PLANIFICACIÓ

L’equip impulsor de l’escola Tiziana està format per 11 mestres. Ens hem estat reunint des del mes de desembre per desenvolupar l’experiment que volem dur a terme aquest curs.

Fugint del nom de “Projectes d’Aprenentatge” o “Treball per projectes”, ja que són metodologies que no acaben de definir el que volem posar en pràctica, ens hem decidit a incorporar l’Aprenentatge per Reptes per poder oferir una dinàmica de treball més competencial, motivadora i interdisciplinar.

Hem decidit portar a terme  la nostra empresa a 5è de Primària i durant el tercer trimestre. Hem escollit el tercer trimestre per poder disposar de més temps per realitzar les tasques prèvies per part de l’equip impulsor. Hem escollit el 5è de Primària per poder comprovar el treball integrat de continguts de diferents àrees.

 

  • QUÈ HEM FET DES DE L’EQUIP IMPULSOR?

Ens hem reunit diverses sessions per crear, en primer lloc, un intens debat pedagògic que ens ha permès consensuar el que nosaltres entenem que han de ser el projectes i els reptes.

Les idees que més compartim giren entorn la participació de l’alumnat, la reflexió sobre el procés d’aprenentatge, la importància del procés i no tant la del contingut…

Les idees en les que mostrem més discrepància són les que aporten els punts més interessants del debat. Per exemple, parlem dels continguts que es poden treballar a partir d’un projecte, parlem sobre si és necessari que l’alumnat triï el tema o no, si el docent pot fer preguntes i proposar reptes…

Agrupem les nostres idees en blocs per crear un document que agrupi els requisits que la nostra metodologia vol desenvolupar: paper de la mestra, espai de diàleg, recursos, autoaprenentatge, aprenentatge significatiu (atenció), organització i motivació.

Finalment, obtenim un document que conclou el nostre debat i ens facilita identificar els trets més importants de la nostra metodologia.

MetodologiaA partir d’aquí, el següent pas important és trobar la nostra pròpia manera de treballar, que idealment ha d’aconseguir que els nens entenguin que la vida a l’escola és un repte. Però això no és pot fer de cop, ni tampoc de manera exclusiva, ja que cal trobar també moments de treball específic per aprendre certes estratègies, mecàniques i continguts, així com poder consolidar aprenentatges inicials que sorgeixin durant els reptes.

Per tant, a partir d’ara parlarem de REPTES i la franja horària serà de 8’45 a 10’45h durant 3 dies a la setmana. Després dels 30 minuts de pati hi haurà 1 hora de TREBALL ESPECÍFIC (diferents àrees), igual que a les tardes i també es mantindrà la franja horària del SEP per tots els alumnes.

 

  • EL REPTE

Es fa una pluja d’idees inicial en la qual es decideix que el tema o títol serà L’EDAT ANTIGA.

El repte que plantejarem a l’alumnat és realitzar un viatge amb un vaixell carregat d’àmfores. Un tripulant del vaixell els demanarà que l’ajudin a portar el carregament al seu destí, per terra o mar.

Una carta serà l’inici de l’aventura i la que convidarà a l’alumnat a encetar aquest repte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *