L’Alan tenia 17 anys quan és va suïcidar a la vigília de Nadal del 2015. En el mateix mes ell havia aconseguit el canvi de nom al DNI sent així el segon adolescent català en finalitzar tots els tràmits. Malgrat aquest èxit, l’Alan no va poder suportar la pressió del bullying que patia per part del seus companys d’institut i va decidir acabar amb la seva vida.

Fotografia de l'Alan (www.elperiodico.com)

Fotografia de l’Alan (www.elperiodico.com)

No era la primera vegada que l’Alan era assetjat. Va haver de canviar-se d’escola per culpa del bullying però, després de traslladar-se, aquest continuava. El maltractament verbal es basava en dir-li barbaritats com: ‘’Tu mai no seràs un home’’. Tot això el va anar destrossant mica en mica fins que no va poder més i decidí prendre pastilles barrejades amb alcohol.

Just després de suïcidar-se, la mare de l’Alan va enviar un whatsapp a l’Associació Estatal de Famílies Transsexuals Chrysallis que deia: ‘’No va poder amb la pressió de la societat i ens ha deixat per sempre’’. El president del grup, David Tello, va expressar la seva indignació davant de la terrible notícia. Ell explica que l’Alan comptava cent per cent amb el suport de la seva família però que va haver d’ingressar a l’Hospital Clínic per depressió degut al bullying que finalment va desembocar en el suïcidi.

A arrel d’això el 27 de desembre es va convocar una concentració silenciosa a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra el bullying i la transfòbia.

Manifestació del 27 de desembre a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra la transfòbia i el bullying i en conmemoració de la mort de l'Alan. (www.elpais.com)

Manifestació del 27 de desembre a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra la transfòbia i el bullying i en conmemoració de la mort de l’Alan.
(www.elpais.com)

Aquesta notícia recorda el mite de Ceneu i Cenis. En la història, la protagonista, cansada de les humiliacions que rep sent dona, decideix demanar a Neptú el canvi de sexe. El deu li concedeix el seu desig i la transforma en Ceneu.
Alan i Ceneu son víctimes de la transfòbia. Per una part, el personatge mitològic pateix abusos sexuals i verbals per part d’uns centaures que són enviats pel déu Júpiter. Ceneu és assetjat amb comentaris com: ‘’Mai no podràs arribar a ser un home” i tot això el porta a la perdició.

neptuno-y-caenis

Dibuix de la trobada de Neptú amb Cenis. (sobreleyendas.com)

El cas de l’Alan, com s’ha pogut veure, és molt semblant. Ell va néixer dona amb una identitat sexual equivocada, i quan decideix fer el canvi els seus “centaures” (els companys de l’escola) fan que la seva vida es converteixi en un infern, llençant comentaris com: ‘’Tu mai seràs un home’’, al igual que li passa a Ceneu.

Es veu, aleshores, com ja en l’Antiguitat Clàssica hi havia transfòbia. Han passat més de 2000 anys des de que Ovidi va acabar la redacció de “Les Metamorfosis” i, tot i així, la nostra societat segueix tenint els mateixos valors en contra de la gent que té un cos que la natura li ha atorgat per equivocació; la raça humana sembla no haver evolucionat.