La veu de l’equip impulsor

Després de contrastar diferents opinions del grup impulsor respecte al projecte de 1r ESO  que hem creat pel curs 2017-18 al Institut Guillem Catà de Manresa hem extret les següents opinions respecte al resultat del mateix:

  • Creiem que aquest projecte ha servit perquè els nens poguessin aprendre a treballar en grup de manera ordenada i respectant tots els membres així com les diferents opinions i velocitats alhora de treballar, que aprenguessin a recercar la informació necessària per acomplir els objectius del projecte, a autoavaluar-se ells mateixos i a la resta del grup i a ser capaços de organitzar-se i preparar una exposició oral mitjançant una presentació en català i anglès.
  • Pel que fa als conceptes i coneixements específics del projecte, els alumnes han après a treballar al laboratori, a utilitzar els estris com la placa microbiòtica, estufa i la lupa binocular i a prendre consciència dels microorganismes que podem trobar en el nostre entorn fent una observació activa. També van ser capaços de buscar una recepta que contingués els microorganismes marcats i portar-la a terme per després mostrar-la al grup classe i degustar-la entre tots. Per això es van haver de recercar la recepta, calcular les quantitats necessàries per realitzar-la (utilitzant els seus coneixements matemàtics), comprar els ingredients i organitzar-se per quedar fora de l’institut per crear i cuinar la recepta escollida. Per últim han estat capaços de traduir la seva recepta a l’anglès.
  • En general els professors encarregats del projecte han observat que els alumnes han gaudit realitzant el projecte, de fet, en les presentacions molts d’ells van mostrar el seu interès i van expressar que s’ho havien passat molt bé, sobretot al laboratori i executant la recepta. Tot i així, una de les critiques més esteses entre el professorat, és que en general els alumnes els hi costa resoldre els petits conflictes que sorgeixen entre els membres del grup i encara necessiten l’ajuda del professor/a per resoldre’ls. Una altra dificultat que hem observat durant el desenvolupament del projecte és la dificultat dels alumnes en treballar de forma autònoma, ja que necessiten massa sovint l’acompanyament i l’aprovació del professor/a durant la sessió.
  • Com a conseqüència de les dificultats observades en el alumnes (citades en el paràgraf anterior), s’ha observat que l’acompanyament del professor/a a l’aula durant les sessions és imprescindible veient el poc nivell d’autonomisme mostrat pels alumnes (se’ls ha de marcar molt la temporització horària, així com l’acompanyament en la traducció de la recepta a l’anglès i el seguiment de la carpeta d’aprenentatge).
  • De cara a millorar el projecte en futures edicions, han sorgit algunes propostes:
  • Millorar l’explicació escrita de les carpetes d’aprenentatge.
  • Donar eines perquè els alumnes puguin trobar més fàcilment paraules tècniques en anglès.
  • Donar una hora més de desenvolupament del projecte perquè els alumnes puguin realitzar la preparació de la presentació.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *