PLANIFICACIÓ – ESCOLA EL CIM

El punt de partida han estat dos projectes que ja es treballen a l’escola, l’hort a cicle inicial i el Maresme a cicle Mig. Ens va semblar interessant centrar-nos en aquests dos projectes ja que no acabaven de complir les característiques bàsiques comunes d’aquest tipus de pràctiques i ens hem plantejat com a objectiu millorar-los.

  • El Maresme a 4t
  • L’Hort a 1r

PROJECTE DE 4t: MARESME.

Resultat d'imatges de maresme

Com a fil conductor del projecte plantejarem als alumnes l’opció d’elaborar un documental sobre la comarca on viuen, aquest serà el producte final del projecte. Un documental que servirà per donar a conèixer als alumnes nouvinguts de l’escola les característiques principals de la nostra comarca. Per introduir els interessos dels alumnes els hi preguntarem quins apartats creuen que han de sortir en el documental final. En aquesta conversa inicial el mestre/a ha d’assegurar que surten tots els temes importants:

  • Tradicions de la comarca:llegenda, gegants, balls, castellers…,
  • Receptes
  • Geografia (capital, poblacions, relleu, rius…),
  • Flora  (herbari)

Hem de garantir que aquests apectes s’han de treballar perquè els alumnes coneguin la comarca, però el tutor/a ha d’estar obert a les idees i propostes dels alumnes i així modificar o no la planificació del projecte.

Per coordinar els continguts procedents de diverses àrees/matèries de manera integrada es demanarà a tots els especialistes que participin en dues o tres sessions de coordinació de nivell al trimestre.

PROJECTE DE 1r: L’HORT 

Resultat d'imatges de hort

Per iniciar el projecte de l’hort els hi plantejarem als nens i nenes unes preguntes:

Puc plantar cacao a l’hort ? I per què? Per què volem un hort a l’escola? Què podem conrear a l’hort de l’escola? Teniu les mateixes fruites i verdures a la cuina tot l’any?

A partir d’aquestes preguntes recollirem els coneixements previs dels alumnes. Compartirem el què farem, què aprendrem i com ho avaluarem. També parlarem de quins elements ens poden ser útils per a descobrir tot el que volem saber: internet, comerc del poble i de proximitat, els pagesos del poble que també ens poden ajudar…

Amb l’ajuda de l’hort de l’escola podrem experimentar conreant alguns vegetals i fruites i així podrem descobrir el cicle de les plantes, el que necessiten per viure, les parts de les plantes, tipus… i moltes més coses que segur poden sorgir en el transcurs del projecte.

Al acabar el projecte comprovaran si les respostes a les preguntes incials són les mateixes o hi ha algun canvi.

Calen hores de coordinació entre els diferents docents per tal d’assegurar la bona pràctica del projecte, creiem que cara al curs vinent que hi ha una hora mes es podria realitzar dins l’hora de cicle pedagògics.

El mestre/a és la guia per ajudar als alumnes ha aprendre i el tutor serà l’encarregat de coordinar i organitzar-lo.

Al final del projecte es valorarà i es decidirà què es pot millorar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *