Cenis era una jove de Tessàlia que quan era una adolescent va ser raptada per Neptú.

El déu del mar estava bojament atret per ella i, en contra de la seva voluntat, la va segrestar i va abusar d’ella sexualment.

Després de la violació, Neptú, es va sentir infinitament penedit i va decidir concedir a Cenis un únic desig amb la condició que ella deixés de patir. La noia li va demanar convertir-se en home per no haver de sentir-se humiliada mai més, però per si no hi havia suficient, també va demanar ser l’home més fort i més invencible de tots. Neptú va dubtar uns instants però finalment va concedir a Cenis el seu desig. Cenis es va convertir en Ceneu.

Gràcies a la seva força i invencibilitat va aconseguir guanyar moltes batalles i el respecte dels seus companys d’armes. També va formar part dels argonautes i va ajudar a Jàson a aconseguir el famós Velló d’Or.

Després de tantes victòries i un augment de fama, Ceneu es va començar a considerar a ell mateix un déu. Júpiter, en ser capaç de llegir el pensament de tots els mortals, es va enfadar en sentir el de Ceneu i el va voler castigar amb la mort.

Júpiter enviarà uns centaures a un casament en el qual Ceneu assistirà per donar peu a la seva venjança. Durant la festa, un dels centaures, Euritió, intenta violar la núvia i els seus companys comencen a intentar abusar de les noies que han assistit. Ceneu, en veure això, s’enfada i comença a lluitar aconseguint matar molts d’ells però no es rendeixen i ataquen sense pietat. Com ell no pot ser ferit ni mort per cap arma aconsegueixen ofegar-lo entre roques i troncs quedant totalment enterrat.

El mite diu que, quan Ceneu va ser esfondrat, però que va aconseguir lliurar-se transformant-se en un ocell i volant molt lluny d’allà.

Si vols veure un vídeo sobre la nostra interpretació del mite clica aquí!

Cenis

Mite de Ceneu i Cenis, Il·lustració feta per Antonella Cerdà.