324cat- L’IMPACTE DEL SOROLL EN LA SALUT

Notícia del 324cat  (16-11-2020)

https://www.instagram.com/p/CHqWk9biyon/?utm_source=ig_web_copy_link

“Hi estem tan acostumats que sovint ni ens n’adonem. El trànsit, les obres, la indústria, les aglomeracions… A les ciutats, el dia a dia està envoltat de soroll. Tot i que ara més gent n’és conscient, arran del silenci del confinament, tenim una tolerància força alta a l’excés de soroll. Però del que no som tan conscients és dels efectes negatius de la contaminació acústica sobre la nostra salut física i mental. I encara menys de com perjudica la biodiversitat.

És la segona causa de mort prematura a Europa, darrere de la contaminació de l’aire. Segons l’OMS, l’exposició prolongada al soroll ambiental provoca 12.000 morts prematures cada any i contribueix a 48.000 nous casos de cardiopatia isquèmica a Europa. Altres estudis eleven la xifra a 16.000 morts anuals.

Els casos individuals no es poden explicar només per aquest problema, perquè sovint són multifactorials, però hi ha una relació clara entre excés de soroll i malalties cardiovasculars, hipertensió, trastorns del son, baix rendiment, deteriorament cognitiu, acúfens i sordesa.

A Europa hi hauria 100 milions de persones exposades a nivells de soroll per sobre dels que recomana l’OMS. S’estima que 22 milions pateixen molèsties cròniques importants i 6,5 milions tenen trastorns crònics del son. A més a més, com a conseqüència del soroll de les aeronaus, més de 12.000 alumnes tenen problemes d’aprenentatge a l’escola.

A Catalunya, s’han analitzat 13 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i de la comarca del Vallès Oriental, una zona on hi viuen 2,3 milions de persones. La població exposada a sorolls que superen el llindar dels 65 decibels ha passat del 45,7% el 2012 al 28,6% el 2017. Tot i la millora, encara hi ha 200.000 persones que viuen amb sorolls per sobre dels 70 decibels.

Els experts alerten que no es té en compte el perill real que suposa el soroll, tant per a les persones com per als ecosistemes. Fonts acústiques artificials associades al transport marítim i a la recerca de petroli són la principal amenaça de l’equilibri dels oceans. Posen en perill la biodiversitat perquè impedeixen que moltes espècies es comuniquin i comparteixin una informació vital per a la supervivència”

#Play324

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *