Planificació

Parlant del projecte en si, i del treball per projectes a la nostra escola, el leit motiv del projecte està englobat en el PROJECTE INTERDISCIPLINARI de tota l’escola. Aquest curs 17-18 el projecte de l’escola es titula “Millorant el món” i tracta dels personatges rellevants de la història que han contribuït a millorar el món. En concret, la classe de 3rB s’anomena FRANCESCO TONUCCI i a partir de l’ansia dels alumnes per conèixer-lo el projecte va prenent forma.

La relació amb el títol del projecte és directíssima ja que és el propi nom de la classe, triat també pels alumnes, el que dóna nom també al projecte. Després de fixar el nom de la classe, els alumnes fan contacte via correu electrònic amb un col.laborador de Tonucci, Juan Mata, que és el responsable d’organitzar l’exposició de Tonucci a Granada de la qual els alumnes han treballat a classe com a notícia propera i relacionada amb el nom que havien triat. Juan Mata els escriu i per tant interactuen entre ells. Aquest fet, el d’adonar-se que hi ha retorn i que poden “FER” coses i decidir què fer porta als nens a entusiasmar-se i adonar-se que el que volen fer és acabar coneixent a aquest col.laborador i també mirar de conèixer a Tonucci.

Creiem que en aquest projecte en concret s’engloben els interessos dels alumnes ja que si bé és cert que el fet en si de triar el nom de la classe si que és guiat, cap a on redirigeixen el projecte cap a conèixer a aquests personatges i interactuar-hi és sens dubte el que els alumnes ansien i pel que n’estan entusiasmats. aquesta motivació és gegant i ens ha sorprés moltíssim als mestres que molts de nosaltres no haviem enfocat mai un treball interdisciplinari amb aquesta metodologia. Creiem i veiem que la clau de la motivació dels alumnes és que ells s’adonen que estan fent i aconseguint coses reals, que els responen i que no és una “simulació”. Flipen en veure que intercanvien correus amb el col.laborador de Tonucci (Juan Mata). i això els dóna ales per plantejar-se…”Podem visitar/conèixer a Juan Mata? Podem visitar a Francesco Tonucci?” i a plantejar-se i treballar com, quan, quant i de quina manera ho podrien aconseguir.

Un dels conceptes clau que va fer donar el gir genial a la planificació del projecte va ser, sens dubte, el fet de treballar la notícia de l’exposició de Tonucci a Granada organitzada per Juan Mata. Aquí es va produir la màgia del canvi.

La sessió Inicial va ser força “dirigida” ja que a l’escola tenim força establert que cal triar el nom a partir del tema general que és el Leit motiv de tota l’escola i en això calia que fos un personatge que hagués canviat el món. A partir d’aquí, la resta de la gestió de la 1a i 2a sessió va ser força oberta. Els alumnes, en petits grups, portaven informació de diferents personatges que els agradessin i després de fer-ne una petita explicació oral a la classe se’n va fer un llistat i els alumnes van votar i triar. També es van fer un primer plantejament del que volien saber sobre Tonucci.

Potser la part que creiem que no vam anticipar prou als alumnes és la part de què i com s’avaluaria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *