Què està passant?…Connectem! (Primària)

QUÈ ESTÀ PASSANT? CONNECTEM !

EL TREBALL AMB PROJECTES AL CICLE INICIAL.

Els grups de treball es formen segons els criteris de les mestres, tenint en conte heterogeneïtat, internivells, mateix nombre d’alumnes,…

En aquest moment, dins dels grups no hi ha assignació de rols, tot i que segons les activitats a dur a terme organitzem l’aula en diferents agrupaments: en treball individual, per parelles o en petits grups. Pel que fa a la temporització i a l’assignació de tasques, es gestionen a les reunions de cicle per part de les tutores i mestres de suport.

Les activitats que es proposen són de coneixements previs, on els alumnes comencen a manipular i observar el diari (element motivador), es fa una pluja d’idees i finalment comença la recerca. En les activitats següents es treballa la creació del diari propi.

Es posa en practica la investigació dels alumnes sobre el diari i la seva construcció. L’última sessió es dedica al tancament del taller per tal de mostrar la consolidació dels aprenentatges i el producte final.

Els espais que fem servir són, en principi, quatre aules (tres tutories i l’aula de música). Segons el tema que es treballa sobre el diari, també utilitzem l’espai exterior dels jardins dels Camps Elisis. Per altra banda, a l’inici del taller, setmanalment, es fa un repàs reflexiu sobre la sessió anterior com a punt d’inici.

QUÈ ESTÀ PASSANT? CONNECTEM !

EL TREBALL AMB PROJECTES AL CICLE MITJÀ.

Els alumnes de cicle mitjà es reparteixen interclasse i heterogèniament en tres grups de 14 alumnes en dues sessions consecutives setmanals. El fil conductor és la ràdio; en un taller treballen la programació de ràdio diària i anuncis, un segon taller treballa l’entrevista, emesa per la ràdio mensualment, i en el tercer taller el reportatge. Aquests grups es mantenen durant tres setmanes i després van rotant fins a passar pels tres tallers cíclicament durant tot el curs.

El primer taller, Elisis Ràdio, es divideix en dos blocs: el primer és la planificació de l’emissió diària de ràdio on es busquen a través de les TIC informacions d’aniversaris, d’activitats d’escola, temes musicals, climatologia, …. i el segon són els anuncis on es fan gravacions amb música. En el primer bloc són tres grups de tres alumnes i en el segon dos alumnes.

El segon taller, consisteix en unes converses molt interessants amb persones properes i de l’entorn. Així doncs, es treballa la tipologia textual de l’entrevista, que els nens preparen, duen a terme i enregistren per ser emeses a la nostra ràdio.

El darrer taller, els reportatges, fan referència al seu entorn més proper i abasten diferents temes: esports, festivitats, espais, successos, fires, …. En primer lloc es fa una pluja d’idees del tema a tractar. Després, en petit grup (3 – 4 alumnes), aporten les seves idees i creen un text. A continuació, hi ha una exposició a la resta de companys i entre tots intentem millorar el producte final. Aquest producte final fet entre els tres grups és el que s’emet per la ràdio.

Al llarg del procés i en finalitzar-lo, es fa una reflexió, anàlisi, intercanvi d’idees i opinions a mode de coavaluació.

QUÈ ESTÀ PASSANT? CONNECTEM !

EL TREBALL AMB PROJECTES AL CICLE SUPERIOR.

Dediquem una sessió setmanal d’una hora i mitja. Els alumnes canvien de secció (Magazine, Reporters, Notícies) cada trimestre.

Ells mateixos s’autogestionen en la formació de grups dins de cada secció en funció dels seus interessos i/o de l’activitat a fer. D’aquesta manera, els alumnes assumeixen responsabilitats dins del grup de treball, autonomia i personalitzen el seu aprenentatge. Per tant, en tot moment, els alumnes tenen un paper actiu.

El rol del mestre és acompanyar als alumnes en el procés de recerca, organització i elaboració del producte final per tal d’enriquir el seu aprenentatge.

A totes les seccions comencem fent una pluja d’idees per escollir els temes a treballar.

Una vegada fets els grups de treball,  s’inicia un treball de recerca que ens permetrà desenvolupar i aprendre més sobre el tema escollit i elaborar un guió amb les idees a exposar davant de la càmera.

Durant el procés es fan posades en comú entre tots els grups. Aquesta situació ens permet intercanviar idees per millorar i aprendre dels altres.

Per últim, cada grup de treball grava el seu producte final, el qual queda publicat a la web de l’escola.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *