de Lluís Llach i

Corrandes d’Exili de Joan Oliver (Pere Quart)

Guerra de Síria i destrucció de patrimoni

Des de les àrees de Ciències Socials i Cultura i Valors Ètics, vam decidir fer la nostra aportació al projecte amb una reflexió sobre el que ha suposat la guerra de Síria quant a la destrucció del seu patrimoni.

Guerra de Síria i patrimoni.

Amb anterioritat a la realització del producte final vam fer unes sessions de sensibilització en què vam reflexionar sobre què és patrimoni, quin significat té per a la construcció de la identitat d’un poble, i en definitiva, quins han estat els efectes del conflicte sirià, tot comparant-los amb la Guerra Civil Espanyola i analitzant tots els esforços que es van fer per a salvar el patrimoni del nostre país.

Finalment, un grup de 5 alumnes van fer un power point a partir de les pautes recomanades per la professora responsable. El resultat final és aquest:

 Power Point Guerra de Síria i destrucció de patrimoni

Fem un vídeo

Ens vam proposar fer un vídeo amb els alumnes de 3r del Taller d’Audiovisuals.

Des que vam saber que treballariem sobre la crisi dels refugiats i la seva possible acollida en el nostre país,  vam començar a cercar informació sobre els refugiats i desplaçats sirians, els motius de la guerra, els recorreguts que seguien per arribar a Europa. Vam consultar  informació dels diaris i vam veure alguns vídeos relacionats amb el tema. Es tractava que els alumnes se sensibilitzessin en relació a la crisi dels refugiats.

Van començar a filmar alguns plans d’espais propers per on sabíem que es movien els refugiats en els altres països, el mar, les estacions, els trens, els camps…

La idea inicial era muntar aquests plans amb veus en off dels alumnes, cartells… però vam trobar que hi havia massa pocs plans i no teníem temps de filmar-ne més per fer-ne una peça. Ho vam haver de solucionar d’una altra manera.

Al final un grup de 9 alumnes es van dedicar,  ajudats per mi, a fer el vídeo.  Es va dividir en tres subgrups, que es van distribuir les diferents tasques que calia fer:

  • El primer grup va decidir cercar imatges de vídeos que tinguessin la llicència Creative Commons.  En van buscar i van minutar aquelles imatges que els agradaven més i trobaven més adequades per muntar en el vídeo. També ho van fer amb sons que volien que sortissin.
  • El segon grup, van cercar notícies als diaris de diverses informacions en relació als refugiats i en van començar a muntar cartells amb un programa de muntatge de vídeo.
  • El tercer grup, van triar els poemes que després van enregistrar i afegir com a veu en off.

Després entre tots, vam filmar els itineraris que podien seguir els refugiats per arribar a Europa. Va caldre enregistrar la veu i superposar-la en el muntatge per tal que se sentís millor.

També vam decidir quines músiques hi posàvem d’unes quantes que els vaig proposar.

Vam consensuar entre tots el títol, d’entre molts que van proposar: “Un trist i llarg viatge”

Com que el temps era massa just per acabar-lo de muntar, jo vaig acabar-lo, tenint en compte  totes les indicacions que ells em van donar.

I aquest és el vídeo que vam aconseguir fer. Encara que aquesta és la versió curta, que no té els itineraris, podeu veure la nostra feina.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GxVQXat_DUw[/youtube]

La veu de l’exili

  blog1 INTRODUCCIÓ

Des de l’àrea de castellà hem volgut treballar l’experiència de l’exili i la seva plasmació a la poesia. Després de parlar molt sobre quin podria ser el producte final, vam decidir fer un mural en el que hi hagués fotos, poemes i biografies d’autors sirians i en cas de tenir temps treballar també la poesia d’autors de la Generació del 27 que vam patir l’exili. Abans del mural, vam dedicar dues sessions.

 

blog

SESSIONS PREPARATÒRIES AMB TOTA LA CLASSE

Primera sessió

Presentació del alguns poetes sirians refugiats:Hussein Habasch, Nourri Al-Jarrah i Mohamad Alaaedin Abdul Moul. Vam parlar molt per sobre de la biografia del Hussein Habasch i del panorama actual a Síria. Després vam llegir poemes del Hussein Habasch (“Ten paciencia con tu destierro”, “Desilusión”, “Patria para ti” i “Dos amantes”) i vam apuntar a la pissarra aquelles paraules que tenien una connotació  negativa i d’altres que tenien una connotació positiva.

Segona sessió

Després de recordar aquelles paraules que havien sortit a la sessió anterior amb la lectura del poemes de Habasch, els alumnes van fer una pluja d’idees sobre paraules i temes que podrien sortir en un poema d’exili. Com que també els havia explicat què es un sonet, els alumnes van començar a elaborar un poema que parlés de l’exili i amb aquesta forma estròfica.

PRODUCTE FINAL

Cada professor tenia assignat un grup d’alumnes per a treballar un dels temes proposats pel grup impulsor. Jo tenia al meu “càrrec” cinc alumnes de 3r ESO, que van haver de buscar la biografia i imatges dels autors sirians esmentats abans. Van fer un resum de les biografies i van enganxar aquests resums, imatges i poemes a unes cartulines. Com que els va sobrar temps, els alumnes van fer un altre mural, aquesta vegada d’autors de la Generació del 27 exiliats, en concret, de: Alberti, León Felipe, Pedro Salinas, Emilio Prados, Luis Cernuda i Rafael Alberti. De cadascú van escriure unes línies sobre la seva biografia (sobretot a l’etapa de l’exili) i van afegir poemes i imatges.

blog3

blog4

Sessió de sensibilització: Visita d’un fotoperiodista (9/04/2016)

Des de l’inici del projecte, teníem clar la necessitat d’exposar materials i fer sessions de sensibilització als nostres alumnes respecte a la crisi dels refugiats. El nostre objectiu últim era que els alumnes actuessin i participessin en el foment de la conscienciació i sensibilització del problema a nivell col·lectiu: primer, dintre del propi institut, i segon, en el marc de les seves relacions personals, amics o família, per arribar encara més lluny, a nivell de tot el barri de Bellvitge.  En aquest sentit, el primer pas era que ells mateixos prenguessin consciència de la crisi a través de l’adquisició de coneixements històrics, geogràfics, polítics i socials, però també, i encara més important, a través de les vivències en primera persona.

Així doncs, vam contactar amb una associació de fotoperiodistes perquè poguessin fer una xerrada. Després d’una introducció sobre la situació dels refugiats al món amb dades i mapes, el Marc va organitzar la seva exposició en base a quatre zones de violència:

  • El conflicte dels Balcans i els seus refugiats, el qual va ser la primera feina que va realitzar professionalment com a fotoperiodista.
  • Els desplaçats interns al Brasil i la violència a les “Faveles”.
  • El conflicte del Sàhara Occidental i els seus desplaçats i refugiats.
  • El conflicte sirià i els camps de refugiats a Europa.

La presentació va ser molt dinàmica i va captivar als alumnes amb fotografies colpidores.

Fotoperiodista 1